Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το λαχταριστό σπιτικό παγωτό σύκο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πέντε+ αστέρια: "Καθαρή Δευτέρα σ' εμάς"

της Αναστασίας Λαμπρία ΣυνταγέςΚαθαρά Δευτέρα, Σαρακοστή, σαρακοστιανά

Οι πιο προνοητικοί και περιπετειώδεις υποθέτω ότι θα 'χουν γυρίσει χαράματα από την Αγορά που κατά παράδοση μένει ανοιχτή όλη νύχτα μένει ανοιχτή όλη τη νύχτα.
Οι πιο «της τελευταίας στιγμής» θα κατεβαίνουν τώρα, αυτές τις νωρίς ώρες του πρωινού.
Σε όποια κατηγορία κι αν είστε, έχετε ώρα για την προετοιμασία του σημερινού τραπεζιού.
Με εξαίρεση τη λαγάνα όλα τα καλούδια της Καθαρής δευτέρας δεν απαιτούν πολύωρη προετοιμασία. Άλλωστε το ευφρόσυνο φαγοπότι της Καθαράς Δευτέρας ξεκινάει προχωρημένο μεσημέρι και τελειώνει αργά το απόγευμα.

Για ρίξτε λοιπόν μια ματιά στο bostanistas τραπέζι μας, που βέβαια δεν είναι καρώ τραπεζομάντηλο απλωμένο στο χορτάρι του λόφου μετά από το πέταγμα του αετού, αλλά μεγάλο τραπέζι φίλων στρωμένων με αλληλεγγύη και ζεστό βλέμμα. Για την ομορφιά του φρόντισαν τα αριστουργηματικά καλάθια της Καλής.

Ναι τι έφερε ο καθείς: Μάστορας, αρχιμάστορας και στις αγκινάρες ο Δημήτρης Ποταμιάνος συμμετέχει με τις ωραιότερες μαγειρεμένες αγκινάρες που έχω δοκιμάσει. Ψημένες ίσα να γκρατιναριστεί το κεφαλάκι τους, μυρωδάτες και τρυφερές όσο δεν πάει. 

Έχουμε όμως και τηγανητές. Αυτές κι αν είναι λαχταριστές της τελευταίας στιγμής! Η Μαρία Τσέκου στα μεγάλα κέφια της!

Ταραμοσαλάτες; Δύο ειδών παρακαλώ, την παραδοσιακή και την πειραγμένη από την Αμαλία.

Photo: dia-trofis.gr
Photo: dia-trofis.gr

Η Αγλαΐα βέβαια, αφού μας έκανε να ξεπεράσουμε τον φόβο μπροστά στη δική μας λαγάνα, ναι ζυμώσαμε μόνοι μας και αυτές κόβουμε με το χέρι, μας φέρνει τραγανές βαρκούλες με καυτερό πληγούρι και συναγωνίζεται τη Θάλεια στο μελανωμένο κριθαρότο.

Σουπιές δεν θα έλειπαν ποτέ από το τραπέζι μας, μελανωμένες κι αυτές.

Έκανε το χταπόδι με τα κρεμμυδάκια ο Δημήτρης ο νεώτερος, λουκούμι και μια κατσαρόλα μύδια η υποφαινομένη. Δε θ' αφήσουμε ούτε ένα και με το άδειο κέλυφος τους, πίνουμε όλοι το ζουμάκι που απέμεινε στο πιάτο μας.

Το πιο φίνο τελείωμα το έδωσε ασφαλώς ο Δημήτρης Π με τις καραβιδούλες του πάνω στο αιγινήτικο ριζότο. Ποίημα! 

Χίλιες ευχές για όλους και ψηλά τους αετούς!

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'