Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

«Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο»

Wikiβιβλίο μαγειρικής, παρουσίαση, γέροντας Ευδόκιμος, Ηλίας Μαμαλάκης, Μυρσίνη Λαμπράκη

Το προσεχές Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, στις 3:30 µ.µ., στο εστιατόριο “Σκάντζα” στην Κηφισιά θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο». Ο Ευδόκιμος, ηγούμενος της Μονής Παναχράντου στην Άνδρο, τρανός μάγειρας και συγγραφέας, είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα, πολυσχιδής προσωπικότητα.

Με το εκδότη Γιώργο Δαρδανό, photo: enandro.gr
Με το εκδότη Γιώργο Δαρδανό, photo: enandro.gr

Επί 62 χρόνια διακονεί το μοναστήρι της Παναχράντου. Έδωσε μεγάλο μέρος της ζωής και του έργου του προσφέροντας στην Άνδρο και σε όλα τα διπλανά στη μονή χωριά: στο Συνετί, στο Βουνί, στα Φάλικα, στην Παλαιόπολη, στην Καπαριά, στην Μεσαριά, στον Πιτροφό, στα Λειβάδια. Ως 1970 πήγαινε σε όλα αυτά με τα πόδια, να λειτουργήσει και να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη. Όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε φαγητό σε όσους έφτασαν εκεί πάνω, στα 500 μέτρα υψόμετρο, στους Γερακώνες. Ονομαστή η μακαρονάδα του ανάνεσα στους επισκέπτες της μονής. Πριν λίγο καιρό κάθισε και έγραψε όλες αυτές τις συνταγές των φαγητών μιας λαϊκής κουζίνας που μαζί του δοκίμασαν όλοι όσοι έτυχε να τον γνωρίσουν.

Γνωρίστηκε με τον Ηλία Μαμαλάκη πριν μερικά χρόνια στη διάρκεια τηλεοπτικών γυρισμάτων στην Άνδρο. Πριν κάμποσους μήνες το βιβλίο ολοκληρώθηκε, ο Ηλίας Μαμαλάκης έγραψε τον πρόλογο και ακολούθησαν παρουσιάσεις στην Άνδρο το φετινό καλοκαίρι. Η πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου και στην Αθήνα προήλθε από την Μυρσίνη Λαμπράκη, η οποία το είχε παρουσιάσει στο τέλος Αυγούστου στον Φελλό, στο στέκι του Αντρέα, στην Άνδρο. Η μεγάλη επιτυχία εκείνης της εκδήλωσης, τόσο από άποψη κόσμου όσο και από άποψη ενδιαφέροντος, έφερε και τη νέα πρόσκληση από την Αθήνα. 

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει ο Ηλίας Μαμαλάκης σε σχετική συνέντευξη φέτος το καλοκαίρι:

«Ο Ευδόκιμος εμπνέεται μια συνταγή και την εκτελεί όπως την εκτελούσε η μάνα μου, η θεία μου η γιαγιά μου. Αν έχει παρέα την ώρα που μαγειρεύει, θα σας μιλάει και θα σας λέει κάποια ιστορία. Ή, θα σας περιγράφει τη μαγειρική του. Είναι ένας απλός μάγειρας που με κέφι μαγειρεύει είτε για τους υπόλοιπους μοναχούς είτε για τους επισκέπτες του. Είναι μέρος της ζωής του αυτό. Ξέρετε, η απλότητα είναι αυτή που δίνει μεγάλη ομορφιά στον άνθρωπο.

Είναι ένας απλός, καλός άνθρωπος, συνειδητός μοναχός, που έχει μια αδυναμία ή, ας το πούμε, ένα ταλέντο στην μαγειρική. Και παρόλο που είναι ο ηγούμενος της Μονής είναι αυτός που μπαίνει στην κουζίνα. Η μαγειρική είναι το χόμπι του και η δημιουργική απασχόληση του. Επί 60 χρόνια έχει βοηθήσει τους Ανδριώτες αλλά και πάρα πολλούς έξω από την Άνδρο. Απαρνήθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μήλο, και την καταγωγή του από την Κρήτη. Και έμεινε στην Άνδρο την οποία πλέον θεωρεί ιδιαίτερη πατρίδα του».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν o Ηλίας Μαµαλάκης και η Μυρσίνη Λαµπράκη. Κατόπιν ο γέροντας Ευδόκιµος θα μαγειρέψει ακόμα μια φορά την ξακουστή σάλτσα της μακαρονάδας του. Συνεχίζοντας τη μακραίωνη παράδοση των Παναχραντινών, μαγειρεύει όπως παλιά, δίνοντας το παράδειγμα στους νεότερους πατέρες να τον ακολουθήσουν.

*Το βιβλίο περιέχει 90 μοναδικές συνταγές και θα πωλείται την ημέρα της εκδήλωσης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την αναστήλωση του μοναστηριού και τη δημιουργία Σκευοφυλακίου της Μονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'