Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η Αίγινα τιμά τον «δικό της» Γιάννη Μόραλη

WikiΑίγινα, Γιάννης Μόραλης, έκθεση, φεστιβάλ, Aegina Fistiki Fest, Γιορτή Φιστικιού Αίγινας

Στις 9 Σεπτεμβρίου άνοιξε τις πύλες της η έκθεση του Γιάννη Μόραλη, που πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη», που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως «Έτους Γιάννη Μόραλη» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αλλωστε το νησί ήταν κάτι παραπάνω από αγαπημένο προορισμό διακοπών του μεγάλου ζωγράφου. Ηταν χώρος ανάπαυσης, ανασύνταξης, έμπνευσης. Η έκθεση περιλαμβάνει 40 περίπου έργα του, που προέρχονται από την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, την Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank, την συλλογή της Πέγκυς Ζουμπουλάκη και άλλες ιδιωτικές συλλογές, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην Αίγινα. 

Περιλαμβάνει επίσης 10 φωτογραφίες του διακεκριμένου Γάλλου φωτογράφου Jean-Francois Bonhomme από τα εργαστήρια του καλλιτέχνη στην Αθήνα και την Αίγινα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει τριμελής ομάδα, που αποτελείται από τον Γιώργο Καλόφωνο, την Δάφνη Ζουμπουλάκη και την Βάσω Καλουδιώτη.

Τα εκθέματα στεγάζονται σε δύο χώρους. Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, όπου βρίσκεται μικρός αριθμός έργων μεγάλων διαστάσεων, όπως η εμβληματική «Πανσέληνος Μ´» (1977–79) ή η «Χαραυγή» (1988) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, όπου μικρότερα έργα, προσχέδια, σπουδές, σχέδια και σπάνια χαρακτικά του Γιάννη Μόραλη, βρίσκονται «σε διάλογο» με τα εκθέματα του Μουσείου.

Οι φετινές εκδηλώσεις τιμής στον Γιάννη Μόραλη σηματοδοτήθηκαν με την τοποθέτηση, στις 29 Ιουλίου, στο παλαιό λιμάνι της Αίγινας του μεγάλου γλυπτού του Μόραλη «Χωρίς Τίτλο» (2004), έργου εμπνευσμένου από τα πλοία της Αίγινας, που δώρισε στον Δήμο Αίγινας η Πέγκυ Ζουμπουλάκη.
Οι φετινές εκδηλώσεις τιμής στον Γιάννη Μόραλη σηματοδοτήθηκαν με την τοποθέτηση, στις 29 Ιουλίου, στο παλαιό λιμάνι της Αίγινας του μεγάλου γλυπτού του Μόραλη «Χωρίς Τίτλο» (2004), έργου εμπνευσμένου από τα πλοία της Αίγινας, που δώρισε στον Δήμο Αίγινας η Πέγκυ Ζουμπουλάκη.

Το αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας, μεταξύ 15 και 18 Σεπτεμβρίου, και έτσι έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 19/9. Θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου οι δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών που συρρέουν κάθε χρόνο στην Αίγινα για την κορυφαία εμπορική και πολιτιστική εκδήλωση του νησιού.

Το «Aegina Fistiki Fest» καθιερώθηκε ως ένας σημαντικός θεσμός για το νησί, που για τέσσερις ημέρες πλημμυρίζει από επισκέπτες. Είναι μια μεγάλη γιορτή, που προβάλλει, μαζί με το φιστίκι –που είναι και ο μεγάλος πρωταγωνιστής- και μια σειρά από άλλα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όχι μόνο αγροτικά αλλά και είδη λαϊκής τέχνης. 

Η αφίσα της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας
Η αφίσα της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας

Η αφίσα του φεσρτιβάλ, έργο για δεύτερη χρονιά του δημιουργικού γραφείου sinc., παραπέμπει με σύγχρονο τρόπο στις αξεπέραστες παλιές τουριστικές αφίσες του ΕΟΤ, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ίδια την Αίγινα και την ομορφιά της μέσα από την Γιορτή του Φιστικιού. Θέμα της και φέτος, όπως και πέρσι, το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Αίγινας, τόπος ιδιαίτερης ομορφιάς, όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η εμπορική έκθεση και πολλές από τις εκδηλώσεις της γιορτής. Η αφίσα παραπέμπει, εμμέσως πλην σαφώς, και στον Γιάννη Μόραλη.

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'