Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Cava Bostanistas / Κτήμα Semeli: Ενα Κτήμα, δύο ζώνες, τέσσερα ΠΟΠ κρασιά

της Κικής Τριανταφύλλη WikiSemeli Estate, Κούτσι Νεμέας, Κτήμα Semeli, Μοσχοφίλερο Μαντίνεια, ΠΟΠ κρασιά

Το Κτήμα Σεμέλη παράγει εκλεκτά ΠΟΠ κρασιά από Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο που καλλιεργούνται στη Νεμέα και στη Μαντίνεια
Το Κτήμα Σεμέλη παράγει εκλεκτά ΠΟΠ κρασιά από Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο που καλλιεργούνται στη Νεμέα και στη Μαντίνεια

Με ιστορία που ξεκινάει 42 χρόνια πριν, το Κτήμα Semeli είναι σήμερα μία από τις κορυφαίες οινοποιητικές μονάδες στην Ελλάδα και σημείο αναφοράς στο χώρο του κρασιού, τόσο για τις προηγμένες εγκαταστάσεις όσο και για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Πατώντας σε δύο από τις σημαντικότερες ελληνικές ΠΟΠ ζώνες, που βρίσκονται στον μυθικό αμπελώνα της Πελοποννήσου, τη Νεμέα και τη Μαντινεία, αναδεικνύει τις εξαιρετικές ποικιλίες τους το ερυθρό Αγιωργίτικο και το λευκό Μοσχοφίλερο, αντίστοιχα.

Ο ΠΟΠ Νεμέα, ο «φλυάσιος οίνος» των αρχαίων Ελλήνων ή «το αίμα του Ηρακλή», όπως αναφέρεται στη λαϊκή παράδοση, συνδέεται με τον μύθο του Ηρακλή, ο οποίος λατρευόταν στην περιοχή, όπου άλλωστε, υπάρχει και ιερό του. Σήμερα λέγεται Αγιωργίτικο και προφανώς έχει πάρει το όνομά του από τη Νεμέα, που παλιά λεγόταν Αγιος Γεώργιος και είναι ο κύριος τόπος παραγωγής της ποικιλίας Αγιωργίτικο.

Δύο ΠΟΠ κρασιά του Κτήματος Σεμέλη, Αγιωργίτικο Nemea Reserve και Μοσχοφίλερο Mantinia
Δύο ΠΟΠ κρασιά του Κτήματος Σεμέλη, Αγιωργίτικο Nemea Reserve και Μοσχοφίλερο Mantinia

Ο οίνος ΠΟΠ Μοσχοφίλερο - Μαντίνεια, παράγεται από την τοπική ποικιλία Μοσχοφίλερο στην αρχαία Μαντίνεια στην καρδιά της Αρκαδίας, σε μια από της ψυχρότερες περιοχές της Ελλάδας.

Το υπερσύγχρονο οινοποιείο του Κτήματος Σεμέλη βρίσκεται μέσα στους ιδιόκτητους αμπελώνες στην καρδιά ενός μοναδικού ελληνικού terroir. Με πρωτοποριακό design και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, είναι χτισμένο με σεβασμό στο περιβάλλον και απόλυτα εναρμονισμένο με τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε μία πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια, που χάρη στο μικροκλίμα της θεωρείται από τα καλύτερα terroir της Ελλάδας. Η στρατηγική του θέση στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας εξασφαλίζει ένα υγιές οικοσύστηµα - terroir για τους αμπελώνες, αλλά και μία εκπληκτική θέα, που προσφέρει γαλήνη και ηρεμία στον επισκέπτη.

Το Οινοποιείο, μαζί με τους χώρους φιλοξενίας που διαθέτει, καλύπτει περίπου 4.200 τ.μ. και έχει δυναμικότητα εμφιάλωσης περισσότερων των 2 εκατ. φιαλών ετησίως.

Η κάβα του Κτήματος Σεμέλη στο Κούτσι της Νεμέας
Η κάβα του Κτήματος Σεμέλη στο Κούτσι της Νεμέας

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην ήπια μεταχείριση της πρώτης ύλης και του παραγόμενου οίνου. Η κλίση του εδάφους βοηθά έτσι ώστε με την εκμετάλλευση της βαρύτητας τα σταφύλια να διοχετεύονται στους οινοποιητές, ενώ με τον ίδιο τρόπο ο παραγόμενος οίνος οδεύει προς τα βαρέλια της κάβας για παλαίωση.

Με αυτή τη φυσική διαδικασία, προστατεύεται το σταφύλι και αντίστοιχα ο οίνος από τις μηχανικές καταπονήσεις. Αξίζει δε να επισημανθεί ότι τα σταφύλια, κατά την είσοδό τους στο οινοποιείο, τοποθετούνται σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο, έως ότου η θερμοκρασία τους κατέλθει στους 7-8 βαθμούς C. Στη συνέχεια, ακολουθεί η διαλογή τους και η διαδικασία της οινοποίησης. Αυτή η «εν ψυχρώ» μεταχείριση ελαχιστοποιεί τα φαινόμενα οξείδωσης και βοηθά να ξεκινήσουν οι ζυμώσεις με τις ιδανικότερες συνθήκες.

