Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ένα καλάθι δώρα για bostanistas

του Δημήτρη Μπούτου Κάντο μόνος σουδώρα, Χριστούγεννα, ελληνικά προϊόντα, έλληνες παραγωγοί

Κάποια θα τα βρείτε προβλέψιμα, όπως ένα γιορτινό κρασί ή ένα καλάθι χειροποίητα σαπούνια. Κάποια άλλα πρωτότυπα και ασυνήθιστα: ένα καλό, παλαιωμένο ξύδι που πέφτει αυστηρά σε σταγόνες, εκλεκτά ζελέ κρασιού για να σταθούν επάξια δίπλα σε πλατό τυριών, γλυκό ροδοζάχαρη, νόστιμα αλείμματα πιπεριάς και όχι μόνο, νησιώτικες ντελικατέτσες, όπως το κρίταμο Ικαρίας, που θα απογειώσει ντιπ και πατατοσαλάτες. Όλα τους διαλεγμένα από bostanistas για γνήσιους bostanistas, καλούδια ενδιαφέροντα και φρέσκα στην αγορά, μερικά απευθείας διαθέσιμα σε καταστήματα της πόλης και κάποια που απαιτούν μια μικρή παραγγελία από μακριά αλλά αξίζουν τον χρόνο και τον κόπο. Δώρα για τα κοντινά Χριστούγεννα ή για την Πρωτοχρονιά και τις γιορτινές μαζώξεις των ημερών. Πάρτε καλάθι και τεφτέρι, ξεκινάμε:

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Botanico Adriani Gold Seal, σε κάβες, περίπου 14-15 ευρώ

Μα ξίδι για δώρο; Θα απορήσεις και είναι λογικό. Ναι, θα σας πω με επιμονή, αν πρόκειται για ένα εκλεκτό άρτυμα όπως αυτό εδώ, αφού αρκούν λίγες σταγόνες του για να απογειώσουν ένα ψητό φιλέτο, ένα ριζότο, ώριμα τυριά και φρέσκιες φράουλες ακόμη και επιδόρπια όπως η πανακότα και το παγωτό βανίλια. Παράγεται από την ανάμειξη συμπυκνωμένου γλεύκους και οξοποιημένου κραςιού (και τα δύο προέρχονται από χυμό επιλεγμένων λευκών σταφυλιών της Δράμας) και στη συνέχεια η σύνθεσή τους οδηγείται για παλαίωση. Ακολουθώντας τη διαδικασία παραγωγής των διάσημων balsamico traditionale, η παλαίωση του Aceto Botanico Adriani Gold Seal γίνεται με διαδοχικό πέρασμα - διαρκεί οκτώ χρόνια -, σε συστοιχίες μικρών βαρελιών από δρυ, καστανιά, κερασιά και μέλιο που του προσδίδουν τα ιδιαίτερα αρώματά του.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Spiced wine jelly της Sparoza, (Μαυρομιχάλη 53, Εξάρχεια), 6,5 ευρώ

Στο μυρωδάτο παρασκευαστήριο-κατάστημα της Sparoza με τα ψαγμένα μείγματα βοτάνων και μπαχαρικών βρήκαμε τρία εκλεκτά ζελέ κρασιού (τα μοναδικά ελληνικά spiced wine jelly) που πωλούνται χωριστά ή και τα τρία μαζί σε συσκευασία δώρου. Είναι δημιουργίες του σεφ Δημήτρη Χωματά που συνδύασε τα κρασιά του κτήματος Αναστασίου με μείγματα μπαχαρικών Sparoza. Το κόκκινο με merlot και μείγμα μπαχαρικών με ξύσμα εσπεριδοειδών συνοδεύει ιδανικά κρεμώδη τυριά (όπως μανούρι, chèvre, camembert) και κυνήγι, επίσης αν προστεθεί σε γλυκά απογειώνει τη γεύση τους. Το ροζέ συνδυάζει το υπέροχο άρωμα και το πλούσιο χρώμα του Αγιωργίτικου με την αψάδα του ροζ πιπεριού και τη ντελικάτη γεύση του αστεροειδούς γλυκάνισου, και ταιριάζει σε πλατό τυριών και αλλαντικών, ενώ το λευκό που συνδυάζει τα αρώματα της μαλαγουζιάς με το φρέσκο θυμάρι είναι ιδανικό για ώριμα, πικάντικα τυριά, ψάρια και θαλασσινά.

