Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οι τρελοί καρποί του καλοκαιριού

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςμελιτζάνες

Υπήρξαν εποχές που οι Ευρωπαίοι υποτιμούσαν επιδεικτικά το πιο νόστιμο λαχανικό (φρούτο για την ακρίβεια) του καλοκαιριού, τη μελιτζάνα. Άγνωστο γιατί, πίστευαν ότι η κατανάλωση της οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην παραφροσύνη, γι’ αυτό και της έδωσαν το ανάλογο όνομα, malum insanum, μήλο της τρέλας δηλαδή, και την κατέταξαν στα διακοσμητικά φυτά - από αυτό το malum insanum φαίνεται ότι προήλθε και το ελληνικό όνομα του καρπού.

Για καλή μας τύχη κάποιος, κάποτε αδιαφόρησε για τον κίνδυνο κι αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του με τη μαγειρεμένη μελιτζάνα. Έτσι κι αλλιώς εμείς δεν θα την χάναμε με τίποτα - οι εξ ανατολών γείτονες μας την γνώριζαν πολύ καλά καθώς η καταγωγή της πιστεύεται ότι είναι από την Ινδία. Για μένα είναι ψηλά, πολύ ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα μου λαχανικά - τόσο που πρέπει να ομολογήσω ότι συχνά παραβιάζω τον κανόνα της εποχικότητας και αγοράζω μελιτζάνες και τον χειμώνα: η τρέλα της υπερκατανάλωσης της μελιτζάνας με έχει κυριεύσει!

Γεμιστά ρολάκια μελιτζάνας

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε στενόμακρες φέτες
  • λάδι
  • 2 ζουμερές ντομάτες πολτοποιημένες
  • 1 μπάλα μοτσαρέλα

Για τη γέμιση

  • ένα κομμάτι φέτα γύρω στα 50 γραμμάρια
  • 1 μπάλα μοτσαρέλα
  • 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • 1 κουταλιά νιφάδες βρώμης (ή ψίχουλα ψωμιού)
  • 1 αυγό
  • ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλιά λάδι
  • πιπέρι

Για την τραγανή επιφάνεια

  • 1 φλιτζάνι τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί μόνο ψίχα
  • 1 κουταλιά λάδι
  • 1 κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα

Ετοιμάζω πρώτα τις μελιτζάνες: Απλώνω τις στενόμακρες φέτες (που δεν είναι πολύ λεπτές) στο ταψί του φούρνου, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τις λαδώνω και από τις δυο μεριές με πινέλο, τις πασπαλίζω με λίγο αλάτι και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Στα μισά του ψησίματος τις γυρνάω μια φορά. Πρέπει να είναι γύρω στις 15 φέτες.

Για τη γέμιση τρίβω τα τυριά σε ένα μπολ και προσθέτω το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη βρώμη, το ξύσμα, το λάδι, πιπέρι και το αυγό και τα ζυμώνω ελαφρά, να ανακατευτούν καλά. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται αλάτι· φέτα και παρμεζάνα έχουν αρκετό. Γούστα είναι αυτά όμως. 

Λαδώνω καλά ένα πυρίμαχο σκεύος και αρχίζω να φτιάχνω τα ρολάκια: Ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση στην άκρη της κάθε φέτας και την ρολάρω. Στριμώχνω το ένα ρολό δίπλα στο άλλο.

Τα περιχύνω με τις πολτοποιημένες ντομάτες. Ψιλοκόβω τη μοτσαρέλα και την απλώνω πάνω από τα ρολά και τη ντομάτα. Τέλος ετοιμάζω το crumble, την τραγανή επιφάνεια δηλαδή ανακατεύοντας τα ψίχουλα με το λάδι και την παρμεζάνα. Τα πασπαλίζω πάνω στα ρολά να πάνε παντού.

Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου μισή ώρα, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδοκοκκινίσουν τα ψίχουλα στο ταψί.
Τρώγεται ζεστό ή χλιαρό το ίδιο καλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'