Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γιορτινά στολίδια για bostanistas

του Κώστα Λιονουδάκη Κάντο μόνος σουγκι, ου, αρκουδοπούρναρο, Χριστούγεννα, στολίδια, διακόσμηση

Γκι, τα "μαργαριτάρια" των βουνών[Photo: Flickr / Michèle  Gallecier]
Γκι, τα "μαργαριτάρια" των βουνών[Photo: Flickr / Michèle Gallecier]

Τις γιορτινές μέρες που έρχονται πάρτε τα βουνά, τριγυρίστε στην ύπαιθρο και ανακαλύψετε πολύτιμα κοσμήματα που χαρίζει η φύση αυτή την εποχή. Συλλέξτε τα με προσοχή για να τα προσφέρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή να τα στολίσετε τριγύρω στο σπίτι.

Σκαρφαλώστε σε έλατα, σε πεύκα και σε βελανιδιές κι αν είστε τυχεροί θα ανακαλύψετε τα μαργαριτάρια  του βουνού. Μιλάμε για το φυτό γκι (Viscum album) ή ιξό που επιβιώνει παρασιτικά σε πολλά είδη δένδρων και για τους μικρούς διαφανείς στρογγυλούς καρπούς του. Οι καρποί του μπορεί να μη προέρχονται από τα μαργαριτοφόρα όστρακα του βυθού των θαλασσών, όμως κρύβουν τεράστια ομορφιά και πολλούς συμβολισμούς.

Θυμηθείτε τον Αστερίξ και το γαλατικό χωριό, όπου ο σοφός Δρυΐδης παρασκεύαζε από το γκι το παντοδύναμο μαγικό φίλτρο μέσα στο ιερό καζάνι του. Κατά τον Μεσαίωνα το γκι θεωρήθηκε το μαγικό κλωνάρι των ερωτευμένων κι όποιοι φιληθούν κάτω από τα κλαδιά του μένουν για πάντα μαζί. Ακόμη και σήμερα συμβολίζει την καλή τύχη, την αγάπη, την ειρήνη και την ευημερία. Γι’ αυτό άλλωστε το στολίζουμε και στα σπίτια μας τις γιορτινές μέρες.

Αρκουδοπούρναρο, λιόπουρνο ή ου, το ρουμπίνι του βουνού [Photo: bookmouse / Flickr]
Αρκουδοπούρναρο, λιόπουρνο ή ου, το ρουμπίνι του βουνού [Photo: bookmouse / Flickr]

Όμως συνεχίστε απτόητοι την αναζήτηση στα δάση μήπως ανακαλύψετε και ρουμπίνια. Δεν μιλάμε για τα κλασικά ρουμπίνια από κουρούνδιο με παρουσία χρωμίου αλλά για τους κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς του περίφημου ου (Ilex aquifolius) που ξεπροβάλλει μέσα από τα γυαλιστερά δερματώδη κι ενίοτε αγκαθωτά φύλλα του. Θάμνος που είναι γνωστός και με τη λαϊκή ονομασία αρκουδοπούρναρο στη χώρα μας, συναντάται, πέρα από τις υγρές περιοχές της Μεσογείου, στις εύκρατες περιοχές του Ατλαντικού, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής.

Κάποιοι μύθοι υποστηρίζουν ότι το ου φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι τα αγκαθωτά φύλλα του αλλά και οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν τα μαρτύριά του. Σε κάθε περίπτωση έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη γιορτή στον κόσμο, τα Χριστούγεννα, και αξίζει να το χαρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα. Άλλωστε η αγάπη μπορεί να εμπεριέχει κι ένα μαρτύριο, μια θυσία ενίοτε.

Η περιήγηση στα βουνά μπορεί να συνεχιστεί για να ανακαλύψει και άλλα πολύτιμα κοσμήματα που χαρίζει απλόχερα η φύση. Ανακαλύψτε τους πανέμορφους καρπούς της μυρτιάς, του σχίνου και της αγριοκουμαριάς για να τους προσφέρετε τις γιορτινές μέρες. Πάντως, σε περίπτωση που η ύπαιθρος είναι πολύ μακρινή για σας, μπορείτε να πεταχτείτε μέχρι το πιο κοντινό φυτώριο ή ανθοπωλείο. Σημασία έχει η πρόθεση και ο συμβολισμός.

* Επισκεφθείτε το garden blog «Τα Μυστικά του Κήπου» (mistikakipou.gr), που επιμελείται ο γεωπόνος Κώστας Λιονουδάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'