Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τώρα πολλαπλασιάζουμε τα ριζωματώδη

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουριζωματώδη φυτά, μεταφύτευση, πολλαπλασιασμός, χώμα, γλάστρα, πότισμα, μέντα, δυόσμος, φτέρη, ίριδες, αλόη

Η μέντα, ο δυόσμος, η φτέρη, η γερμανική ίριδα, η αλόη - όλα αυτά ανήκουν στα ριζωματώδη φυτά. Το κοινό τους γνώρισμα είναι ότι αναπτύσσουν υπόγειο βλαστό σε μορφή ριζώματος, που θα αναπτυχθεί με τη σειρά του σε νέο φυτό. Γι' αυτό το λόγο, ειδικά αυτήν την εποχή, είναι πολύ εύκολο να τα πολλαπλασιάσουμε ώστε να έχουμε περισσότερα από τα αγαπημένα μας φυτά ή ακόμα και να τα χαρίσουμε ως δώρα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Εάν παρατηρήσουμε, σε μια γλάστρα ή στο έδαφος, να αναπτύσσονται νέοι βλαστοί ή ακόμα πως έχουν στριμωχτεί αρκετά ριζίδια, τότε είναι καλή ιδέα να τα διαιρέσουμε. Με αυτόν τον τρόπο το κάθε φυτό θα έχει καλύτερη ανάπτυξη και θα πολλαπλασιαστεί με τη σειρά του σε περισσότερα νέα ριζίδια με μεγαλύτερη ευκολία.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Εάν το χώμα είναι πολύ σκληρό, τότε προτιμότερο είναι να το μαλακώσουμε πριν τα διαιρέσουμε ώστε να μη τραυματίσουμε τις ρίζες. Αφού αφαιρέσουμε προσεκτικά το χώμα από τη γλάστρα, θα το τοποθετήσουμε σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό για 10 λεπτά ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσει.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Όταν το χώμα έχει αραιώσει αρκετά, θα χωρίσουμε πολύ προσεκτικά τους βλαστούς. Θα διαιρέσουμε αρχικά αυτούς που είναι απομονωμένοι και πιο εύκολο να χωριστούν. Τους βλαστούς που έχουν δέσει μεταξύ τους και δεν χωρίζονται εύκολα, θα τους απομονώσουμε ως ομάδα για να μη ρισκάρουμε τον τραυματισμό τους.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Θα φυτέψουμε τον κάθε βλαστό σε μια γλάστρα που θα έχει το διπλάσιο βάθος από τη ρίζα του. Θα γεμίσουμε τη γλάστρα ως τη μέση με χώμα και θα το βρέξουμε καλά. Στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε σε κάθε γλάστρα από έναν βλαστό και θα την γεμίσουμε περιφερικά με χώμα ως την κορυφή της.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Θα αφήσουμε τα φυτά μας σε ένα ηλιόλουστο σημείο για μερικές μέρες και θα τα ποτίζουμε καλά, ώστε να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν ανώδυνα το στρες της μεταφύτευσης. Το συγκεκριμένο φυτό των φωτογραφιών είναι το Πολυκόμπι (Equisetum arvense), ένα μοναδικό είδος, που έχει επιβιώσει από τους προϊστορικούς χρόνους. Το πολυκόμπι, ή αλλιώς γνωστό ως «εκουιζέτο» και «Ιπουρίς» ή «αρουραία», ανήκει στην οικογένεια των Ιππουροειδών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θεραπευτικό φυτό λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πυριτίου και άλλων μετάλλων στον βλαστό του. Η μέντα, ο δυόσμος, η φτέρη, η γερμανική ίριδα, η αλόη και πολλά ακόμα διαιρούνται με τον ίδιο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'