Ο αμπελώνας

Ο αμπελώνας του Κτήματος Semeli αριθμεί πάνω από 1200 στρέμματα, ιδιόκτητα αλλά και συνεργαζόμενων παραγωγών στις ζώνες ΠΟΠ Νεμέα και Μαντινεία, καθώς και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Στους βασικούς στόχους του Κτήματος Semeli, εξάλλου, είναι η ανάδειξη του ποιοτικού δυναμικού του αμπελώνα της Νεμέας, καθώς και η στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Το εκλεκτό Αγιωργίτικο Semeli Nemea Grande Reserve παράγεται από το αμπελοτόπι που περιβάλλει το οινοποιείο στο Κούτσι της Νεμέας
Το εκλεκτό Αγιωργίτικο Semeli Nemea Grande Reserve παράγεται από το αμπελοτόπι που περιβάλλει το οινοποιείο στο Κούτσι της Νεμέας

Οι  αμπελώνες, στο πλαίσιο μιας εξελικτικής διαδικασίας αναδιαρθρώνονται και πρόκειται να διπλασιαστούν την προσεχή πενταετία, δημιουργώντας ιδανικά terroir για την ανάδειξη και καλλιέργεια ελληνικών, ξένων και σπάνιων γηγενών ποικιλιών, με στόχο να εξελιχθούν σε αμπελοτόπια, που θα παράγουν ξεχωριστές ετικέτες κρασιού (single vineyard - single cru).

Οι σπάνιες γηγενείς οινοποιήσιμες ποικιλίες διακρίνονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη μοναδική γεύση και τα πλούσια αρώματα τους, και δίνουν την υπόσχεση ότι θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών οίνων.

Τέσσερα ΠΟΠ κρασιά του Κτήματος από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο (Nemea Reserve και Nemea Grande Reserve) και Μοσχοφίλερο (Thea Mantinia και Mantinia)
Τέσσερα ΠΟΠ κρασιά του Κτήματος από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο (Nemea Reserve και Nemea Grande Reserve) και Μοσχοφίλερο (Thea Mantinia και Mantinia)

Σήμερα, οι οίνοι του Κτήματος Semeli εξάγονται (σε ποσοστό που ξεπερνά το 20% της συνολικής παραγωγής) σε περισσότερες από 20 χώρες, ενώ στόχος είναι να πολλαπλασιάσει τις εξαγωγές του την επόμενη 5ετία.

Κρασιά Semeli

Τα 16 κρασιά Semeli βραβεύονται συστηματικά στους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς και αποσπούν διακρίσεις και επαίνους από καταξιωμένους οινογνώστες και κριτικούς τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική. Φέτος το Κτήμα Semeli μας προτείνει τέσσερα εκλεκτά ΠΟΠ κρασιά ιδανικά για τη γιορτή του Πάσχα:

  • Semeli Mantinia, ΠΟΠ Μαντίνεια

Οίνος Λευκός Ξηρός, από 100% Μοσχοφίλερο, που καλλιεργείται στο Ζευγολατιό Μαντινείας σε υψόμετρο 650μ. Ζυμώνεται αργά σε σταθερή θερμοκρασία 17-18°C.

Με λαμπερό αχυρόξανθο χρώμα με τονισμένες πράσινες ανταύγειες, η Semeli Mantinia αναδίδει έντονα αρώματα από άνθη εσπεριδοειδών, τριαντάφυλλου, μοσχολέμονου και γκρέιπφρουτ, χαρακτηριστικά της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Στο στόμα είναι πλούσιο και φρουτώδες με γεύση τραγανή, γεμάτη φρεσκάδα και τονισμένη οξύτητα, που αγκαλιάζει τον ουρανίσκο με αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και εσπεριδοειδών, και καταλήγει σε απολαυστική λεμονάτη επίγευση.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8-11°C σε ποτήρι μεσαίου όγκου.

Αρμονία στο πιάτο: Συνοδεύει ψάρια και θαλασσινά, παέγια, σπαγγέτι θαλασσινών, λεμονάτα πιάτα, πουλερικά σχάρας με σάλτσα κάρι ή μουστάρδας, πράσινες σαλάτες, ορεκτικά, αρωματικά πιάτα ασιατικής κουζίνας, ψαράκια τηγανητά, λαχανικά τεμπούρα

  • Semeli Nemea Reserve, ΠΟΠ Νεμέα

Οίνος ερυθρός ξηρός με αλκοολικό βαθμό: 14% vol, από Αγιωργίτικο (100%), που καλλιεργείται σε υψόμετρο 550-600μ. στο Κούτσι Νεμέας. Κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα και σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων που παραπέμπουν σε κεράσι, βατόμουρο, αποξηραμένα φρούτα, βανίλια και μπαχαρικά και γεύση δομημένη, μαλακές τανίνες, παρούσα οξύτητα και επίγευση με αρώματα ξηρού δαμάσκηνου, καπνού και βανίλιας.