Γυάλινη τσαγιέρα με φίλτρο και φλιτζάνι, Οίκος Τσαγιού Madras (Νοταρά 21, Πειραιάς), 13,20 ευρώ

Ο μοναδικός, αυτή τη στιγμή, ελληνικός οίκος τσαγιού εμπορεύεται 600 και πλέον είδη τσαγιού που έρχονται από φυτείες στην Κίνα, την Ιαπωνία, Ινδία κλπ, φτιάχνει τα δικά του εκλεκτά χαρμάνια και συσκευάζει τσάι με τα χαρακτηριστικά εμπορικά του σήματα, Madras, Champion, Pop's Cup, Chinese Dragon, Tips & Buds, τα οποία εξάγει στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ιθύνων νους και ιδιοκτήτης ο Στέφανος Παπατζιάλας, μέγας γνώστης και τρανός χαρμανατζής, ασχολείται με το τσάι και τον πολιτισμό του από το 1975, καθώς και με τα άγρια ελληνικά αρωματικά βότανα. Μια βόλτα από το πειραιώτικο τεϊοπωλείο (σύντομα, μάθαμε, ανοίγει κατάστημα και στην Αθήνα) για να δείτε, να μυρίσετε και, γιατί όχι, να διαλέξετε το τσάι που ταιριάζει στα δικά σας γούστα και βαλάντια. Μα καρδιές κλέβει και η συλλογή από τσαγιέρες, κούπες, σουρωτήρια και λοιπά συμπαρομαρτούντα για την ετοιμασία και το σερβίρισμα, όπως τούτη η πρακτική γυάλινη τσαγιέρα με φίλτρο και φλιτζάνι, όλα εντός της, σε μέγεθος άκρως βολικό για τα ντουλάπια!

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Τοματίνια & μυρτιές σε Chardonnay, Αποξηραμένα σύκα σε brandy 5*, Ελιά Καλαμών σε Cabernet, Πυλιακή γη, από 7 ως 8 ευρώ

Οι συστάσεις για τα βαζάκια της Πυλιακής Γης και της Γιάννας Μπαλαφούτη περιττεύουν: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ντρέσινγκ και κριτσινάκια και τόσα ακόμα τολμηρά σε συνδυασμούς μα επιμελώς δουλεμένα σε γεύση και πάντρεμα που όμοιά τους δεν έχω δοκιμάσει! Τι να πρωτοθυμηθώ: τα ντοματίνια-βελανίδια με καρπούς μυρτιάς σε σιρόπι κρασιού Chardonnay, ανάσα καλοκαιρινή στο καταχείμωνο, ό,τι πρέπει πάνω ή δίπλα σε αψιά τυριά. Έπεται η ελιά Καλαμών σε Cabernet, μια πρωτότυπη συνταγή που ξεκίνησε σαν οικογενειακό πείσμα κάπου στις αρχές του 2009: εφόσον όλα γίνονται γλυκά κουταλιού γιατί να μη γίνεται η ελιά; Σήμα κατατεθέν της Μεσσηνίας η Ελιά Καλαμών και η ευρύτερη περιοχή της Πυλίας φημίζεται για τα άριστης ποιότητας Cabernet Sauvignon - ιδού συνταγή της επιτυχίας! Και με διπλό χτύπημα, ένα βραβείο από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων B. Ελλάδος και ένα Great Taste Award το 2014! Περίφημα! Ένα βαζάκι ακόμα; Αποξηραμένα σύκα σε brandy 5*. Το μεσσηνικό, αποξηραμένο σύκο ή τσαπέλα κόβεται σε τέσσερα κομμάτια και δένεται με φρέσκα εσπεριδοειδή και πεντάστερο brandy. Γλύκα φρούτου σε συνδυασμό με το αρωματικό ποτό, ό,τι πιο νόστιμο για κρέατα, τυριά, αλλαντικά, ή τα απαιτητικά σε ετοιμασία και ταιριάσματα φουαγκρά, πράσινες σαλάτες, μα και γιαούρτι, ως επιδόρπιο.
Στην επίσημη σελίδα της βρίσκετε και όλα τα σημεία πώλησης, καταστήματα φυσικά και ηλεκτρονικά.

