Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ελληνικό Πρωινό, Μύκονος: παραδοσιακοί και ξενύχτες

του Δημήτρη Μπούτου WikiΕλληνικό Πρωινό, τουρισμός, παραδοσιακά προϊόντα, Μύκονος, ξενοδοχεία, Δημήτρης Ρουσουνέλος, Γιώργος Πίττας

Το Ελληνικό Πρωινό, ως πρόταση και ως εφαρμογή στις προθήκες των ξενοδοχείων, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη βόλτα σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, χάρη στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οι bostanistas είχαν τη χαρά να βρεθούν σε κάμποσες διοργανώσεις του, δείτε τη ζουμερή ανταπόκριση της Κικής Τριανταφύλλη από τη Φολέγανδρο, μα και στη Σκύρο, όπου οι κατατοπιστικοί πρεσβευτές του, Γιώργος Πίττας, κύριος ομιλητής και ψυχή του προγράμματος, και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, συγγραφέας και ιδρυτής της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, μίλησαν για την αξία της τοπικής παραγωγής και πώς αυτή οφείλει να περάσει στον μπουφέ των ξενώνων και των ξενοδοχείων, ορίζοντας εκ νέου την ουσία της φιλοξενίας.

Τα καλύτερα χαμπέρια έφτασαν όμως από τη Μύκονο το περασμένο σαββατοκύριακο. Έκλεισε ο κύκλος μιας ακόμη επιτυχημένης θερινής σεζόν με την 29η, παρακαλώ, διοργάνωση για το πρόγραμμα του Ελληνικού Πρωινού σε συντονισμό του αεικίνητου Δημήτρη Ρουσουνέλου. Πίσω από τους πάγκους και πάνω από τις μαρμίτες ντόπιοι μάγειρες και γυναίκες του νησιού έστησαν με φροντίδα και νοιάξιμο για τα ντόπια καλούδια τους έναν μπουφέ ζηλευτό, στο ξενοδοχείο “Μύκονος - Άδωνις”.

Γιώργος Πίττας, κύριος ομιλητής και ψυχή του προγράμματος "Ελληνικό Πρωινό"
Γιώργος Πίττας, κύριος ομιλητής και ψυχή του προγράμματος "Ελληνικό Πρωινό"

Περί τα 60 παραδοσιακά και σύγχρονα πιάτα, συνταγές φρέσκιες με τοπικά υλικά και γνώριμα του νησιού προϊόντα που, προτυπικά, θα μπορούσαν να γεμίσουν τον μπουφέ ενός Μυκονιάτικου Ξενοδοχείου. Διότι τούτο είναι το δόγμα, τουλάχιστον όπως το εκλαμβάνω, του Ελληνικού Πρωινού: ο ξενοδόχος να γεμίσει το πιάτο του φιλοξενούμενου με όλα τα νόστιμα των παραγωγών του τόπου.

Τα περί Μυκόνου και περί ναυαρχίδας του τουρισμού κλισέ και ήδη γνωστά σε όλους, το νησί παραμένει ισχυρό σημείο αναφοράς για τον τουρισμό. Το νέο και αξιοπρόσεκτο είναι πως δημιουργήθηκαν νοστιμιές ειδικά για την εκδήλωση που ταιριαστά έμπλεκαν την παράδοση με τα της διεθνής γαστρονομίας: ταρτάκια - μπουκίτσες μελόπιτας, μακαρόν με γέμιση μελόπιτας, το Croque Madame a la Mykoniene όπου το τηγανητό αβγό της κλασσικής συνταγής ξάπλωσε σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί, φρέσκια ντομάτα και λούζα, τα αλμυρά κεϊκάκια τύπου μάφινς με λούζα, τυροβολιά και ντομάτα.

Ειδικό βάρος στα παραδοσιακά ροφήματα: ελληνικός καφές με ταχίνι, φλεσκούνι, δυόσμος, φασκόμηλο, λουΐζα καθώς επίσης και γαλαχτιά (είδος αριάν με τυροβολιά) και κοκορόζουμο.

