Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καλοκαιρινό γιορτινό τραπέζι

του Δημήτρη Μπούτου Δεκαπενταύγουστος

Όπου κι αν γιορτάζετε σήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, οι bostanistas επιστρατεύουν την αγάπη τους για το καλό φαγητό και σας ετοιμάζουν γεύμα πλούσιο και καλοκαιρινό, με μαγειρέματα αλμυρά και γλυκά, καθημερινά μα και πολυτελή.

Photo: frebelo76@Flickr
Photo: frebelo76@Flickr

Το τραπέζι μας στρώνεται σε σκιερή βεράντα, γεμάτο με όλα όσα ορεγόμαστε να απολαύσουμε αλλά και όσα μας ενώνουν: φίλους καλούς, κουβέντες αληθινές, χαμόγελα και συναισθήματα θερμά. Εκ των ων ουκ άνευ η συνοδεία ούζου - ή και τσίπουρου υπακούοντας στα προστάγματα της ρεγγοσαλάτας του Σοφιανού Ουτατζή, που το «ζητάει».

Μερικά πιάτα πιο κει οι ορεκτικές αισιόδοξες πιπεριές, πολύχρωμες και καψαλισμένες, φροντισμένες από την Αναστασία Λαμπρία, δίνουν την πρώτη ώθηση στο κέφι.

Photo: shogunkitchen.blogspot.gr
Photo: shogunkitchen.blogspot.gr

Παράλληλα δε σταματάμε στιγμή τις δροσερές βουτιές στην πιο εύκολη μελιτζανοσαλάτα του κόσμου, της Χριστίνας Ταχιάου, που θα γίνει σίγουρα ανάρπαστη.

Photo: tampouloukia.gr
Photo: tampouloukia.gr

Η όρεξη ανοίγει και σιγά-σιγά σερβίρεται το βαρύ πυροβολικό του τραπεζιού μας: Πεντανόστιμος, ζουμερός καγιανάς από τη Μαρία Τσέκου έτοιμος στο άψε - σβήσε, με λίγα κομμάτια παστού χοιρινού για τους πιο πεινασμένους της παρέας.

Σειρά έχουν τα τραγανά ρολάκια της Λεονί Σταφυλά, φτιαγμένα από το «μήλο της τρέλας», την αρχόντισσα μελιτζάνα, γεμιστά με τυρί και μυρωδικά, που θα μας προετοιμάσουν για το απόλυτο γεύμα του καλοκαιριού, τα αριστουργηματικά γεμιστά της Θάλειας Τσιχλάκη.

Μας τα σερβίρει κρύα, κατά την πατρική της εντολή, καθώς έτσι είναι πάντοτε πιο νόστιμα.

Θαλασσινά ή μήπως κρέας; Το λουκούλειο γεύμα μας θα τους ικανοποιήσει όλους: για τους φανατικούς κρεωφάγους μοσχαράκι εκ Προβηγκίας, κόκκινο, πυκνό, τρυφερό και ζωογόνο, που έχει αποβραδίς βαφτιστεί σε μυρωδάτη μαρινάδα.

Τους φίλους των θαλασσινών καταπλήσσει η Καλή Δοξιάδη με το κερκυραίικο χταπόδι της, φουρνιστό και καραμελωμένο, όπως ετοιμάζεται στον Μπέλλο στις Μπενίτσες. Με το χωνευτικό και δροσερό εξ Ισπανίας κρασί της, tinto de verano, μας προετοιμάζει για το γλυκό φινάλε.

Καταφτάνει το σιροπιασμένο, παλιοκαιρίσιο ρεβανί του γιαουρτιού από την Αγλαΐα Κρεμέζη, ελαφρώς διασκευασμένο από οικογενειακή της συνταγή. Ο ουρανίσκος αναζητά επίμονα κάτι δροσερό, που θα το συνοδεύσει, και τότε εμφανίζεται έξοχο χειροποίητο παγωτό όπως εκείνο των προ παγωτομηχανών, παιδικών μας χρόνων.

Photo: madeinourkitchen@Flickr
Photo: madeinourkitchen@Flickr

Επόμενη άφιξη η φινετσάτη και μεγαλειώδης κρεμ καραμελέ, βασίλισσα των γλυκών ψυγείου. Το απολαυστικό μας τραπέζι κλείνει με φρεσκοκομμένα ολόδροσα σύκα, που ο Δημήτρης Ποταμιάνος μας προσφέρει με τον μοναδικό άξιο παρτενέρ τους, το ελαφρά καπνιστό προσούτο Πάρμας.

Χίλιες ευχές για την πιο νόστιμη γιορτή μαζί με τους αγαπημένους σας. Και του χρόνου!

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'