Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Έφτασε ο καιρός των κυκλάμινων!

του Κώστα Λιονουδάκη Wikiλουλούδια, κυκλάμινο, μπαλκόνι, πότισμα, λίπασμα, κλάδεμα

“Κυκλαδινό κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα
πού βρήκες χρώματα κι ανθείς που μίσχο και σαλεύεις.
Μέσα στο βράχο σύναξα το γαίμα στάλα - στάλα
μαντήλι ρόδινο έπλεξα κι ήλιο μαζεύω τώρα”

Photo: kosare@Fllickr
Photo: kosare@Fllickr

Ο ποιητής μίλησε. Κουβέντα με ένα λουλούδι σε τέσσερις γραμμές. Το κυκλάμινο, σύμβολο αγώνων σε χαλεπούς καιρούς, βρήκε τη δύναμη να ανθίσει στον ξερό βράχο και να πλέξει ρόδινο μαντίλι ελπίδας και αισιοδοξίας.

Μετά τον ποιητή της Ρωμιοσύνης, ο γεωπόνος. Θα μιλήσει για το Κυκλάμινο το Γραικό (cyclamen graecum), ένα άγριο είδος κυκλάμινου που συναντάμε αυτοφυές στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο. Πολυετές φυτό με μεγάλο κόνδυλο στην ρίζα, από την οποία ξεπροβάλλουν καρδιοειδή σκούρα πράσινα φύλλα με όμορφες πρασινωπές ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, σε συμμετρικούς σχηματισμούς, και ρόδινα άνθη, εντονότερα κόκκινα στην κάτω πλευρά τους. Ανθίζει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο ενώ το ύψος του φυτού δεν υπερβαίνει τα 15 εκατοστά.

photo: albireo2006@Flickr
photo: albireo2006@Flickr

Όμως ας φύγουμε από το βουνό, να έρθουμε και στο μπαλκονάκι μας! Εδώ θα συναντήσουμε τις «εξευγενισμένες» ποικιλίες κυκλάμινου που αγοράσαμε από κάποιο φυτώριο ή ανθοπωλείο. Ιδανικό φθινοπωρινό φυτό για μπαλκόνι, βεράντα και κήπο, το κυκλάμινο επιθυμεί  ψυχρά δροσερά μέρη μακριά άπό τις ακτίνες του ήλιου. Αν θέλουμε πάλι να το κρατήσουμε μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να το διατηρήσουμε σε καλά φωτισμένο χώρο, χωρίς θέρμανση και τα βράδια να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι.

Σχετικά με το πότισμα προσέξτε να μη βρέχετε φύλλα και μίσχους για να μη σαπίσουν. Ποτίζουμε βυθίζοντας τη γλάστρα μέσα σε μια λεκάνη με νερό για 10-15 λεπτά, μέχρι να δείτε το χώμα στην επιφάνεια να υγραίνεται. Για να ενθαρρύνουμε την άνθιση του φυτού, είναι σημαντικό να κόβουμε τα λουλούδια που εξασθενούν ενώ συνίσταται η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας μια φορά τον μήνα, κατά την περίοδο άνθισης.

Μόλις τελειώσει η ανθοφορία του κυκλάμινου, τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν καθώς το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο τους θερινούς μήνες. Σταματήστε το πότισμα, καθαρίστε τα μαραμένα και ξεραμένα φύλλα και τοποθετήστε το σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για την περίοδο του καλοκαιριού. Αρχές φθινοπώρου, ξεκινήστε να το ποτίζετε ξανά, για να αναδυθεί η νέα του βλάστηση και ανθοφορία.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'