Ο οίνος Semeli Nemea Reserve παράγεται με τη μέθοδο της κλασικής ερυθρής οινοποίησης, ωριμάζει για 12 μήνες σε 50% καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια 225L και στη συνέχεια ακολουθεί παλαίωση για 12 μήνες στη φιάλη.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 15 – 16 βαθμοί Κελσίου, σε μεγάλο ποτήρι τύπου Bordeaux.

Δυνατότητα παλαίωσης στο κελάρι: 6 χρόνια

Αρμονία στο πιάτο: Συνοδεύει πληθώρα πιάτων, όπως κρεατικά, BBQ, κοκκινιστά κατσαρόλας, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, μοσχαράκι με μανέστρα φούρνου, αλλαντικά ωρίμασης και ώριμα κίτρινα τυριά.

  • Semeli Thea Mantinia, ΠΟΠ Μαντίνεια

Οίνος λευκός ξηρός αλκοολικού βαθμού 12.5% vol, από Μοσχοφίλερο (100%) που καλλιεργείται στο Ζευγολατιό Μαντινείας (single vineyard 30 ετών) σε υψόμετρο: 650μ. Κρασί με αχυρόξανθο λαμπερό χρώμα, και πολύπλοκα αρώματα στη μύτη που θυμίζουν ώριμα εξωτικά φρούτα (παπάγια, μάνγκο, yuzu) και αρωματικά βότανα, καθώς και δευτερογενή αρώματα πράσινων καρπών σε εξέλιξη. Στο στόμα πλούσιος γευστικός όγκος με τονισμένη φρεσκάδα, ντυμένη με ορυκτές νύξεις και αρώματα περγαμόντου και κίτρου, με ανεπαίσθητο γλυκό τελείωμα στον απόηχο της επίγευσής του.

Ο οίνος Semeli Thea Mantinia παράγεται με λευκή οινοποίηση και παραμονή στις λεπτές οινολάσπες για έξι μήνες, ενώ κατά τη διάρκεια αυτού του εξάμηνου το  1/3 του κρασιού,  ωριμάζει σε βαρέλια ακακίας, αποκτώντας έτσι καθαρότερη έκφραση του φρούτου και δομή, χάρη στις διακριτικές τανίνες του συγκεκριμένου ξύλου.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10 -12 βαθμοί Κελσίου, σε ποτήρι μεσαίου όγκου

Δυνατότητα παλαίωσης στο κελάρι: 4-5 χρόνια

Αρμονία στο πιάτο: Συνοδεύει πλούσιες γεύσεις, όπως κρεμώδη τυριά, πάστα με λαχανικά ή θαλασσινά αλλά και κλασικά πιάτα ιταλικής και ελληνικής κουζίνας, όπως πάστα καρμπονάρα, βιτέλο τονάτο και κατσικάκι φούρνου ή φρικασέ.

  • Semeli Nemea Grande Reserve, ΠΟΠ Νεμέα

Οίνος ερυθρός ξηρός, με αλκοολικό βαθμό 14% vol, από Αγιωργίτικο (100%) που καλλιεργείται στους ιδιόκτητους αμπελώνες οι οποίοι περιβάλλουν το οινοποιείο στο Κούτσι Νεμέας σε υψόμετρο 580 μ.

Ο οίνος Semeli Nemea Grande Reserve βαθύ πορφυρό χρώμα με ιώδεις νύξεις, σαγηνευτικά αρώματα βατόμουρου, μαυροκέρασου, κασίς και βανίλιας, που πλαισιώνονται από αρώματα μπαχαρικών, δάφνης και βιολέτας,  και στο στόμα βελούδινο, με μεταξένιες τανίνες που δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο μέσα από τη γλυκύτητα του αλκοόλ και την ευγενική οξύτητα. Υπέροχο μπουκέτο παλαίωσης, με αρώματα γλυκόριζας, μοσχοκάρυδου και σοκολάτας.

Παράγεται με κλασική ερυθρή οινοποίηση, ωρίμαση για 18 μήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια 225L και στη συνέχεια παλαίωση για 24 μήνες στη φιάλη.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 15-16 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο ποτήρι τύπου Bordeaux

Δυνατότητα παλαίωσης στο κελάρι: 8 - 10 χρόνια

Αρμονία στο πιάτο: Κόκκινα κρέατα, κοκκινιστά κατσαρόλας, χοιρινό κότσι, πάπια Πεκίνου, πιάτα με γλυκιές σάλτσες, τυριά μακράς ωρίμασης, πικάντικα αλλαντικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'