Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κάν'το όπως η Μισέλ

της Γκέλης Βούρβουλη WikiΜισέλ Ομπάμα, λαχανόκηπος, μαρούλια, σιτάρι

Το είχε προσπαθήσει και η Χίλαρι Κλίντον ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αλλά την δεκαετία του ’90 οι λαχανόκηποι ήταν ανέκδοτο και το αίτημά της απορρίφθηκε απο το πρωτόκολλον,  με το επιχειρήμα ότι ένα μποστάνι θα προσέβαλε την επισημότητα που όφειλαν να έχουν οι κήποι του Λευκού Οίκου. Οι Κλίντον το έφτιαξαν τελικά το μποστάνι τους σε μια απο τις ταράτσες κι έτρωγαν απο τα δικά τους λαχανικά (σύμφωνα με τη Wikipedia) αλλά μετά ήρθαν οι Μπους και ο Μπιν Λάντεν και ποιος ασχολείται με μαρούλια όταν κυνηγάει τρομοκράτες; 

Το 2009, όταν η Μισέλ Ομπάμα έφτιαξε τον λαχανόκηπό της στον κήπο του Λευκού Οίκου, η οικονομική κρίση είχε σπρώξει την τρομοκρατία στο περιθώριο και η εικόνα της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ που φύτευε ζαρζαβατικά πεσμένη στα γόνατα, ήταν ένας συμβολισμός πολύ βαθύτερος από το κηπουρικό τρεντ που βλέπουμε έκτοτε να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Η Μισέλ δεν είχε ιδέα απο λαχανόκηπους και μποστάνια και πήρε την απόφαση να προσπαθήσει, όταν συνειδητοποίησε πόσο προβληματική ήταν η διατροφή των δύο κοριτσιών της - και πόσο καθρέφτιζε τις κακές συνήθειες όλοκληρης της χώρας. Η Αμερική δεν τρώει φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μεγαλώνει με ΜακΝτόναλντς και Κόκα-Κόλα. Και η Πρώτη Κυρία αποφάσισε να δώσει το καλό παράδειγμα φτιάχνοντας ένα μποστάνι 100 τετραγωνικών στο νότιο τμήμα του κήπου, δίπλα στο γήπεδο του τένις, σε σημείο το οποίο φαίνεται και από τον δρόμο. 

Τα εγκαίνια του Προεδρικού μποστανιού έγιναν στις 20 Μαρτίου 2009 και αυτή την εποχή περιέχει γύρω στις 60 διαφορετικές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών, τα οποία χρησιμοποιούνται στις κουζίνες του Λευκού Οίκου και δωρίζονται σε διάφορα συσσίτια. Ανάμεσα στους σπόρους που χρησιμοποιούνται είναι και μερικές ιστορικές «αντίκες», όπως οι αγαπημένες ποικιλίες μαρουλιών, σπανακιού και λάχανου του Τόμας Τζέφερσον (1801-1809). 

Στο μποστάνι του Λευκού Οίκου δουλεύουν όλοι. Την γενική επίβλεψη έχει βεβαίως η Μισέλ και εκτός απο τους προεδρικούς κηπουρούς, στην ομάδα μετέχουν και οι κόρες της. Πολύ συχνά δε καλεί και μαθητές απο διάφορα σχολεία της χώρας, τα οποία έχουν φτιάξει τους δικούς τους λαχανόκηπους και προσπαθούν να τρέφονται διαφορετικά. 

Αυτό έκανε και την περασμένη βδομάδα. Κάλεσε μαθητές απο σχολεία της Ουάσιγκτον, της Φλόριντα, της Μασαχουσέτης, του Τενεσί και του Βερμόντ, φόρεσε τα πάνινα παπούτσια της και γονάτισε στα χώματα μαζί τους για να φυτέψουν μαρούλια (που θα είναι έτοιμα σε μερικές βδομάδες) και δύο διαφορετικά είδη σιταριού (που θα είναι έτοιμα τον Ιούλιο). 

Επειδή, όμως, κάθε φωτεινή ιστορία έχει συνήθως και μια μαύρη γραμμή, εδώ την ανέλαβε ο Πρόεδρος. Που δεν χωνεύει τα παντζάρια και τα απαγόρευσε στο προεδρικό μποστάνι.
Μέγα λάθος, κύριε Πρόεδρε. Τα πατζάρια όχι απλώς διατηρούνται περισσότερο απο κάθε άλλο λαχανικό αλλά κρατάνε και τις πολύτιμες βιταμίνες τους επί χρόνια. Και σε περιπτώσεις Κρίσεων, σώζουν ζωές. Ρωτήστε και τους Ρώσους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'