Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Cava Bostanistas / Οινοποιία Μπουτάρη: Κρασιά που μας κάνουν να αισιοδοξούμε

της Κικής Τριανταφύλλη WikiΔίανθος ροζέ, κρασιά Μπουτάρη, Μαλαγουζιά Μάτσα, Μοσχοφίλερο Cuvée Spéciale Μπουτάρη, Νάουσσα Μπουτάρη, Οινοποιία Μπουτάρη, Σαντορίνη Μπουτάρη

Με περισσότερες από 40 ετικέτες εκλεκτών κρασιών για κάθε περίσταση, που παράγονται στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας, και περισσότερες από 550 διακρίσεις σε μεγάλους διεθνείς οινικούς διαγωνισμούς, που πιστοποιούν την ποιότητά τους, η οινοποιία Μπουτάρη υπηρετεί σταθερά την  φιλοσοφία της να προάγει την οινική κουλτούρα στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ο προσανατολισμός της στο εξωτερικό, με εξαγωγική δράση σε περισσότερες από 40 χώρες, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών και την εδραίωση του ελληνικού κρασιού διεθνώς.

Η εμβληματική Νάουσσα Μπουτάρη, από τα πρώτα ελληνικά εμφιαλώμενα κρασιά
Η εμβληματική Νάουσσα Μπουτάρη, από τα πρώτα ελληνικά εμφιαλώμενα κρασιά

Το 2020, η οινοποιία Μπουτάρη απέσπασε τη σπουδαιότερη και πλέον τιμητική διάκριση στην ιστορία της, η οποία την κατατάσσει και πάλι ανάμεσα στις έξι καλύτερες οινοποιίες του κόσμου: Το αμερικάνικο κλαδικό περιοδικό «Wine & Spirits» την ανέδειξε σε «Οινοποιείο της Χρονιάς» για το 2020. Με τον σπουδαίο αυτό τίτλο έχει τιμηθεί συνολικά 19 φορές τα τελευταία 33 χρόνια, παραμένοντας το μοναδικό ελληνικό οινοποιείο, που εκπροσωπεί τη χώρα μας στην κορυφαία εξάδα του παγκόσμιου οινικού χάρτη.

Ανάμεσα στους πρωτοπόρους του ελληνικού κρασιού, όπως αποδεικνύει η μακρόχρονη ιστορία της, η εταιρεία Μπουτάρη συμπληρώσει φέτος 142 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας και εμπειρίας σε πάνω από 25 γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Εδώ και σχεδόν ενάμιση αιώνα, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση και την ανάδειξη της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, εμπνέοντας και στηρίζοντας την ενασχόληση με το αμπέλι, και εμβαθύνοντας στις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη
Το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη

Η ίδρυσή της από τον Ιωάννη Μπουτάρη το 1879 σφραγίστηκε με ένα τολμηρό για την εποχή του εγχείρημα, τη δημιουργία ενός ελληνικού ερυθρού κρασιού, που έμελλε να γίνει θρύλος. Η Νάουσσα Μπουτάρη, ναυαρχίδα της εταιρείας, είναι ένα από τα πρώτα ελληνικά κρασιά, που δημιουργήθηκαν ποτέ, μάλιστα, κυκλοφόρησε σε φιάλη στην πρώιμη -τότε- ελληνική αγορά, και η ζωή της συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, γεμάτη επιτυχίες.

Η καρδιά της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης των κρασιών Μπουτάρη χτυπάει στη Στενήμαχο της Νάουσας. Ωστόσο η οινοποιία έχει επεκταθεί στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Διαθέτει πέντε οινοποιεία και ιδιόκτητους αμπελώνες στις ζώνες Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π), Νάουσσα, Γουμένισσα, Κρήτη, Σαντορίνη, Μαντινεία, ενώ στην Αττική συνεργάζεται από το 1980 με τη χαρισματική αμπελουργό Ρωξάνη Μάτσα.

Η κάβα Μπουτάρη στη Νάουσα
Η κάβα Μπουτάρη στη Νάουσα

Με τη δημιουργία της σειράς «Πειραματικά Κρασιά Μπουτάρη», η οινοποιία διερευνά και «πειραματίζεται» με τις γεύσεις, επενδύει στην παλαίωση των κρασιών με σκοπό να ανακαλύψει τη δυναμικότητα και την εξέλιξη της κάθε ποικιλίας στον χρόνο, και τελικά δημιουργεί προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και των ποικιλιών της.

