Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γνωρίστε τον κύριο Ζαμιοκούλκα

του Κώστα Λιονουδάκη Wikiφυτά εσωτερικού χώρου, καλλιέργεια, ζαμιοκούλκας, πότισμα, λίπασμα

Επιτρέψτε μου να συστηθώ! Είμαι ο Ζαμιοκούλκας και καυχιέμαι σαν το πιο ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου. Κατάγομαι από τα τροπικά δάση της Αφρικής κι ήλθα στον δυτικό πολιτισμό για να κοσμήσω τα δωμάτιά σας. Την τελευταία δεκαπενταετία με έχετε θαυμάσει στην Ελλάδα σε γραφεία, ιατρεία αλλά και σε μοντέρνα σαλόνια. Βέβαια πολλοί με μπερδεύουν με το φυτό Ζάμια. Δεν λέω, μοιάζω με την κυρία, όμως άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Εγώ ανήκω στην περήφανη οικογένεια Araceae, έχω ξαδέλφια το ανθούριο και το σπαθίφυλλο και δεν επιθυμώ σχέσεις με την οικογένεια των Zamiaceae.

photo: pratique.fr
photo: pratique.fr

Είμαι ερωτευμένος με τη ζωή και θα είμαι κοντά σας πολλά χρόνια. Αναπτύσσομαι σιγά-σιγά και το ύψος μου μπορεί να φτάσει ως και το ένα μέτρο. Εντυπωσιάζω για τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα μου, που ξεκινούν από τα ριζώματά μου. Αν με περιποιηθείτε σωστά, ίσως σας ανταμείψω, μετά από 3-4 χρόνια, από τη βάση των φύλλων με ένα λουλούδι σαν μικρό βλαστάρι.

Βάλτε με, λοιπόν, σε έναν φωτεινό χώρο αλλά να μη με κτυπά απευθείας ο ήλιος. Είμαι καλόβολος και μπορώ να προσμορμοστώ σε πιο σκοτεινά σημεία, αρκεί να μην είναι κακόφημα. Αναπτύσσομαι καλύτερα σε θερμοκρασίες από 18-26°C αλλά τουρτουρίζω όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 15°C. Και φυσικά τοποθετήστε με σε απόσταση ασφαλείας από τζάκι ή καλοριφέρ.

Είμαι διαποτισμένος με αξίες που δεν ταιριάζουν με τον βούρκο. Θέλω, λοιπόν, να με ποτίζετε μόνο μια φορά κάθε μήνα και το καλοκαίρι δυο φορές. Σας απαγορεύω να με ποτίζετε συχνότερα, γιατί τα ριζώματα μου θα σαπίσουν και θα με χάσετε. Μην παραλείψετε να μου εξασφαλίσετε καλή αποστράγγιση.

Σχετικά με το φαγητό μου, είμαι λιτοδίαιτος για να κρατάω τη σιλουέτα μου. Κάθε δυο μήνες, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, επιθυμώ υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Είναι αρκετό για να ζωντανέψει το χρώμα της επιδερμίδας μου και να τονωθεί η στιλπνότητα των φύλλων μου.

photo: green-24.de
photo: green-24.de

Τέλος, να σας ενημερώσω και για τη διαιώνισή μου. Για να με πολλαπλασιάσετε, την περίοδο της άνοιξης, μπορείτε να διαιρέσετε τα ριζώματά μου και να με μεταφυτέψετε.

Μετά τιμής,
Zamioculcas zamiifolia

Υ.Γ.: Είμαι και λίγο αλλεργικός στη σκόνη. Θα επιθυμούσα να μου καθαρίζετε τα φύλλα σε τακτά διαστήματα με ένα βρεγμένο πανί για να αναπνέω καλύτερα.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'