Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Βόλτα στο μποστάνι για σαλάτες πλουμιστές

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουμποστάνι, καλλιέργεια, λαχανικά, λάχανο, λαχανίδες, σέσκουλο, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, λουλούδια, σαλάτα

Η παρατεταμένη άνοιξη με τις συννεφιές και τις λίγες βροχούλες έχει ευνοήσει το μποστάνι, δίνοντάς μας την ευκαιρία να έχουμε ακόμα λίγα τρυφερά φυλλώδη λαχανικά. Μερικά από αυτά έχουν σχηματίσει άνθη ενώ ξεπροβάλλουν και οι πρώτοι δροσεροί καρποί του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα οι σαλάτες μας αυτόν τον καιρό να είναι ιδιαίτερα νόστιμες και όμορφες. Ας δούμε ορισμένα από τα φυτά που χρησιμοποιώ για τις σαλάτες μου αυτή την περίοδο.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ιταλική ποικιλία λάχανου, με τεράστια φύλλα. Λίγα φύλλα είναι αρκετά για να φτιάξουν μια μεγάλη σαλάτα αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και ως ένα πολύ όμορφο, οικολογικό και πρακτικό μπολ - που τρώγεται κιόλας! Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα ως πίτες, στη λογική των ντολμάδων, για να τυλίξουμε μέσα πλήθος από λαχανικά και αβοκάντο!

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Όταν καλλιεργούμε λάχανα, συνηθίζουμε να τρώμε τα εξωτερικά φύλλα, που είναι αρκετά σκληρά. Τις περισσότερες φορές, ειδικά αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο, δεν τρώμε την τρυφερή και γλυκιά καρδιά τους. Αντίθετα η λαχανίδα (kale) αναπτύσσεται με τέτοιον τρόπο, που μας δίνει συνέχεια τρυφερά βλαστάρια, τα οποία μπορούμε να κόβουμε καθ' όλη την καλλιεργητική της περίοδο. Επιπλέον η λαχανίδα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πολυετές φυτό, κάτι που την καθιστά ένα από τα πιο εύκολα, παραγωγικά και θρεπτικά σαλατικά, με την παραγωγή τρυφερών φύλλων να κρατά σχεδόν όλο τον χρόνο (Red Russian Kale).

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ακόμα οι λαχανίδες, εκτός από τα τρυφερά και παραγωγικά τους φύλλα, έχουν τεράστια ποικιλία σε χρώματα. Εκτός του ότι ομορφαίνουν τις σαλάτες μας, προσφέρουν εύρος από ιχνοστοιχεία και αντιτοξίνες, που συντελούν στο να δημιουργούνται τα μοναδικά τους χρώματα (Scarlet Kale).

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Επίσης στις λαχανίδες θα βρούμε μεγάλη ποικιλία στα σχήματα των φύλλων, από εντελώς λεία και πλατιά, έως πολύ μικρά και σγουρά φυλλαράκια. Η ποικιλία σχημάτων, εκτός από το να διακοσμεί τις σαλάτες μας, προσφέρει και ιδιαίτερα ευχάριστη υφή όταν τα μασάμε (Vates blue curled kale).

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Κίτρινο και κόκκινο σέσκουλο, σε αντίθεση με το κοινό πράσινο, που έχει ήδη σποριάσει και δεν μπορούμε πλέον να κόβουμε φύλλα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Τα χρωματιστά σέσκουλα προτιμούν τη ζέστη, αναπτύσσοντας πολλά χρωματιστά φύλλα για τις σαλάτες μας αυτή την περίοδο.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Μελιτζάνα λευκή - έχει αποδειχτεί η πιο ανθεκτική μας ποικιλία! Επιβιώνει για χρόνια, με καύσωνες και παγετώνες, πάντα πιστή στο ραντεβού της, με μικρό σε μέγεθος αλλά πλούσιο σε ποσότητα και νόστιμο καρπό. Οι μικρές μελιτζάνες είναι πολύ νόστιμες ακόμα και ωμές, αν τις ψιλοκόψουμε στη σαλάτα μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Χρυσό κολοκυθάκι, πολύ παραγωγική, νόστιμη και εντυπωσιακή ποικιλία. Η συγκεκριμένη ποικιλία χαρίζει ιδιαίτερα τρυφερούς καρπούς, που έχουν πολύ ευχάριστη γεύση.

Οι σαλάτες μας αυτή την περίοδο είναι πάντα στολισμένες με ποικιλία από άνθη, καθώς η εποχή δίνει ευκαιρία να απολαμβάνουμε αυτή την πολύ πλούσια τροφή που πολλοί αγνοούν. Γνωρίζουμε όλοι πόσο νόστιμο και θρεπτικό είναι το μέλι και ο βασιλικός πολτός, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τη θρεπτική αξία των λουλουδιών, που είναι η πηγή για να φτιαχτεί το μέλι! Άλλωστε, σύμφωνα με τον Όμηρο, οι θεοί του Ολύμπου αντλούσαν τις θεϊκές τους δυνάμεις και την αθανασία από το νέκταρ των χυμών των λουλουδιών και την αμβροσία, που, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν «εννιά φορές πιο γλυκιά από το μέλι».

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ιδού η σαλάτα μου, με άνθη από καπουτσίνο (ινδοκάρδαμο), μπρόκολο, μολόχα, ρόκα, σινάπι (μουστάρδα), μποράγκο, κατιφέ, καυκαλύθρα και καλέντουλα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'