Κρασιά, όπως η Νάουσσα Μπουτάρη, η Σαντορίνη Μπουτάρη, το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, ο Κρητικός Μπουτάρη και η Γουμένισσα Μπουτάρη, «άνοιξαν» τις κατηγορίες τους, αναδεικνύοντας την περιοχή προέλευσής τους, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξή της.

Για τη φετινή άνοιξη η οινοποιία Μπουτάρη ανοίγει το πλούσιο κελάρι της και μας προτείνει τέσσερα μοναδικά κρασιά από εκλεκτές ποικιλίες, ένα από τέσσερις σπουδαίες οινικές περιοχές της χώρας μας.

Τα κρασιά της αισιοδοξίας

Dianthos, ροζέ, ΠΓΕ Ημαθία, ξινόμαυρο

Δίανθος Μπουτάρη, ένα ιδιαίτερο ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο της Ημαθείας
Δίανθος Μπουτάρη, ένα ιδιαίτερο ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο της Ημαθείας

Dianthus arboreus είναι η επιστημονική ονομασία του γαρύφαλλου, ή σύμφωνα με τη μυθολογία ο «ανθός του Δία». Ο μύθος λέει ότι ο Δίας ζήλευε τον κρίνο, το λουλούδι που είχε η γυναίκα του η Ήρα και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικό του λουλούδι, αντάξιο ή και καλύτερο από το δικό της. Έτσι μια μέρα έριξε έναν κεραυνό και μέσα από την αστραπή και τον πυκνό καπνό φύτρωσε ο Δίανθος…, ένα εξαιρετικό premium ροζέ από ξινόμαυρο, που αναδεικνύει το terroir της Νάουσας και διαφοροποιείται από άλλα κυρίως ως προς την φρεσκάδα και την αρωματική του πολυπλοκότητα.

Για την οινοποίησή του επιλέχτηκε η ποικιλία ξινόμαυρο από διαφορετικές υποπεριοχές της Νάουσας με διαφορετικό δείκτη ωρίμανσης, τρυγήθηκε χωριστά και οινοποιήθηκε με διαφορετική μέθοδο. Ετσι, προέκυψαν δύο εντελώς διαφορετικά στιλ κρασιού, που συνδυάστηκαν αρμονικά για τη δημιουργία του Δίανθου.

Χαρακτηριστικά: Ροζέ ξηρό, ελαφρύ και ζωντανό, σαμπανιζέ, με χρώμα που τείνει στο σομόν (τυπικό χρώμα για ροζέ από ξινόμαυρο). Έντονη φρεσκάδα, που πλαισιώνεται από φρέσκα αρώματα φρούτων κυρίως ώριμης φράουλας, μικρών κόκκινων φρούτων και εξωτικά φρούτα όπως lychee. Ζωηρό στην οξύτητα αλλά με απόλυτη αρμονία, στο τέλος αφήνει μια φρουτώδη επίγευση που διαρκεί.

Θερμοκρασίες σερβιρίσματος:  12-14°C

Αρμονία γεύσεων: Ιδανικό για ασιατική κουζίνα, γαρίδες, όστρακα, αχινό και φρούτα της θάλασσας, ζυμαρικά και πίτσες, πιάτα με γαλοπούλα και λαχανικά.

Επετειακό Μοσχοφίλερο από το οροπέδιο της Μαντινείας
Επετειακό Μοσχοφίλερο από το οροπέδιο της Μαντινείας

Μοσχοφίλερο Μπουτάρη Cuvée Spéciale, ΠΟΠ Μαντινεία

Τιμώντας την επέτειο των 140 χρόνων της οινοποιίας Μπουτάρη οινοποιήθηκε ένα επετειακό Μοσχοφίλερο από μία παρτίδα (cuvée) διαλεχτών σταφυλιών του κτήματος Μπουτάρη στο οροπέδιο της Μαντινείας, όπου καλλιεργούνται αμπέλια ηλικίας 47 ετών. Ο τρυγητός διενεργείται χειρωνακτικά και ακολουθεί χειροδιαλογή των σταφυλιών στο οινοποιείο για την διασφάλιση της αρίστης υγιεινής κατάστασής τους.

