Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τι έγιναν τα άσπρα αυγά;

της Καλής Δοξιάδη Wikiαυγά, άσπρα αυγά, Πάσχα

Τώρα που πλησιάζει πια το Πάσχα άρχισα να σκέφτομαι για αυγά και για το βάψιμο τους. Για πείτε μου κάτι λοιπόν: Εσείς που ζείτε στα μεγάλα κέντρα με τα τεράστια σουπερμάρκετ και εσείς που ζείτε στα χωριά με τα κοτέτσια... βρίσκετε άσπρα αυγά; Εννοώ άσπρα - κάτασπρα αυγά του θεού.

Εδώ στην Κέρκυρα πάντως δεν βρίσκουμε... ούτε στα σουπερμάρκετ, ούτε στο μπακάλικο του χωριού. Και αυτά ακόμα τα γνήσια αυγά της κότας στα καλάθια που φέρνουν οι γριούλες στη Δημοτική Αγορά, αυθεντικότατα πασαλειμμένα με κουτσουλιές και κολλημένα ξερά χόρτα, έχουν το ίδιο μπεζουλό χρώμα που έχουμε πια συνηθίσει. Πότε χάθηκαν από τη ζωή μου χωρίς να τα πάρω είδηση;
Το συνειδητοποίησα πρώτη φορά πέρσι. Όλα τα τελευταία χρόνια βάφω τα αυγά μου κόκκινα με τον παραδοσιακό τρόπο των κρεμμυδότσουφλων και για την περίπτωση αυτή τα μπεζουλιά αυγά είναι ό,τι χρειάζεται. Πέρσι το Πάσχα όμως, περιμέναμε μικρά παιδιά και είπα να κάνω και μερικά χρώματα ακόμα για ποικιλία... πάντα με χρώματα από τη φύση... γαλάζιο ουρανί από λάχανο μωβ, ροζ από παντζάρι, κίτρινο από κουρκουμά και μαργαρίτες, κλπ. Ελάτε όμως που για να πετύχουν αυτά τα χρώματα πρέπει να γίνουν πάνω σε κάτασπρη βάση!

Στο πρώτο σουπερμάρκετ που δεν είχε το απέδωσα σε τυχαία έλλειψη, μόνο που δεν είχε ούτε το δεύτερο, ούτε το τρίτο. Τα εξάντλησα όλα. Είχαν στοίβες έτοιμα βαμμένα φαρμακερό (στην κυριολεξία) κόκκινο και ωμά αυγά μπεζ. Οι υπάλληλοι απορημένοι με την τόσο παράλογη αναζήτησή μου. Μάλιστα σε ένα σουπερμάρκετ, μια κοπελίτσα μου εξήγησε, σαν σε μικρό παιδί, ότι όλα τα αυγά του κόσμου είναι μπεζ και ότι άσπρα δεν είχε δει ποτέ στη ζωή της.

Η τελευταία φορά που θυμάμαι να έβαψα τα διάφορα αυτά χρώματα ήταν εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, όταν ζούσα ακόμα στην Αμερική. Εκεί, τότε, υπήρχαν και άσπρα και μπεζ, όπως υπήρχαν και στην Ελλάδα από τότε που ήμουν παιδί. Μάλιστα μας λέγανε ότι τα άσπρα είναι από άσπρες κότες και τα μπεζ από μαύρες.

Το σίγουρο είναι ότι πια δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι στην Κέρκυρα. Αν ξέρετε τίποτα για την εξαφάνιση τους, πείτε μου και μένα παρακαλώ.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας θυμίσω να φυλάτε τα κρεμμυδότσουφλα γιατί πλησιάζει η στιγμή που θα σας πω πώς θα βάψετε τα ωραιότερα κόκκινα αυγά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'