Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα ΒορΟινά έρχονται στην Αθήνα

WikiΒορΟινά της Αθήνας 2023, Μεγάλη Βρετανία

Tα θαυμαστά κρασιά και τα εξαίρετα αποστάγματα των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, που παράγονται σε όλη τη Μακεδονία, από τις πλαγιές του Ολύμπου και το πλατό του Αμυνταίου μέχρι τις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους και ορεινούς αμπελώνες της, παρουσιάζονται στην έκθεση ΒορΟινά της Αθήνας.

Η έκθεση, την οποία περιμένουν όλοι οι φίλοι του κρασιού, καταναλωτές και επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης και εμπορίας οίνων, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το «σπίτι» των ΒορΟινών στην Πλατεία Συντάγματος.

Οπως είναι γνωστό, τα ΒορΟινά της Αθήνας, σηματοδότησαν το ιστορικό ταξίδι των οινικών εκδηλώσεων όλων των περιφερειών οινοποιών της χώρας και αποτέλεσαν μοντέλο για πληθώρα άλλων οινικών εκδηλώσεων, ήδη από τον Ιανουάριο του 2005, όταν πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά.

Στους «Οινοποιούς Βορείου Ελλάδος» οφείλονται, εξάλλου, αρκετά οινικά ορόσημα στην πορεία του Ελληνικού οίνου, όπως εκτυλίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα φετινά ΒορΟινά φιλοδοξούν να είναι λαμπερά και να προσφέρουν στους επισκέπτες τους τη δυνατότητα, με την περιήγησή τους στα τραπέζια των οινοποιών, να γευτούν τον πλούτο του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας και των ποικιλιών που καλλιεργούνται εκεί, στον μοναδικό αυτό γεωφυσικό ανάγλυφο χάρτη της χώρας.

Οίνοι ξηροί, λευκοί, ροζέ, ερυθροί, blanc de noir και orange, αφρώδεις (φυσικώς ή τεχνητώς), λευκοί, ροζέ και ερυθροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι και γλυκείς, μονοποικιλιακοί και σε χαρμάνια, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα έως μακρόχρονης παλαίωσης, είναι μερικά μόνο προϊόντα από το εύρος των ΒορΟινών.

Μαζί, και οι νέες τάσεις και προτάσεις

Κυρίως όμως οι επισκέπτες στα ΒορΟινά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους δημιουργούς των θαυμαστών κρασιών και αποσταγμάτων, που έχουν ξεχωρίσει εδώ και χρόνια, έχουν αγαπήσει και επιλέγουν να απολαύσουν σε γιορτές, σε προσωπικές στιγμές, σε πρόποση, σε δώρο.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τις νέες δημιουργίες, τις νέες ετικέτες, τα στυλ κρασιών και την εξέλιξη των τρύγων των τελευταίων ετών, πλέον στη φιάλη.  Θα δοκιμάσουν παλιές σοδειές και θα συγκρίνουν τη διαδοχή μεταξύ κάθετων σειρών ή το terroir ενός τόπου μεταξύ οριζόντιων δοκιμών.

Τα ΒορΟινά της Αθήνας

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, Ωράριο: 12:00-20:00

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα

Αίθουσα Grand Ballroom

Στην κεντρική αίθουσα των ΒορΟινών, θα υπάρχει στη διάθεση του κοινού το θεματικό τραπέζι γευσιγνωσίας βραβευμένων, ανά κατηγορία, οίνων του 22ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παράλληλο Πρόγραμμα

Αίθουσα Royal

  • 12:00-16:00, Διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας για το κοινό (ελεύθερη είσοδος για το κοινό των ΒορΟινών - χωρίς κράτηση) με έπαθλα φιάλες Magnum.
  • 18:00-19:00, Παρουσίαση της τιμητικής έκδοσης για την Σταυρούλα Κουράκου «Οινάνθη» (είσοδος ελεύθερη). Το βιβλίο παρουσιάζουν ο εκδότης Μπάμπης Λέγγας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οινοποιών Γιάννης Βογιατζής

Αίθουσα Golden

  • 13:00-15:00, «Τα Ροζέ της Βόρειας Ελλάδας - The Masterclass» με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW

To masterclass απευθύνεται σε επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης, της εμπορίας οίνου και του Τύπου με δωρεάν συμμετοχή και μόνο με πρόσκληση.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση:   shorturl.at/czRYZ

  • Απόγευμα, Τελικός Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων (είσοδος ελεύθερη για το κοινό)

Kόστος εισόδου

  • Tο εισιτήριο για την είσοδο των επισκεπτών στα ΒορΟινά, μέσω της πλατφόρμας Viva https://www.viva.gr/tickets/happenings/ta-voroina-tis-athinas/ κοστίζει 12ευρώ, και για φοιτητές 8ευρώ (με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας κατά την προσέλευση στην εκδήλωση).  Η δυνατότητα για αγορά μέσω Viva ισχύει μέχρι και τις 19:30.
  • Η τιμή του εισιτηρίου στην είσοδο επισκεπτών από τη γραμματεία της εκδήλωσης, είναι 15ευρώ, και για φοιτητές 10ευρώ (με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας).
  • Στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται το ποτήρι γευσιγνωσίας κρασιού της εκδήλωσης το οποίο θα παραλαμβάνουν οι επισκέπτες κατά την είσοδό τους.

Οι επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης και εμπορίας οίνου, και οι δημοσιογράφοι θα λάβουν στην είσοδο το ονομαστικό τους καρτελάκι, ενώ το καταναλωτικό και οινόφιλο κοινό, το βραχιόλι με το λογότυπο των ΒορΟινών.

Τα ΒορΟινά διοργανώνονται από το γραφείο της ένωσης Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, για τη συμμετοχή των μελών της αποκλειστικά.

Πληροφορίες για την ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), το προφίλ, τους στόχους, τα μέλη και τις δράσεις της (εκδηλώσεις, οινοτουρισμός, εκπαιδευτικά σεμινάρια, το «The Wine Hub» κ.ά.), μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.winemakersofnorthgreece.gr,  και στις σελίδες winemakersofnorthgreece στο Facebook και στο Instagram.

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'