Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γεωπόνε, πώς να φροντίσω τη μανταρινιά;

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςμανταρίνια, καλλιέργεια, δέντρο, ψεκασμός, θερινός πολτός

Τα φύλλα της μανταρινιάς μου έχουν γεμίσει με κάτι σαν ιστό αράχνης που είναι λίγο κολλώδης. Παλαιότερα σε πρόβλημα λεμονιάς (ζάρωναν τα φύλλα της και ξεραίνονταν) είχα χρησιμοποιήσει ένα σπρέι από το φυτώριο, αλλά κοστίζει ακριβά, καθώς και φάρμακο. Υπάρχει ίσως κάτι για να τα ψεκάσω, κατά προτίμηση οικολογικό, ή που να μπορώ να το ετοιμάσω μόνη μου;

photo: grifondoro@Flickr
photo: grifondoro@Flickr

Απάντηση

Αγαπητή bostanista,

Βάλε σε ένα λίτρο νερό μια κουταλιά σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά σούπας λευκό οινόπνευμα και ψέκασε όλα σου τα εσπεριδοειδή.

Επανέλαβε μετά από τρεις ημέρες και ξανά μετά από πέντε. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εμφανής βελτίωση, θα πρέπει να ψεκάσεις με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικό κατάστημα. Είναι βιολογικό και κοστίζει, η μικρή συσκευασία, γύρω στα τέσσερα ευρώ.

Ψεκάζεις κατά το βραδάκι με θερμοκρασία κάτω από τριάντα βαθμούς ενώ θα πρέπει να έχεις πριν ποτίσει τα δεντράκια σου για να μη στρεσαριστούν. Η αναλογία είναι μια κουταλιά της σούπας θερινού πολτού σε ένα λίτρο νερό. Επαναλαμβάνεις σε δέκα ημέρες.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'