Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Cava Bostanistas/ Κτήμα Μιχαηλίδη: Με δύναμη από τη Δράμα

της Κικής Τριανταφύλλη WikiΚτήμα Μιχαηλίδη, Δράμα, Κύργια Δράμας, οινοποιείο

Στο Κτήμα Μιχαηλίδη στη Δράμα παράγονται  λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά από εκλεκτές ποικιλίες (Domaine Michailidi)
Στο Κτήμα Μιχαηλίδη στη Δράμα παράγονται λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά από εκλεκτές ποικιλίες (Domaine Michailidi)

Την παραμονή της 25ης Μαρτίου 2021, στο ιστορικό δείπνο που έδωσε η ελληνική Προεδρία προς τιμήν των επίσημων καλεσμένων στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821, μια Μαλαγουζιά από τη Δράμα, το Κλειδί Λευκό του 2019 (στην καλύτερη στιγμή του δηλαδή) συνόδευσε τα κυρίως πιάτα. Και προκάλεσε αμέσως την έκρηξη του ενδιαφέροντος του κοινού για το οινοποιείο του Ιορδάνη Μιχαηλίδη, το οποίο αν και μικρό σε σχέση με τα άλλα οινοποιεία της σπουδαίας αμπελοοινικής περιοχής, έχει μια μεγάλη ιστορία σχεδόν 100 χρόνων.

Την παραγωγή κρασιού στα Κύργια της Δράμας ξεκίνησε ο Κώστας Σεμερτζίδης, παππούς του σημερινού οινοποιού, ο οποίος ήρθε πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία το 1924. Η μικρή οικογενειακή οινοποιία άρχισε να μεγαλώνει, όταν η σκυτάλη πέρασε στον Σίμο Μιχαηλίδη, πατέρα του Ιορδάνη, ο οποίος το 1970 επέκτεινε τον αμπελώνα στην περιοχή «Λαγότοπος» και έθεσε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής.

Εκφραστής της σημερινής τρίτης γενιάς οινοποιών της οικογένειας, ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης άρχισε να ασχολείται με το κρασί σε πολύ μικρή ηλικία, πλάι στον παππού του Κώστα Σεμερτζίδη, και σιγά – σιγά άρχισε να πειραματίζεται μόνος του, να φυτεύει και να δοκιμάζει τους καρπούς των προσπαθειών του. Και το 1992 ανέλαβε τον οικογενειακό αμπελώνα στα Κύργια Δράμας, αποφασισμένος να δώσει νέα πνοή στα αμπέλια και στην πολύτιμη οικογενειακή κληρονομιά. Παράλληλα έβαλε στόχο να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο για την παραγωγή ποιοτικών οίνων, που θα ενσωματώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης με τις τοπικές παραδόσεις.

Οινοποιός τρίτης γενιάς ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης οραματίζεται μεγάλα κρασιά που θα δοξάσουν τη Δράμα
Οινοποιός τρίτης γενιάς ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης οραματίζεται μεγάλα κρασιά που θα δοξάσουν τη Δράμα

Ο δραμινός οινοποιός δηλώνει αφοσιωμένος σε αυτό, που ο ίδιος δεν θεωρεί δουλειά, αλλά αποστολή και χρέος του στην οινική παράδοση της χώρας, και ιδιαίτερα της πατρίδας του της Δράμας, οραματιζόμενος ποιοτικά και μεγάλα κρασιά, έτοιμα να πάρουν τη θέση, που τους αξίζει στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.

Να σημειωθεί ότι το τερουάρ της Δράμας αποδείχτηκε ιδανικό ειδικά για ξένες ποικιλίες. Ξεκινώντας, λοιπόν, από την οικογενειακή «ρίζα» ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης προχώρησε σε φύτευση νέων αμπελιών επιλέγοντας τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά, το Merlot, το Cabernet κ.α. Ακολούθησαν οι πρώτες οινοποιήσεις, αποκλειστικά δικών του σταφυλιών, και το όραμά του άρχισε να γίνεται πραγματικότητα το 2005, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, δίπλα στο μεγαλύτερο κομμάτι των ιδιόκτητων αμπελώνων.

