Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

«Kuzina»: γαστρονομική εμπειρία στην καλύτερη ταράτσα της Αθήνας

της Κικής Τριανταφύλλη Wiki

Η εκπληκτική θέα είναι ένα από τα ατού του εστιατορίου «Kuzina» στο Θησείο (Kuzina.gr)
Η εκπληκτική θέα είναι ένα από τα ατού του εστιατορίου «Kuzina» στο Θησείο (Kuzina.gr)

Αν κάποιος ήθελε να δειπνήσει με ξένους φίλους του σε ένα εστιατόριο με θέα στην Ακρόπολη, ποιο θα του προτείνατε; Η δική μου απάντηση θα ήταν άμεση. Ξένους και έλληνες επισκέπτες της Αθήνας θα τους έστελνα χωρίς δεύτερη σκέψη στo «Kuzina», το κομψό εστιατόριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης με την συγκλονιστικότερη, ίσως, θέα στο εθνικό μας τοπόσημο, από την ταράτσα του.

Όταν σουρουπώνει, τα χρώματα στον ορίζοντα είναι μοναδικά, τις νύχτες η Ακρόπολη φέγγει υπέροχα φωτισμένη και όταν έχει φεγγάρι το θέαμα είναι ακόμη πιο μαγικό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η αθηναϊκή «Kuzina» είχε προταθεί από τον Guide Michelin, ενώ το BBC την κατέταξε στα top 10 εστιατόρια με θέα στον κόσμο.

Για την ανακαίνιση του «Kuzina» επιλέχθηκαν γήινα χρώματα και υλικά Πηγή: Protagon.gr
Για την ανακαίνιση του «Kuzina» επιλέχθηκαν γήινα χρώματα και υλικά Πηγή: Protagon.gr

Αναμφίβολα, το μεγάλο ατού του «Kuzina», στην οδό Αδριανού 9 στο Θησείο, είναι η θέση του και το γεγονός ότι στεγάζεται σε ένα πανέμορφο τριώροφο νεοκλασικό. Το σκηνικό απέναντι από το εστιατόριο δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο: σε πρώτο πλάνο ο ναός του Ηφαίστου και στο βάθος η στοά του Αττάλου, η αρχαία Αγορά και ο ιερός βράχος της Ακρόπολης μαγνητίζουν το βλέμμα του περαστικού πόσο μάλλον του καθήμενου.

Αλλά δεν είναι το μοναδικό ατού. Το φαγητό του καλού εστιατορίου διεκδικεί επάξια τα εύσημα, πράγμα το οποίο διαπιστώνουμε κάθε φορά, που γευόμαστε τα νόστιμα πιάτα του. Επικεφαλής της ομάδας των μαγείρων του «Kuzina» είναι ο Άρης Τσανακλίδης, από την πρώτη γενιά των σεφ που πρωταγωνίστησαν στην διαμόρφωση της νέας ελληνικής κουζίνας.

Ο σεφ Αρης Τσανακλίδης (στο κέντρο) δημιουργεί τα μενού του «Kuzina» από τη στιγμή που άνοιξε το εστιατόριο
Ο σεφ Αρης Τσανακλίδης (στο κέντρο) δημιουργεί τα μενού του «Kuzina» από τη στιγμή που άνοιξε το εστιατόριο

Θεσσαλονικιός στην καταγωγή (με εγγυημένες αναφορές σε μια πλούσια γαστρονομική παράδοση), ο νεαρός Τσανακλίδης πήγε στην Ουάσινγκτον να σπουδάσει. Δουλεύοντας σε ένα ιταλικό εστιατόριο για τα προς το ζην, η αγάπη του για την κουζίνα ζωντάνεψε, άφησε λοιπόν τις Πολιτικές Επιστήμες για να σπουδάσει την τέχνη της μαγειρικής στη διάσημη… CIA (Culinary Institute of America).

Ακολούθησε σκληρή δουλειά σε γνωστά εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες και την Ουάσιγκτον αλλά και στις Παρθένες Νήσους, το Μεξικό, την Ιαπωνία, και το Χονγκ Κονγκ, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η διεθνής εμπειρία του καθόρισε την γαστρονομική κουλτούρα του Αρη Τσανακλίδη, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δημιουργικούς και ευφάνταστους σεφ.

Ο Αρης Τσανακλίδης υπογράφει πιάτα όπως rib eye και τατάκι τόνου (επάνω), τάρτα με κρέμα και γλυκό κουταλιού κυδώνι και σαραγλί με παγωτό φιστίκι
Ο Αρης Τσανακλίδης υπογράφει πιάτα όπως rib eye και τατάκι τόνου (επάνω), τάρτα με κρέμα και γλυκό κουταλιού κυδώνι και σαραγλί με παγωτό φιστίκι

Επικεφαλής της κουζίνας του «Kuzina», από την ημέρα που άνοιξε το εστιατόριο, ο Τσανακλίδης, συνδυάζει εκλεκτές ελληνικές πρώτες ύλες εποχής για να δημιουργήσει γευστικά μενού, στα οποία διακρίνεται ξεκάθαρα η fusion άποψή του και οι επιρροές από αγαπημένες του κουζίνες, από τη Μακεδονία μέχρι την Ιαπωνία και από τη Γαλλία και την Ιταλία μέχρι το Μεξικό. Και τα μενού ανανεώνονται μεν αλλά τα πιο αγαπημένα πιάτα του σεφ υπάρχουν πάντα.

Φέτος το καλοκαίρι, αξίζει να δοκιμάσετε ευφάνταστους λουκουμάδες με μους φέτας, κελυφωτό φιστίκι, λιαστή ντομάτα, ελιά και sauce ροδιού, τον διάσημο μαύρο μπακαλιάρο (black cod του chef Roy) μαριναρισμένο με miso και mirin, teriyaki sauce και ρύζι ατμού, και χοιρινό ψημένο στο φούρνο για 12 ώρες με πουρέ γλυκοπατάτας, και σαλάτα με ανανά, δυόσμο, λάιμ και φρέσκο κόλιανδρο.

Η  ανακαίνιση, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με σεβασμό στην ιστορία του νεοκλασικού αρχοντικού, στο οποίο φιλοξενείται το εμβληματικό εστιατόριο, προσθέτει στην εμπειρία του fine dining. Στο ισόγειο, οι καφέ αποχρώσεις των «γήινων» υλικών -όπως το ξύλο και οι λεπτομέρειες από ψάθα- δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, ενώ το λευκό μάρμαρο υπογραμμίζει τα δύο σημεία, από τα οποία πηγάζει η δύναμη του εστιατορίου: την ανοιχτή κουζίνα και το επιβλητικό μπαρ. Η ταράτσα, εξάλλου, περιμένει όπως πάντα τους επισκέπτες της να απολαύσουν ανεπανάληπτες βραδιές με θέα στην μαγική αρχαία Αθήνα.

Info

«Kuzina», Αδριανού 9, Θησείο

 

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'