Χαρακτηριστικά: Λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα με γκρι ανταύγειες. Ιδιαίτερα αρωματικό προφίλ, που συνδυάζει χαρακτήρες όπως το γιασεμί, το αχλάδι, ο ανανάς και τα εσπεριδοειδή με νότες μέντας και κερήθρας. Δροσερό, γεμάτο και εξαιρετικά ισορροπημένο, με τραγανή οξύτητα, ανεπαίσθητη γλυκύτητα και φρουτώδη επίγευση που διαρκεί.

Θερμοκρασίες σερβιρίσματος: 10-12 °C

Αρμονία γεύσεων: Συνοδεύει αρμονικά πληθώρα εδεσμάτων όπως ευωδιαστές σαλάτες, πιάτα ψητών λιπαρών ψαριών και θαλασσινών όπως επίσης και πλατό κίτρινων τυριών ή φρούτων.

Μαλαγουζιά Μάτσα, ΠΓΕ Παλλήνη

Βιολογική Μαλαγουζιά από τον αμπελώνα της Ρωξάνης Μάτσα στην Αττική
Βιολογική Μαλαγουζιά από τον αμπελώνα της Ρωξάνης Μάτσα στην Αττική

Βιολογικής καλλιέργειας κρασί, η Μαλαγουζιά Μάτσα ξεχειλίζει από το έντονο αρωματικά μπουκέτο της, το οποίο την καθιστά μοναδική.

Η ποικιλία Μαλαγουζιά έλκει τη καταγωγή της από την περιοχή της Ναυπακτίας. Φυτεύτηκε στον αμπελώνα Μάτσα στο πλαίσιο της αναμπέλωσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980, και ήταν μία από τις ποικιλίες, που επέδειξε άριστο εγκλιματισμό στο οικοσύστημα του κτήματος.

Χαρακτηριστικά: Λευκοκίτρινο χρώμα, με αρωματικό χαρακτήρα, που εντυπωσιάζει με την ένταση και την πολυπλοκότητα του. Κυριαρχούν αρώματα λουλουδιών και φρούτων όπως πεπόνι, ροδάκινο, πορτοκάλι, ανανάς και γκρέιπφρουτ. Εξαιρετική ισορροπία στη γεύση με επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Θερμοκρασίες σερβιρίσματος: 10-12 °C

Αρμονία γεύσεων: Συνοδεύει υπέροχα, πιάτα θαλασσινών, ψαριών και πουλερικών. Ο ιδιαίτερος αρωματικός χαρακτήρας του πηγαίνει θαυμάσια με πιάτα φρούτων.

Σαντορίνη Μπουτάρη, ΠΟΠ Σαντορίνη, Ασύρτικο

Σαντορίνη Μπουτάρη από Ασύρτικο, μια από τις πιο πολύτιμες ελληνικές ποικιλίες
Σαντορίνη Μπουτάρη από Ασύρτικο, μια από τις πιο πολύτιμες ελληνικές ποικιλίες

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Μπουτάρη είναι ένα λευκό ξηρό κρασί, που ανέδειξε όχι μόνο τον σαντορινιό αμπελώνα παγκοσμίως αλλά και το Ασύρτικο, μία από τις ευγενέστερες λευκές ποικιλίες οιναμπέλου της Μεσογείου.

Χαρακτηριστικά: Λευκοκίτρινο χρώμα με αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών, πράσινο μήλο, ροδάκινο και grapefruit. Φινετσάτο κρασί, ζωηρό, με έντονη μεταλλικότητα που εκφράζει στο έπακρο το χαρακτήρα της ποικιλίας, πλούσιο σώμα, θαυμάσια γευστική ισορροπία, μακριά και έντονα αρωματική επίγευση. Επιδέχεται παλαίωση.

Θερμοκρασίες σερβιρίσματος: 10-12°C

Αρμονία γεύσεων: Τέλειος συνδυασμός με θαλασσινά και ψάρια. Ταιριάζει επίσης με κοτόπουλο και λευκά κρέατα.

Info

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κρασιά της οινοποιίας Μπουτάρη θα βρείτε στις σελίδες των social media: facebook.com/boutariwines,  instagram.com/boutariwines καθώς και στο www.boutari.gr

 

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'