Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πόσο νερό κοστίζουμε στη γη;

του Παύλου Γεωργιάδη Wikiνερό

Το νερό είναι αξιοσημείωτο!

Μία από τις πιο καταπληκτικές ουσίες που υπάρχουν στον πλανήτη μας. Κάθετι που ζει, το έχει ανάγκη. Βρίσκεται σε κάθε ένα από τα κύτταρα του σώματός μας και στα όργανα όλων των φυτών, των ζώων και των άλλων πλασμάτων. Και καλύπτει το 71% της επιφάνειας της Γης.

Photo: ChapekSergey/Flickr
Photo: ChapekSergey/Flickr

Ο πλανήτης μας πρέπει να θρέψει 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους σήμερα και άλλα 2 δισεκατομμύρια αναμένεται να προστεθούν μέχρι το 2050. Οι στατιστικές λένε, ότι ο καθένας από εμάς πίνει 2 έως 4 λίτρα νερό κάθε μέρα, όμως το μεγαλύτερο μέρος του νερού που «πίνουμε» είναι ενσωματωμένο στις τροφές που τρώμε. Για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος, για παράδειγμα, καταναλώνονται 15.000 λίτρα νερού, ενώ 1 κιλό σιτάρι «πίνει» 1.500 λίτρα.

Photo: TattooedJJ/Flickr
Photo: TattooedJJ/Flickr

Τη στιγμή που ήδη ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν ήδη υπό συνθήκες χρόνιας πείνας και με τους υδάτινους πόρους να μειώνονται συνεχώς, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να προσποιούμαστε, ότι το πρόβλημα είναι «αλλού». Η αντιμετώπιση της πληθυσμιακής αύξησης και η διασφάλιση της πρόσβασης σε θρεπτική τροφή για όλους, απαιτούν από τον καθένα μας να ενεργοποιηθεί και να βάλει το λιθαράκι του.

Photo: scottfillmer/Flickr
Photo: scottfillmer/Flickr

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο:

• Ας ακολουθήσουμε μία πιο βιώσιμη διατροφή. Λιγότερα χιλιόμετρα από το χωράφι ως το πιάτο μας και τρόφιμα από το χέρι του παραγωγού. Τροφές εποχικές και χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα που φτωχαίνουν τα εδάφη μας.

• Ας καταναλώσουμε προϊόντα, που δεν απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού. Ας φάμε κρέας μία μέρα λιγότερη την εβδομάδα. Η κρίση άλλωστε το... ψιλο-απαιτεί. Ένα κιλό κοτόπουλο απαιτεί 3.900 λίτρα νερού, ενώ ένα κιλό χοιρινού 4.800 λίτρα. Για το βοδινό είπαμε πιο πάνω.

• Ναι φίλοι μου, ένα μποστανάκι ή ένας κοινοτικός κήπος που ποτίζεται στάγδην ή με το ποτιστήρι, κι αυτό βοηθάει. Ακόμα κι εσείς που ζείτε στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις, μην «τρώτε» τον πρόλογο του real estate. ΓΙΝΕΤΑΙ!

tricky(rick harrison)@Flickr
tricky(rick harrison)@Flickr

• Ας μειώσουμε τη σκανδαλώδη σπατάλη μας σε τρόφιμα. Το 30% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως δεν καταναλώνεται ποτέ, και το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους πάει ουσιαστικά χαμένο.

• Ας παράγουμε περισσότερη τροφή, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερο νερό. Και εννοώ αληθινή τροφή, γεμάτη γεύση, θρέψη και υγεία. Όχι τη μη-τροφή που πουλάνε στα φαστφουντάδικα. Το fast food καταστρέφει τον πλανήτη μας όσο τίποτε άλλο. Για ένα burger 250 γραμμαρίων απαιτούνται 4.165 λίτρα νερό!

Photo: W-film/Flickr
Photo: W-film/Flickr

Το ατομικό αποτύπωμα νερού ισοδυναμεί με το νερό, που απαιτείται για την παραγωγή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνουμε. Σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, από τον παραγωγό στον καταναλωτή, μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας για την εξοικονόμηση του νερού και την εξασφάλιση καλής τροφής για όλους. Είναι στο χέρι μας!

Υπάρχει μία πολύ cool εφαρμογή από το Virtual Water Project, η οποία σας παρέχει πληροφορίες για το οικολογικό σας αποτύπωμα. Πρέπει να πληρώσετε κάτι για να την κατεβάσετε στο κινητό σας, όμως το δικό μου το μέτρησα δωρεάν εδώ: 29.132 κυβικά μέτρα τον χρόνο. Κάτι λιγότερο από 80 κυβικά την ημέρα.

Κι εσείς; Ξέρετε πραγματικά πόσο νερό κοστίζετε στη γη; Και τί μπορείτε να κάνετε για να βελτιωθείτε;

Υ.Γ.: Δεν αντέχω να μην το γράψω, αν και ξέρω ότι θα γίνω αντιπαθητικός. Έπαθα σοκ με το «αποτύπωμα» της σοκολάτας: περίπου 2,5 κυβικά νερό για 100 γραμμάρια!

Πρόσφατα άρθρα του Παύλου Γεωργιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'