Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τι ανθίζει στο μποστάνι τώρα;

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουμποστάνι, καλλιέργεια, λαχανικά, καρότο, πράσο, σπανάκι, παπούλες, ρόκα, μελισσόχορτο, κάρδαμο, μποράγο, έντομα

Μια προσεκτική ματιά στο μποστάνι μου τώρα, ανάμεσα σε χειμώνα και άνοιξη: ποια λαχανικά μεγαλώνουν, σε ποια θέση; Πώς αναπτύσσονται; Τι να περιμένουμε; Σας ξεναγώ και τα παρατηρούμε ένα-ένα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Η συγκαλλιέργεια καρότου και πράσου αποτελεί μια άψογη φυσική συνεργασία, καθώς η μυρωδιά του πράσου απωθεί τη μύγα του καρότου, που είναι και ο βασικός εχθρός του. Από την άλλη η μυρωδιά του καρότου απωθεί το σκουλήκι του πράσου ως αντάλλαγμα. Επίσης το άρωμα και των δυο, σε συνδυασμό, απωθεί αρκετά επικίνδυνα έντομα, προστατεύοντας όσα λαχανικά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Σπανάκι Νέας Ζηλανδίας (tetragonia tetragonioides): μια ποικιλία σπανακιού με μεγαλύτερες αντοχές στις υψηλές θερμοκρασίες, σε σχέση με το κοινό σπανάκι (Spinacia oleracea). Αυτό το καθιστά ιδανικό για καλλιέργεια στη χώρα μας, ειδικότερα σε ταρατσόκηπους. Τα τρυφερά του φύλλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και τρώγονται ευχάριστα, ακόμα και ωμά σε σαλάτα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Οι παπούλες (Pisum sativum), αλλιώς καμπυλιές ή ψαρές, είναι το γνωστό χορταρικό της νηστείας καθώς αυτή την περίοδο η ανάπτυξή τους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Κορφολογώντας τις άκρες το φυτό θα αναπτύξει περισσότερες κορυφές, με τις οποίες θα συνοδεύσουμε τις σαλάτες μας καθημερινά. Εναλλακτικά, τις δοκιμάζουμε με ξύδι, μαζί με αλατισμένες ελιές και ένα ποτηράκι καλή ρακή, που είναι παραδοσιακός μεζές στην Κρήτη.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Η ρόκα (Eruca sativa) ή εύζωμον: ένα πολύ εύκολο στην καλλιέργεια φυτό που δεν απαιτεί ιδιαίτερες περιποιήσεις. Καλλιεργείται τους χειμερινούς μήνες, διότι σε υψηλές θερμοκρασίες σταματά η παραγωγή φύλλων και το φυτό προχωρά σε άνθιση. Τα άνθη θα παράγουν τους σπόρους, οι οποίοι θα πέσουν στο έδαφος και θα βλαστήσουν όταν ξανάρθει η εποχή τους. Καθιστούν, έτσι, την παρουσία του στο μποστάνι μας σταθερή κάθε χρόνο και με ελάχιστο κόπο.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Το μελισσόχορτο (Melissa officinalis), ή αλλιώς βάλσαμο λεμονιού, είναι ένα βότανο της οικογένειας της μέντας και έχει την χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση του λεμονιού. Τα άνθη του εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι και είναι πλούσια σε νέκταρ, γι’ αυτό το λόγο είναι ιδανικό μελισσοκομικό φυτό (εξ ου και το όνομά του). Οι σπόροι, που έπεσαν στο έδαφος, αυτή την εποχή θα βλαστήσουν στα κενά ανάμεσα στα λαχανικά του μποστανιού μας. Τα φύλλα του έχουν αναζωογονητική και ευχάριστη γεύση στη σαλάτα ενώ γίνονται και άριστο αφέψημα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Το κάρδαμο (lepidium sativum) ή κακουλές, ένα φυτό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Η καλλιέργειά του στα κενά του μποστανιού μας είναι πολύ εύκολη. Τρώγεται ακόμα και στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του, ως φύτρα σε σαλάτες και άλλα φαγητά. Βέβαια θα αφήσουμε ορισμένα από τα φυτά, ώστε να παράγουν σπόρο με σκοπό να απολαμβάνουμε συνεχώς νέες φύτρες.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Το μποράγο (Borago officinalis) ή μπουράντζα: ένα βότανο του οποίου τα φύλλα τρώγονται, καθώς και τα άνθη, ωμά σε σαλάτα ή μαγειρεμένα. Έχει γεύση απαλή σαν αγγούρι και τα άνθη του τρώγονται πιο εύκολα ωμά, καθώς δεν έχουν αγκάθια όπως τα φύλλα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Όταν δεν χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα στο μποστάνι μας, προσελκύουμε ωφέλιμα έντομα, όπως την πασχαλίτσα. Η πασχαλίτσα είναι η καλύτερη φίλη κάθε μποστανιού, αφού έχει μια ατέλειωτη λιγούρα για πολλά έντομα που θεωρούνται επικίνδυνα γι’ αυτό. Απαλλάσσοντας μας από την κούραση, την τοξικότητα αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των εντομοκτόνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'