Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Να τος ο Γενάρης! Τι σπέρνουμε, τι φυτεύουμε;

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουκήπος, μποστάνι, χειμώνας, καλλιέργεια, λαχανικά, λουλούδια, θάμνοι, μεταφύτευση

Ήρθε ο Γενάρης, η καρδιά του χειμώνα. Οι δυσκολίες με το κρύο συνεχίζονται αλλά είμαστε αισιόδοξοι, γιατί από εδώ και πέρα κάθε μέρα θα είναι λίγο μεγαλύτερη!

Σπανάκι, reducer@Flickr
Σπανάκι, reducer@Flickr

Στον λαχανόκηπο συνεχίζουμε να σπέρνουμε ραπανάκι και σπανάκι για συστηματική καλλιέργεια. Ακόμα σπέρνουμε αντίδι και σινάπι σε αποστάσεις 30 εκ. το ένα από το άλλο, είτε μόνα τους είτε ανάμεσα στα παλιότερα λαχανικά, που έχουν ψηλώσει και έχουν αφαιρεθεί τα χαμηλότερα φύλλα τους για να προστατεύονται από δυνατές βροχές και ανέμους.

Καρότα, colourme@Flickr
Καρότα, colourme@Flickr

Πεταχτά μπορούμε να σπείρουμε καρότα και αργότερα να τα αραιώσουμε σε απόσταση 15 εκ. μεταξύ τους. Επίσης σπέρνουμε χαμομήλι και ζοχό στα σύνορα του μποστανιού μας για τα οφέλη τους στην διατροφή μας, αλλά και για να ελκύσουμε ωφέλιμα έντομα καθώς και να απομακρύνουμε τα επικίνδυνα.

Με αυτό τον τρόπο κάνουμε τα λάχανά μας πιο θρεπτικά με τα ωφέλιμα ιχνοστοιχεία που μονάχα αυτά τα φυτά δίνουν στο χώμα. Σε ένα προστατευμένο από το κρύο σημείο, σε ένα θερμοκήπιο ή εσωτερικά, δίπλα σε ένα παράθυρο, σε έναν δίσκο με γόνιμο χώμα και με τρύπες, ώστε να φεύγουν τα νερά, σπέρνουμε πολλά είδη από πρώιμα μαρούλια και πράσα για να τα μεταφυτεύσουμε σε 30 ημέρες στο μποστάνι μας.

Μπιγκόνιες, edgarandron@Flickr
Μπιγκόνιες, edgarandron@Flickr

Τα λουλούδια που ανθίζουν αυτή την περίοδο είναι ο υάκινθος, η αζαλέα, ο νάρκισσος, το μιγκέ, το χρυσάνθεμο, η πρίμουλα, η μπέλλα και οι μπιγκόνιες.

Ωστόσο την προσοχή συνήθως τραβάνε αυτή την εποχή (και μονό αυτήν!) οι θάμνοι με τα πανέμορφα χρώματα που περνούν τα φύλλα στις άκρες των κλαδιών τους λόγω του κρύου, καθώς και οι πολλοί περίεργοι καρποί τους που συνήθως σχηματίζονται αυτήν την περίοδο.

Γρεβιλέα, fytorio-amadryas.gr
Γρεβιλέα, fytorio-amadryas.gr

Οι θάμνοι που ανθίζουν αυτόν τον καιρό είναι η κουφέα, η γρεβιλέα και η καλούνα που είναι σχετικά μικροί και μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε γλάστρες.

Πολύγαλα, melissa-gale@Flickr
Πολύγαλα, melissa-gale@Flickr

Από τα μεγαλύτερα, που ωφελούνται περισσότερο αν φυτευτούν κατευθείαν στο χώμα του κήπου, είναι το πολύγαλα με τα μυστηριώδη ροζ λουλούδια του και το λεμονοκυπάρισσο με τις ωραίες κίτρινες αποχρώσεις στις άκρες των φύλλων του που όταν τις τρίβουμε μυρίζουν λεμόνι.

Δεντρολίβανο, ohmishka@Flickr
Δεντρολίβανο, ohmishka@Flickr

Για ακόμα πιο πλούσιο άρωμα φυτεύουμε λεβάντα, δεντρολίβανο και φυσικά τους πανέμορφους αυτό τον καιρό αλεξανδρινούς (που ενδεχομένως να δεχτήκαμε σαν δώρο) σε ένα σημείο προστατευμένο από τον υπερβολικό αέρα και το κρύο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'