Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χρυσάνθεμα στον κήπο και το μπαλκόνι

του Κώστα Λιονουδάκη Κάντο μόνος σουλουλούδια, χρυσάνθεμα, αγιοδημητριάτικα, πότισμα, λίπασμα, κλάδεμα, μεταφύτευση

Τι κι αν έφτασε η γιορτή του Αγίου Δημητρίου κι εσείς ξεχάσατε να αγοράσετε τα πανέμορφα χρυσάνθεμα ή αγιοδημητράκια, όπως ονομάζονται; Κανένα πρόβλημα. Προλαβαίνετε ακόμα να τα φυτέψετε στη ζαρντινιέρα, το μπαλκόνι και τον κήπο σας και να είναι ανθισμένα μέχρι τα Χριστούγεννα. Σήμερα θα δώσουμε συμβουλές για το πώς να επιλέξετε χρυσάνθεμα από το φυτώριο, πώς να τα μεταφυτέψετε και πώς να τα φροντίσετε.

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Καταρχήν επιλέξτε χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν συνήθως μεγαλύτερα άνθη για να φυτέψετε σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες. Τα ψηλά ανθεκτικά χρυσάνθεμα, τα οποία συνήθως παράγουν μικρά άνθη, προτιμήστε να τα φυτέψετε στον κήπο, κατά μεμονωμένες θέσεις ή για να φτιάξετε ένα φυτικό φράκτη με εντυπωσιακές εναλλαγές χρωμάτων. Είναι σημαντικό στο φυτώριο να διαλέγετε χρυσάνθεμα χωρίς κιτρινισμένα φύλλα αλλά και άνθη που δεν έχουν ανοίξει τελείως γιατί θα διαρκέσει περισσότερο η ανθοφορία τους. Επίσης μη διαλέγετε χρυσάνθεμα με τελείως κλειστά μπουμπούκια γιατί κατά τη μεταφύτευση μπορεί να σοκαριστούν και να μην ανοίξουν καθόλου.

Κατά τη μεταφύτευση προσέχετε να διατηρήσετε ακέραιη την μπάλα χώματος με τις ρίζες για να μη ζορίσουμε το φυτό. Αν η μπάλα χώματος είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες, σπάστε ελαφρώς μερικά περιφερειακά ριζικά τριχίδια ώστε να ανανεωθεί το ριζικό σύστημα και να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσιο γόνιμο χώμα, που να περιέχει άμμο και άργιλο για καλή αποστράγγιση. Μετά τη μεταφύτευση ποτίστε με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για να ριζοβολήσουν τα χρυσάνθεμα καλύτερα στο νέο εδαφικό περιβάλλον και να αποφύγετε το μεταφυτευτικό στρες.

Όσον αφορά τη φροντίδα που θα πρέπει να δώσετε στα χρυσάνθεμά σας, προτείνουμε συνοπτικά τα παρακάτω:

  • Ποτίζετε κανονικά 2-3 φορές τη βδομάδα προσέχοντας να μη βρέχετε τα φύλλα τους. Τα χρυσάνθεμα θέλουν πιο τακτικό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες καθώς και την περίοδο μετά τον σχηματισμό των μπουμπουκιών.
  • Δώστε λίπανση στα φυτά σας 2 βδομάδες μετά τη μεταφύτεση, με ένα πλήρες υγρό βιολογικό λίπασμα και επαναλάβετε αρχές άνοιξης και κάθε μήνα εφεξής.
  • Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας κόβετε τα ξεραμένα λουλούδια για να αναπτυχθούν τα νέα άνθη αλλά και για να φαίνεται πιο όμορφο το φυτό σας.
  • Όταν όλα τα λουλούδια έχουν μαραθεί, κλαδέψτε το φυτό. Αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα που έχουν ξεραθεί και κόψτε τις κορυφές λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό σας σύντομα θα πετάξει νέα κλαδιά αλλά και αρκετές παραφυάδες με δικές τους ρίζες.
  • Όταν τα φυτά αποκτήσουν 10 ως 15 εκατοστά ύψος, κατά την περίοδο της άνοιξης, μπορείτε να τα αποκόψετε από το μητρικό φυτό, να τα κορφολογήσετε και να τα φυτέψετε σε νέες γλάστρες. Τα καινούργια φυτά θα σας χαρίσουν τα δικά τους υπέροχα άνθη το επόμενο φθινόπωρο. 
  • Τέλος, βάλτε μικρούς λεπτούς πάσσαλους για να στηρίξετε τα φυτά όταν φτάνουν στα 20 εκατοστά για να μη σπάσουν οι βλαστοί.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'