Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Grape Travel: Στην Αργεντινή, τη χώρα του Malbec

Grapemag Wikiποικιλία Malbec, Αργεντινή, κρασί

(grapemag.gr/Hector Ramon Perez)
(grapemag.gr/Hector Ramon Perez)

Οταν μιλάει κανείς για την Αργεντινή και τα κρασιά της, μία λέξη έρχεται στον νου: Malbec. Aγαπημένη ποικιλία πολλών, το Malbec αποτελεί το σήμα κατατεθέν της υπέροχης αυτής χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Με μακρά οινοπαραγωγική παράδοση, που ξεκίνησε πριν από 450 χρόνια, η Αργεντινή είναι σήμερα η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο, με μια ιδιαίτερα ισχυρή τοπική αγορά και μια διαρκώς αυξανόμενη παρουσία στη διεθνή αγορά.

Οπως γράφει στο Grape ο Μανώλης Λεονάρδος, Wine Taster & Traveller, ιδρυτής της Hebe Wines, η οινική παράδοση της Αργεντινής οφείλεται κατά κύριο λόγο στα μεταναστευτικά ρεύματα από την Ευρώπη, που έφθασαν στη χώρα το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ιταλοί και Ισπανοί μετανάστευσαν εδώ φέρνοντας μαζί τους τεχνογνωσία και φύτεψαν αμπέλια γύρω από τα αστικά κέντρα, τη Μεντόζα και το Σαν Χουάν.

 Με το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής «Al Pacifico», που συνέδεσε τις πόλεις αυτές με το Μπουένος Αϊρες, η μέχρι τότε μικρή –αν και ισχυρή– τοπική αγορά ενισχύθηκε, ενώ άρχισαν και οι πρώτες εξαγωγές. Το μεγάλο boom στην Αργεντινή έγινε τη δεκαετία του 1990, όταν άρχισαν να καταφθάνουν μεγάλα γνωστά οινοποιεία από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, τα οποία επένδυσαν ακολουθώντας τα βήματα που έκανε πρώτος ο οίκος Moët et Chandon τη δεκαετία του 1950.

Σήμερα δικαίως η Αργεντινή διεκδικεί ένα μεγάλο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά με κρασιά υψηλής ποιότητας. Μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις, χαμηλά εργατικά και ευνοϊκό κλίμα καθιστούν αυτή την ωραία χώρα της Λατινικής Αμερικής μία από τις πιο ανταγωνιστικές στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο στο grapemag.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Grapemag

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'