Photo: amanitaproducts.gr
Photo: amanitaproducts.gr

Μαρμελάδες Amanita, Nora's Deli (Αναγνωστοπούλου 11) και Τυροκομείο Κωσταρέλος (Παύλου Μελά 14), όλες περίπου 5 ευρώ

Οι περιγραφές του Φιλάρετου Ψημμένου για τα γεύματα του περίφημου ξενώνα του και ιδίως το, βραβευμένα και από επίσημα χείλη, πρωινό, με ενθουσιάζουν. Και μόνο στο άκουσμα της θεσσαλικής μπατζίνας, της μανιταρόπιτας, της ομελέτας με σπαράγγια και μανιτάρια ή της τηγανίτας με πετιμέζι φιρικιού, νιώθω ένα βήμα πριν ξεκινήσω ταξίδι - αστραπή στην Τσαγκαράδα. Η κορύφωση της λαχτάρας έρχεται όμως με τις μαρμελάδες: βατόμουρο με τζάνερο, βανίλιες με ροδάκινα, σύκο με μαστίχα... και τόσες ακόμα! Μπορεί, λοιπόν, ο ξενώνας της νοστιμιάς να πέφτει λίγο μακριά, όχι όμως το Nora's deli, στην Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι. Ομοίως και το νέο κατάστημα του Τυροκομείου Κωσταρέλος, που από τα Μεσόγεια έφτασε στο κέντρο, στο 14 της Παύλου Μελά, κι έτσι με πέρασμα γρήγορο από το ζηλευτό ντελικατέσεν έχεις κέρδος διπλό: και τα ονομαστά του γαλακτοκομικά και τα πηλιορείτικα καλούδια του Φιλάρετου.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Γιορτινά πακέτα Ahmad Tea και μπισκοτάκια amaretti soffici di lampone της Virginia, Αφοί Βασιλόπουλοι

Ίσως το πιο άρτιο ντελικατέσσεν του κέντρου της Αθήνας, το κατάστημα των Αφών Βασιλόπουλων της Σταδίου, έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2012, εξαιτίας των ζημιών που υπέστη κατά τη διάρκεια των άγριων διαδηλώσεων στο κέντρο. Παρόλο που γλίτωσε από τη φωτιά, προκλήθηκαν ανεπανόρθωτες καταστροφές στα εμπορεύματα, στο υπόγειο και στο πατάρι τους με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία του. Ευτυχώς προσωρινά καθώς δύο και κάτι μήνες μετά το συμβάν, οι υπεύθυνοι του καταστήματος κατάφεραν να το ξαναστήσουν από την αρχή λίγο πιο κάτω, εκεί όπου η Σταδίου συναντά την Παπαρηγοπούλου, στον αριθμό 3. Γάλατα, ζυμαρικά και ρύζια, μια κάβα πληρέστατη από τον ελληνικό κυρίως αμπελώνα, κατεψυγμένα λαχανικά και βιολογικά προϊόντα. Μαρμελάδες και μπισκότα σε ζηλευτές συσκευασίες, και ιδίως σε περιτυλίγματα γιορτινά, πακέτα και κουτάκια, πρώτης τάξης δώρα για λεπταίσθητους. Τρία ξεχωρίσαμε: τα λεμονάτα μπισκοτάκια Amaretti soffici di lampone της ονομαστής μπράντας Virginia (16,10 ευρώ), και από το Ahmad Tea το πακέτο με τις χριστουγεννιάτικες μπάλες που περιέχει τσάι μαύρο και πράσινο με θυμάρι, ροδοπέταλα, άνθη πορτοκαλιάς και κατιφέ (με 13,90 ευρώ πόσα αρώματα!) αλλά και το μικρότερο κουτάκι με τσάι που με το άνοιγμά του παίζει μουσική (12,90 ευρώ). Λίγα χρήματα, πολλή χαρά!