Πρωινό χωρίς αρτοσκευάσματα δεν γίνεται! Και εδώ οι Μυκονιάτες «έκαναν ένα βήμα πίσω για να βρεθούν δέκα βήματα μπροστά», όπως εύστοχα δήλωσε ο διοργανωτής. Οι ντόπιοι φούρνοι ξανάφτιαξαν και παρουσίασαν τέσσερα αρτοσκευάσματα που είχαν για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες εξαφανιστεί, όπως το πρωτοφούρνι, που είναι ένα απλό ψωμί τύπου λαγάνας (εδώ παρουσιάστηκε σε ατομικό μέγεθος), η κουβαρωτή, μεγάλο, βαρύ, ζυμωτό ψωμί από ανάμεικτα άλευρα με κυρίαρχο το κρίθινο, η παξιμαδοκουλούρα, δηλαδή το επίσης ανάμεικτο ή κρίθινο ψωμί με τα χωρίσματα που προορίζεται για παξιμάδι. Αυτά πλάι στον πούλο, στο πουλαράκι, στη φρατζόλα, τα καρβέλια της αγίας καθημερινότητας, το ατομικού μεγέθους σταφιδοκουλούρι, τα σιμίτια με ταχίνι, τα παξιμάδια τύπου μόστρα, τα μοστράκια τοπικής παραγωγής. Αυτή η ένωση, το μπέρδεμα, δημιούργησαν την αίσθηση μιας σύγχρονης και, το δίχως άλλο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αρτοποιίας που μπορεί να καλύψει τις γευστικές απαιτήσεις του πλήθους των επισκεπτών του νησιού.

O Δημήτρης Ρουσουνέλος, συγγραφέας και ιδρυτής της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου
O Δημήτρης Ρουσουνέλος, συγγραφέας και ιδρυτής της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου

Μα το αγαπημένο μου, πολύ προσωπικό και ξεχωριστό κομμάτι της παρουσίασης ήταν το “Πρωινό του Ξενύχτη”. Διότι ξενύχτι και ανεμελιά είναι από τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό μόνο στο άκουσμα της Μυκόνου, είτε σε ρυθμούς ζωηρούς είτε με διάθεση ηρεμιστική και χαλαρή. Αξιοποιώντας τις συνήθειες των επισκεπτών τους, που στην πλειονότητά τους έρχονται με σκοπό τη νυχτερινή διασκέδαση και συνήθως κοιμούνται αργά έπειτα από ποτάκια επαναληπτικά, το «πρωινό του ξενύχτη» είναι ικανό να αποτελέσει ανεξάρτητο προϊόν, που θα προβάλλεται και θα διατίθεται σε κάθε ξενοδοχείο ήδη από το δωμάτιο του πελάτη. Βασικοί άξονας εδώ, ασφαλώς η τοπικότητα στη σύνθεση και οι κανόνες που ορίζονται διατροφολογικά για τις περιπτώσεις hangover. Η ομάδα του Ελληνικού Πρωινού παρουσίασε μια πλήρη ενδεικτική πρόταση, που θα μπορούσε να διαφέρει από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο:

  • Κοκορόζουμο με λεμόνι και κριτσίνια κοπανιστής ή Χυμός φρέσκων φρούτων ή Γάλα ζεστό με μέλι
  • Μοστράκια με τριμμένη ντομάτα, ξινότυρο και βασιλικό ή Κουλούρι με σουσάμι και Κυκλαδίτικες γραβιέρες
  • «Ήλιος» αυγά τύπου καγιανάς με ντομάτα ή Ομελέτα με μάραθο και κοπανιστή ή Κοτόσουπα με τραχανά
  • Ρυζόγαλο ή Τυροβολιά με μέλι και σουσάμι ή Γιαούρτι Μυκόνου με φρέσκα ή ξερά φρούτα και ψημένα αμύγδαλα

Σκέφτεστε τίποτα νοστιμότερο για τη ζαλάδα της επόμενης μέρας;

Επειδή οι επιτυχημένες διοργανώσεις πρέπει να προβάλλονται πλήρως, πέρα από τις δομές της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, η προετοιμασία στηρίχτηκε σε ομάδα μαγείρων και ζαχαροπλαστών του νησιού, ανάμεσά τους οι: Παναγιώτης Μενάρδος, Γιάννης Γαβαλάς, Ειρήνη Ζουγανέλη, Γιώργος Ριζόπουλος, Νίκο Κουκιάσα, Μαργαρίτα Τσακιρίδη, Γεωργία Καλαντζή και στους πάντα πρόθυμους να προσφέρουν: Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, Σύλλογο Γυναικών Ανωμερίτισσες και Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.

Η συλλογική επεξεργασία του Πρωινού του Ξενύχτη, που βασίστηκε σε ιδέα της Αντζελίνας Καλογεροπούλου, είχε σαν τελικό εισηγητή τον Γιώργο Ριζόπουλο. Και τον συνολικό συντονισμό, είπαμε, ο πολυμήχανος Δημήτρης Ρουσουνέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'