Αμπελοτόπια:
Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του Κτήματος

Τα αμπελοτόπια του Κτήματος Μιχαηλίδη, όλα φυτεμένα από την οικογένεια, εκτείνονται στον Άγιο Αθανάσιο, τα Κύργια και το Κεφαλάρι Δράμας.

Το πρώτο αμπελοτόπι, εκείνο του παππού Κώστα Σεμερτζίδη, βρίσκεται στα Κύργια Δράμας και είναι φυτεμένο με τις ποικιλίες Ασύρτικο και Gewürztraminer.

Αμπελώνας του Κτήματος Μιχαηλίδη στα Κύργια της Δράμας
Αμπελώνας του Κτήματος Μιχαηλίδη στα Κύργια της Δράμας

Στα Κύργια Δράμας βρίσκονται επίσης τα «Παλιά Αμπέλια», «Παλιός Μύλος», «Λίμνη», «Αη Γιώργης» και «Λαγότοπος», αμπελοτόπια φυτεμένα με τις ποικιλίες Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Gewürztraminer και η σπουδαία κυκλαδίτικη ποικιλία Μαυροτράγανο.

Στο αμπελοτόπι που βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας καλλιεργούνται οι ποικιλίες Μαυροτράγανο και Ασύρτικο, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, Merlot, και Sauvignon Blanc.

Γνωριμία με το Οινοποιείο του Κτήματος

Η «καρδιά» του Κτήματος Μιχαηλίδη χτυπά στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, εκεί όπου -σε ελάχιστη απόσταση από τον αμπελώνα- βρίσκεται το οινοποιείο. Να σημειωθεί ότι το Κτήμα οινοποιεί αποκλειστικά σταφύλια της δικής του παραγωγής, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος σε όλα τα στάδια από το κλήμα μέχρι το μπουκάλι.

Το Κτήμα Μιχαηλίδη οινοποιεί αποκλειστικά την παραγωγή των δικών του αμπελώνων
Το Κτήμα Μιχαηλίδη οινοποιεί αποκλειστικά την παραγωγή των δικών του αμπελώνων

Επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού, το οινοποιείο περιλαμβάνει αίθουσα παραλαβής και επεξεργασίας του τρυγητού, 18 ανοξείδωτες δεξαμενές ζυμώσεων, χώρο εμφιάλωσης με σύγχρονη εμφιαλωτική γραμμή, κλιματιζόμενο χώρο παλαίωσης με 55 δρύινα γαλλικά βαρέλια, και ειδικό χώρο για αποθήκευση και παλαίωση των εμφιαλωμένων οίνων.

• Τα κρασιά

ΠΥΛΗ ΕΡΥΘΡΟΣ, ΠΓΕ Δράμα

Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc. Κλασική ερυθρή οινοποίηση σε συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και στη συνέχεια ωρίμανση σε μικρά, δρύινα, γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες.
• Χαρακτηριστικά: Χρώμα λαμπερό ρουμπινί, αρωματική πολυπλοκότητα με ζωηρή παρουσία μικρών φρούτων του δάσους, νότες μαύρης σταφίδας, δάφνης και μπαχαρικών. Στο στόμα κομψό με γοητευτικές τανίνες και παρατεταμένη κυριαρχία ζουμερού βατόμουρου.
• Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 18°C
Συνδυάζεται αρμονικά με κόκκινα κρέατα μαγειρευτά η ψητά, πιάτα αλλαντικών, ήπια τυριά.

