Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φυσική καλλιέργεια: οι βασικές αρχές

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουφυσική καλλιέργεια, καλλιέργεια, βρόχινο νερό, λίπασμα, βιολογικό λίπασμα, πότισμα, πολυκαλλιέργεια

Η συμβατική καλλιέργεια στις μέρες μας επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγή μεγάλης ποσότητας ανθεκτικών καρπών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Με σκοπό το άμεσο κέρδος αγνοώντας πολλές φoρές τις συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία μας. Η καλλιέργεια σήμερα μεταφράζεται σε εργατοώρες, δηλαδή σε κόστος και η “φτηνή” λύση των χημικών σκευασμάτων φαντάζει σωτήρια, καθώς η φροντίδα μεγάλων εκτάσεων με παραδοσιακό τρόπο θα απαιτούσε υπερβολική χειρωνακτική εργασία. Επίσης η αλόγιστη καλλιέργεια μεγάλης ποσότητας καρπών του ίδιου είδους δεν μπορεί να συντηρηθεί από τη φύση και απαιτεί χρήση χημικών λιπασμάτων. Αντικαθιστώντας έτσι τη φυσική τροφή των φυτών, με συνέπεια να θυσιαστεί η ποιότητά τους για χάρη της ποσότητας με αρκετές επιπτώσεις και στην υγεία μας.

Photo: The Garden Smallholder@Flickr
Photo: The Garden Smallholder@Flickr

Η διατροφή είναι η βάση του σώματος και επομένως της σκέψης μας άρα θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να στοχεύουμε στην καλύτερη δυνατή ποιότητά της και να είναι προτεραιότητά μας. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως όμως η ποιοτικότερη τροφή κοστίζει περισσότερο με συνέπεια να φαίνεται πολυτέλεια για την εποχή μας. Μπορούμε όμως πολύ εύκολα να φτιάξουμε ένα μποστάνι στον κήπο ή την ταράτσα μας με σκοπό να καλλιεργήσουμε είδη πλούσια σε ιχνοστοιχεία με χαμηλό κόστος. Διότι το μποστάνι μας θα έχει τις δικές μας διαστάσεις και απαιτήσεις οπότε η εργασία θα είναι ένα “παιχνίδι” που μπορούν να συμμετέχουν άτομα όλων των ηλικιών. Ακόμα, η επένδυση σε καλής ποιότητας χώμα και φυσικά λιπάσματα θα μας εξασφαλίσει τροφή για πολλά χρόνια με χαμηλότερο κόστος και με καρπούς καλύτερης ποιότητας συγκρινόμενους ως και με τους πιο ακριβούς της αγοράς.

photo: craigjewell@Flickr
photo: craigjewell@Flickr

Συλλέγουμε το βρόχινο νερό καθώς είναι από τα βασικότερα αγαθά και μας δίνεται δωρεάν. Η ποιότητα του βρόχινου νερού είναι ανώτερη αφού είναι καθαρό από χημικά και πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Επειδή όμως η ποσότητα συλλογής είναι περιορισμένη, χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία φυσικών υγρών λιπασμάτων και για το πότισμα των σπορόφυτων που είναι πιο ευαίσθητα στα χημικά.

Προμηθευόμαστε ένα φίλτρο χλωρίου ειδικό για πότισμα, για τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η βροχή είναι περιορισμένη και η συλλογή νερού έχει εξαντληθεί. Ποτίζουμε τα φυτά μας με σωλήνες, με σταγόνες, σε αυτόματο πότισμα. Αν βέβαια το μποστάνι μας είναι μικρό και διαθέτουμε τον χρόνο, το ποτίζουμε όσο χρειάζεται και όπου υπάρχει ανάγκη. Στην περίπτωση που ποτίζουμε με το χέρι, τότε προμηθευόμαστε έναν ψεκαστήρα για τον σωλήνα που μας δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ένταση αλλά και τον τρόπο που στάζει το νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα ρυθμίζουμε το νερό ανάλογα με τις απαιτήσεις της εποχής αλλά προωθούμε και περισσότερο οξυγόνο στο νερό που είναι απαραίτητο για τα φυτά.

Photo: rocknrenew@Flickr
Photo: rocknrenew@Flickr

Φτιάχνουμε φυσικό υγρό λίπασμα τοποθετώντας τσουκνίδες ή φυτικό κομπόστ σε ένα βαρέλι με βρόχινο νερό. Το αφήνουμε για 2-7 μέρες, στη συνέχεια αραιώνουμε με νερό και ποτίζουμε τακτικά τα φυτά, ανάλογα με τις απαιτήσεις και την εποχή. Ακόμα εμπλουτίζουμε το μποστάνι μας στο τέλος κάθε εποχής με κομπόστ από φυτική ύλη, φύκια και λιπάσματα ορυκτών όπως ο ζεόλιθος.

Φυτεύουμε σε “πολυκαλλιέργεια”, δηλαδή φυτεύουμε σε συγκαλλιέργεια φυτά διαφορετικών ειδών ώστε να έχουμε ποικιλία σε καρπό, με αποτέλεσμα την ποικιλία και σε ωφέλιμα ιχνοστοιχεία στην διατροφή μας. Έτσι πετυχαίνουμε και ισορροπημένη απορρόφηση ιχνοστοιχείων από το χώμα ώστε οι μικροοργανισμοί να είναι σε αρμονία με το έδαφος και να το τρέφουν με φυσικό τρόπο.

Η τροφή είναι το φάρμακό μας, επομένως θα έπρεπε να καλλιεργείται με τη μέγιστη δυνατή φροντίδα και όσο πιο αγνά γίνεται ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή υγεία του σώματός μας όπως και ένα πιο υγιές περιβάλλον.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'