Αλείμματα πιπεριάς και φρούτων, Ρίζες, Τρεις κι Εξήντα (Πειραιάς, Ηρώων Πολυτεχνείου 31), 7 ευρώ

Οι Ρίζες, μια οικοτεχνία ελληνικών delicatessen προϊόντων από τον Κρόκο Κοζάνης, βρίσκονται στα πράγματα από το καλοκαίρι του 2013. Ψυχή της οικοτεχνίας η Ζωή Ναλμπάντη και σύζυγός της, Μανόλης Βασιλειάδης, που από τον Αύγουστο του 2011 είναι μόνιμοι κάτοικοι του Κρόκου. Κάθε πράγμα στον καιρό του: πιπεριές, μελιτζάνες και φρούτα φτάνουν στο εργαστήριο σε λιγότερο από μία ώρα, από ντόπιους παραγωγούς και, το σημαντικότερο, στην εποχή τους. Τίποτα δεν καταψύχεται, η επεξεργασία ξεκινά όσο είναι ακόμα φρέσκα για να δώσουν τα μάξιμα της γεύσης τους. Στα αλμυρά τους αλείμματα βρίσκεις μεταξύ άλλων την σπιρτάτη, κρεμώδη Μελιτζανοπιπεριά, τη γλυκοκαυτερή Πάπρικα πιπεριάς Φλωρίνης με ντομάτα και ξίδι και τις αρωματικές Μελιτζάνες σε κόκκινη σάλτσα, κυβάκια βρασμένα με κρεμμύδια, ντομάτα, σκόρδο, πετιμέζι και ξύδι - κάθε περιγραφή για τη νοστιμιά τους περιττεύει (ρίξτε μια ματιά και εδώ). Δύο βαζάκια τράβηξαν το μάτι μου και μπήκαν στο καλάθι: Μελιτζανοπιπεριά φτιαγμένη με παραδοσιακή συνταγή από τις Πρέσπες και Άλειμμα Δαμάσκηνου που, σύμφωνα με την επιγραφή του βάζου, είχε βράσει σε χυμό σταφυλιού και λεμόνι. Αν και η πρώτη προοριζόταν για συνοδευτικό μπριζόλας, ποτέ δεν έφτασε ως εκεί, το βαζάκι άδειασε αμέσως μετά τη δοκιμή αλείφοντάς την σε φέτες ψωμιού...

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Αγριο κρίταμο Ικαρίας, 5 ευρώ

O Λευτέρης Τρικιριώτης, βοτανοσυλλέκτης και καλλιεργητής από την Ικαρία, συλλέγει το κρίταμο και το συγκεντρώνει σε βαζάκια. Όχι τουρσί, έτσι τα κακομεταχειρίζεσαι, σκληραίνουν και γίνονται ξινά, χάνουν τη φρεσκάδα τους. Μόνο νερό, λίγο κρασόξυδο και αλάτι, αυτά αρκούν για να μένουν κρουστά και γευστικά εντός βάζου. Άπαξ και το ανοίξεις, τα περισσότερα θα τα φας απευθείας, τσίμπα-τσίμπα, αν ωστόσο καταφέρουν να φτάσουν ως την κουζίνα και πού δεν ταιριάζουν: σε ψάρια και θαλασσινά (στην ακτή μεγαλώνουν άλλωστε και αυτά), με βραστά αυγά, όλα τα τυριά, σε ντάκους και ψωμοτύρια, σε πατατοσαλάτες... Όμως ιδεώδες ταίρι τους - πάντοτε δίπλα στο τσίπουρο και το ούζο - είναι η ντομάτα, σκέτη, με χοντρό αλάτι. Για χάρη τους μπορώ να αρνηθώ ως και την κάπαρη, τραγανά και αλμυρά όπως είναι την αντικαθιστούν επάξια. Εν Αθήναις θα το βρεις στα παντοπωλεία Περί Λέσβου (Αθηνάς 27), Αύρα (Ομήρου 38, Νέα Σμύρνη) και στο πειραιώτικο Τρεις και Εξήντα (Ηρώων Πολυτεχνείου 31).

