Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γεωπόνε, γιατί σαπίζουν τα κυδώνια;

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςκυδώνια, έντομα, καρπόκαψα, καλλιέργεια, ψεκασμός

Έχω μία ήμερη κυδωνιά γεμάτη κυδώνια. Κάθε μέρα όμως πέφτουν στο έδαφος δύο - τρία και τα περισσότερα έχουν τρύπες (μάλλον από σκουλήκι). Πού οφείλεται αυτό και τι πρέπει να κάνω;

Photo: julia_HalleFotoFan@Flickr
Photo: julia_HalleFotoFan@Flickr

Απάντηση

Αγαπητέ φίλε bostanista,

Για όλα φταίει η καρπόκαψα! Έκανε επίθεση στην κυδωνιά σου και σκουληκιάσανε τα κυδώνια! Η καρπόκαψα είναι ένα γκριζοκαφέ πεταλουδάκι, μήκους ενός εκατοστού, και αποτελεί σοβαρό εχθρό της κυδωνιάς, της μηλιάς, της αχλαδιάς, της καρυδιάς και της βερυκοκιάς καθώς προκαλεί σημαντικές ζημιές στους οπορώνες.

Η καρπόκαψα διαχειμάζει με την μορφή αναπτυγμένης κάμπιας σε σχισμές του φλοιού των κλάδων ή του κορμού των δέντρων. Κατά τον Απρίλη οι κάμπιες γίνονται πεταλουδάκια και αφήνουν τα αυγά τους στα φύλλα, στους μικρούς νεαρούς βλαστούς ή στους μικρούς καρπούς της κυδωνιάς. Η κάμπια μόλις ξεμυτίσει από το αυγό προχωράει και μπαίνει στον νεαρό καρπό, κατευθύνεται προς το κέντρο του, όπου τρώει τους τρυφερούς σπόρους και τη σάρκα του κυδωνιού.

Για να μεγαλώσει η προνύμφη δεν της φτάνει ένας μικρός καρπός και γι’ αυτό προσβάλλει και δεύτερο καρπό. Οι προσβεβλημένοι καρποί σκουληκιάζουν και πέφτουν πρόωρα ή υποβαθμίζονται ποιοτικά και είναι ακατάλληλοι για φάγωμα ή για εμπορία.   

Για τη βιολογική καταπολέμηση της καρπόκαψας, θα πρέπει να κάνουμε τα εξής:
Χρησιμοποιούμε φερομονικές παγίδες (προσελκύουν τα αρσενικά) για την παρατήρηση των πτήσεων του εντόμου κατά την περίοδο του Απριλίου. Όταν δούμε πάνω από 5 πεταλουδάκια στην παγίδα, γύρω στον Μάϊο, πραγματοποιούμε 2-3 ψεκασμούς με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουρηγγίας ανά 15 μέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο βάκιλος Θουρηγγίας είναι βιολογικό σκεύασμα για κάμπιες, ακίνδυνο για εμάς αλλά και για τα ωφέλιμα εντομα του κήπου μας. Φερομονικές παγίδες και βάκιλο Θουρηγγίας θα τα αναζητήσετε σε γεωπονικά καταστήματα.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'