ΠΥΛΗ ΛΕΥΚΟΣ, ΠΓΕ Δράμα

Ασύρτικο, Sauvignon blanc, και Chardonnay. Σύγχρονη λευκή οινοποίηση με την αλκοολική ζύμωση να γίνεται σε ελεγχόμενες διαβαθμισμένες θερμοκρασίες για κάθε ποικιλία ξεχωριστά.
• Χαρακτηριστικά: Χρώμα κρυστάλλινο, υψηλή αρωματική ένταση και πολυπλοκότητα με κυριαρχία εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων. Φρουτώδης, κρεμώδης γεύση με κομψή επίγευση και τραγανή οξύτητα.
• Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 7-11°C
Συνοδεύει πράσινες σαλάτες, πίτες, κοτόπουλο, ψάρι, λευκά κρέατα στα κάρβουνα ή με λευκές σάλτσες

ΚΛΕΙΔΙ ΑΣΥΡΤΙΚΟ, ΠΓΕ Δράμα

Ασύρτικο 100%, από αμπελώνα 20 στρ., μ.ο. ηλικίας 12 έτη στα Κύργια Δράμας. Περιορισμένη παραγωγή. Σύγχρονη λευκή οινοποίηση με αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενες διαβαθμισμένες θερμοκρασίες και παραμονή/διάπλαση με λεπτές οινολάσπες για 8 μήνες. Ωρίμανση του 90% σε ανοξείδωτη δεξαμενή και του 10% σε μικρά δρύινα γαλλικά βαρέλια.
• Χαρακτηριστικά: Χρώμα κρυστάλλινο υποκίτρινο, αρωματική πολυπλοκότητα με κυριαρχία αρωμάτων εξωτικών φρούτων και βοτάνων σε φόντο μεταλλικότητας, φρουτώδης, πλούσια γεύση με κομψή επίγευση και απολαυστική οξύτητα.
• Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10 -11°C
Συνοδεύει αρμονικά σύνθετες πράσινες σαλάτες, μακαρονάδες θαλασσινών, ψητά ψάρια

ΚΛΕΙΔΙ ΛΕΥΚΟ, ΠΓΕ Δράμα

Μαλαγουζιά 100%. Σύγχρονη λευκή οινοποίηση με αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενες διαβαθμισμένες θερμοκρασίες και παραμονή/διάπλαση με λεπτές οινολάσπες για 4 μήνες.
• Χαρακτηριστικά: Χρώμα λαμπερό ανοιχτό κίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Αρωματική σύνθεση με βάθος και πολυπλοκότητα. Κυριαρχία λευκόσαρκου ροδάκινου με περάσματα κιτρολέμονου, τριαντάφυλλου, ανθών εσπεριδοειδών και ανανά. Πλούσια δομή στη γεύση, που υποστηρίζεται από λεμονάτο φρούτο, κομψή οξύτητα και μακρά επίγευση.
• Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10 -11°C
Συνοδεύει οστρακοειδή, πελαγίσια ψάρια αλλά και λευκά κρέατα. Στο επίσημο δείπνο της Προεδρίας, οι συνδαιτυμόνες το γεύτηκαν με τον λαχανοντολμά με κιμά γαρίδας και στη συνέχεια με το φιλέτο χριστόψαρου. Εσείς δοκιμάστε το με οποιοδήποτε ψαρικό.

QUEEN ROSE, ΠΓΕ Δράμα

100% Syrah. Οινοποίηση με προζυμωτική εκχύλιση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σύγχρονη λευκή οινοποίηση με πραγματοποίηση της αλκοολικής ζύμωσης σε ελεγχόμενες διαβαθμισμένες θερμοκρασίες.

• Χαρακτηριστικά: Χρώμα ανοιχτό σομόν λαμπερό και κρυστάλλινο. Υψηλή αρωματική ένταση, με μπουκέτο τροπικών φρούτων που εναλλάσσεται με νότες λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Πλούσια, φρουτώδης γεύση με μακρά επίγευση.
• Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10 -11°C
Απολαυστικό μόνο του σαν απεριτίφ ή συνοδεύοντας δροσερές πράσινες σαλάτες, finger food, πικάντικα ορεκτικά, και απαιτητικά πιάτα της Απω Ανατολής

