Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μποστάνι: οι βασικές αρχές

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουμποστάνι, λαχανικά, καλλιέργεια

Η εύρεση ποικιλίας φρέσκων λαχανικών μέσα στην πόλη καθημερινά, πολλές φορές, μοιάζει αδύνατη. Ειδικά αν θέλουμε να είναι καλλιεργημένα αγνά, χωρίς χημικά, τότε θα πρέπει να πληρώσουμε κάτι παραπάνω. Μπορούμε όμως πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε τα δικά μας σε ένα μποστάνι, ακόμα και στο μπαλκόνι ή την ταράτσα, ώστε να μη μας φαίνεται πολυτέλεια η πλούσια μυρωδιά των φρεσκοκομμένων λαχανικών και αρωματικών. Εκτός από πιο νόστιμα, τα δικά μας λαχανικά θα είναι καθαρά από τοξικά ζιζανιοκτόνα και χημικά πρόσθετα που είναι επικίνδυνα τόσο για εμάς όσο και το περιβάλλον. Ακόμα, τα φυτά όσο πιο γρήγορα καταναλωθούν από τη στιγμή που κοπούν, τόσο πιο πλούσια θα είναι σε ωφέλιμα ιχνοστοιχεία και αιθέρια έλαια (αρωματικά), που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Φυτεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ποικιλία λαχανικών, επιμένοντας στα φυτά που ευδοκιμούν στην κάθε εποχή και το περιβάλλον μας. Ανάμεσα στα λαχανικά μας φυτεύουμε κρεμμύδια και σκόρδα, για προστασία από τα έντομα, όπως και αρωματικά φυτά που έχουν εντομοαπωθητικές και εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Εκτός από φυτά που ευδοκιμούν στο κλίμα μας, προτιμούμε και εκείνα που μας ευχαριστούν στη γεύση μα και την όψη. Είναι σημαντικό να ευχαριστιόμαστε το φαγητό μας, με όλες τις αισθήσεις. Όταν καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά, συνδεόμαστε μαζί τους με συνέπεια να τα εκτιμούμε περισσότερο.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ερευνούμε και προμηθευόμαστε σπόρους από διάφορες πηγές, όπως το Πελίτι και άλλες ομάδες ανταλλαγών σπόρων. Έτσι θα έχουμε την πολυτέλεια να τρεφόμαστε με λαχανικά που δεν διατίθενται στην αγορά ή πωλούνται σε ειδικά καταστήματα σε υψηλή τιμή. Η μεγάλη ποικιλία λαχανικών στην διατροφή εξασφαλίζει εύρος ιχνοστοιχείων που είναι ωφέλιμα για την καλή υγεία μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Προτιμούμε ποικιλίες που έχουν πλούσιο χρώμα, καθώς αυτά τα φυτά είναι πιο πλούσια σε ωφέλιμα ιχνοστοιχεία. Επίσης τούτα τα φυτά διακοσμούν το μποστάνι σας με τρόπο που θα θυμίζει καλλωπιστικό κήπο.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Δεν ξεχνάμε ασφαλώς και τα καλλωπιστικά άνθη του μποστανιού, που μας χαρίζουν την ομορφιά και το πλούσιο άρωμά τους. Επίσης χρησιμεύουν και για να προσελκύουμε επικονιαστές και άλλα ωφέλιμα έντομα, που είναι απαραίτητα για την παραγωγικότητα του μποστανιού μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Στη μικρή μου την αυλή, στου ανέμου το μπαλκόνι. Μες του χειμώνα την καρδιά, ανθίζει μια ανεμώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'