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Ροδοζάχαρη, Sweet Rose, από τα Καλάβρυτα

Την εντοπίσαμε στην πιο πρόσφατη έκθεση μελιού. Ταιριάζει έξοχα με γιαούρτι (το διαπιστώσαμε επί τόπου), σε cheesecake και πανακότα, μα είναι θεσπέσια και σε σαλάτα μαρούλι αν την μπερδέψετε σε φρουτένια βινεγκρέτ με πορτοκάλι και λάδι, ας πούμε. Για τα ακριβή σημεία πώλησης επικοινωνήστε με τους πρόθυμους παραγωγούς της στο 698 695 4749. Και λίγο backstage: τα βαζάκια τούτου του γλυκού είναι γερά και ανθεκτικά όσο λίγα, σώθηκαν από πτώση ενός μέτρου και βάλε (ας είναι καλά η ατζαμοσύνη μου) και δεν έπαθαν ούτε γρατζουνιά.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Pupulo, οινοποιία Τσάνταλη, σε κάβες, περίπου 4 ευρώ

Το Pupulo της οινοποιίας Τσάνταλη. Είναι ένα αρωματικό λευκό κρασί από Μοσχάτο Αλεξανδρείας που κυκλοφορεί μόνο σε μικρά μπουκάλια των 187 ml με βιδωτό πώμα και ένα εντυπωσιακό χρυσό - τι άλλο; - πούπουλο στην ετικέτα του, που παραπέμπει ευθέως στο χαρακτηριστικό της ελαφράδας του. Γιατί έχει χαμηλό αλκοολικό τίτλο (9%, τον ελάχιστο, δηλαδή, για να χαρακτηριστεί κρασί), και αντίστοιχα χαμηλή θερμιδική περιεκτικότητα (50-54 θερμίδες τα 100ml, δηλαδή περίπου το μισό από ένα μέσο λευκό κρασί της αγοράς). Αναδύει ευχάριστα αρώματα λουλουδιών και καλοκαιρινών φρούτων, είναι φινετσάτο στο στόμα με όμορφη οξύτητα και γενικά ευχάριστο και δροσιστικό. Ό,τι καλύτερο δίπλα στα χειμωνιάτικα, γιορτινά πιάτα!

Ένα κάρο, χειροποίητα σαπούνια από την Τήνο

Εδώ και περίπου τρία χρόνια «Ένα κάρο» γεμάτο σαπούνια έχει σταματήσει στο νησί της Τήνου, εμπνέεται από την ομορφιά και τις μυρωδιές της και μοιράζει σκευάσματα φίνα και ζηλευτά, από βότανα, λάδι, γάλα - και όχι μόνο - αυστηρά φυτικά και απολύτως ευεργετικά για το δέρμα. Οδηγός του, η Γεωργία Ζήλου που πραγματοποίησε το όνειρο πολλών εξ ημών: εγκαταστάθηκε στον τόπο που αγάπησε, έφτιαξε το δικό της μποστάνι με λαχανικά και εξασφάλισε τον χρόνο να ασχοληθεί με το μεράκι της, να παρασκευάζει δηλαδή μυρωδάτα σαπούνια, βούτυρα για τα χείλη και αγνά σκευάσματα απολέπισης. Με βότανα και μελισσοκέρι για τις ξηρές επιδερμίδες, με ένα κομμάτι σφουγγαριού λούφας - άσσος στην απολέπιση! Δεσποινίδες και κυρίες έχουν εδώ τον πρώτο λόγο, θα τα χαρούν δεόντως. Για παραγγελίες, τρόπο επικοινωνίας και σημεία παραλαβής, μπορείτε να δείτε την πληρέστατη σελίδα τους, www.enakaro.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'