Δυναμικά νέα projects

Οι προκλήσεις του τερουάρ οδήγησαν τον Ιορδάνη Μιχαηλίδη να θέσει δύο νέους στόχους για την παραγωγή premium οίνων single vineyard, αφενός μονοποικιλιακών και αφετέρου με συνοινοποίηση διαφορετικών ποικιλιών από το ίδιο αμπελοτόπι. Και προχώρησε και σε τρεις νέες premium ετικέτες Κτήμα Μιχαηλίδη, που μόλις κυκλοφόρησαν:

Angels & Demons, Assyrtiko-Gewurztraminer Single Vineyard Lagotopos, 2019

Πρόκειται για ένα λευκό μεγάλης κλάσης που εμφανίζεται για πρώτη φορά φέτος γεννώντας μεγάλες προσδοκίες. Είναι αποτέλεσμα συνοινοποίησης Ασύρτικου και Gewürztraminer, που προέρχονται από το ίδιο αμπελοτόπι, τον ορεινό «Λαγότοπο», σε υψόμετρο 220 μέτρων. Κρασί με νεύρο και πληθωρικό αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα με αρώματα τροπικών φρούτων, τριαντάφυλλο, μπαχάρια και εσπεριδοειδή, έχει μείνει σε βαρέλι για 6 μήνες, όπου απέκτησε πλούτο, μεταξένια υφή και πολυπλοκότητα. Κυκλοφορούν συνολικά μόλις 1600 φιάλες.

Chardonnay 100% Single Vineyard Palios Mylos

Το μονοποικιλιακό Chardonnay προέρχεται από το αμπελοτόπι «Παλιός Μύλος» στα Κύργια και είναι περασμένο έξι μήνες από βαρέλι, πράγμα που του έχει προσθέσει πλούτο και πολυπλοκότητα στα αρώματα αι τη γεύση. Κυκλοφορούν συνολικά μόλις 1200 φιάλες.

Μαυροτράγανο Single Vineyard Λαγότοπος 2017

Η σπάνια κυκλαδίτικη ποικιλία Μαυροτράγανο καλλιεργήθηκε στη Δράμα και έδωσε ένα εκλεκτό κρασί, που αναμένεται να γίνει η ναυαρχίδα του Ιορδάνη Μιχαηλίδη. Φυτεμένη στο αμπελοτόπι «Λαγότοπος» ήδη από το 2010, χρειάστηκε έξι χρόνια για να καρποφορήσει (αποζημιώνοντας τον αμπελουργό λίγο πριν απελπιστεί για το πείραμά του). Καλλιεργημένη με ιδιαίτερη φροντίδα, και πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση (περίπου 170-190 κιλά / ανά στρέμμα), η ποικιλία Μαυροτράγανο έδωσε τους εκλεκτούς καρπούς της για την δημιουργία ενός ερυθρού κρασιού με ξεχωριστό και πολυεπίπεδο χαρακτήρα.

Ωρίμασε 22 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, αρχικά για έξι μήνες σε καινούργια και στη συνέχεια σε βαρέλια δεύτερης και τρίτης γενιάς. Σκούρο πορφυρό, με πλούσια αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, γλυκόριζας, και νότες βανίλιας και πικάντικων μπαχαρικών, εντυπωσιάζει με το απόλυτα ισορροπημένο του άγγιγμα που συνδυάζει φρούτο και μνήμες δρυός, και απολαυστική παρατεταμένη επίγευση. Οι τανίνες του, καλά ενσωματωμένες και στρογγυλές, δίνουν υπόσχεση για παλαίωση. Σερβίρεται ιδανικά στους 16 – 18 °C με κόκκινα κρέατα σχάρας και μαγειρεμένα κρέατα και ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες. Κυκλοφορούν συνολικά 1300 φιάλες.

Info
Κτήμα Μιχαηλίδη, Αγιος Αθανάσιος Δράμα, 663000, τηλ: 25210, 68394
https://domaine-michaelidi.gr  /  Facebook: Domaine Michaelidi - Κτήμα Μιχαηλίδη  / Instagram:Domaine Michaelidi

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'