Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Με-Νου για 5000: μη πετάξεις τίποτα!

του Δημήτρη Μπούτου Κάντο μόνος σουΜε-Νου για 5000, εκδηλώσεις, Feedback, φαγητό, εθελοντές, Αθήνα, Πλατεία Κοτζιά

Ζήτω τα στραβά αλλά τραγανά καρότα, τα κακοφορμισμένα μα τρυφερά κολοκυθάκια, οι πατάτες άσχημες μα ουχί άνοστες! Τούτα είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από τα λαχανικά που καθημερινά πετάγονται για λόγους ικανούς να σε θυμώσουν: επειδή δεν έχουν λιμπιστερή όψη ή περισσεύουν. Περί το 1/3, για να μιλήσουν οι αφοπλιστικοί αριθμοί, της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ. Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί, το δίχως άλλο, ως παγκόσμια προτεραιότητα.

Από την αντίστοιχη εκδήλωση στη Βουδαπέστη
Από την αντίστοιχη εκδήλωση στη Βουδαπέστη

Ανάμεσα στους τρανούς αγωνιστές για να δοθεί ισχυρό φρενάρισμα σε τούτο το άσκοπο ξόδεμα είναι η περιβαλλοντική οργάνωση Feedback (feedbackglobal.org) που στοχεύει στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων σε όλα τα στάδια της παραγωγής και κατανάλωσης. Στα καθ' ημάς ένα αξιοσημείωτο στήριγμα θα δώσει η γιορτή της Κυριακής που καταφθάνει: 5.000 μερίδες λαχταριστού φαγητού, από φρούτα και λαχανικά της αγοράς του Ρέντη αλλά και μεμονωμένων παραγωγών, θα προσφερθούν σε ισάριθμους πολίτες σε ένα τσιμπούσι διαρκείας στην πλατεία Κοτζιά. Σύνθημα της εκδήλωσης το εύστοχο και δίσημο «ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000», από τις 12 ως τις 5 θα σερβίρεται φαγητό, ένα γιγαντιαίο μπριάμ.

Το γεύμα θα προετοιμαστεί από χέρια έμπειρα, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, με κύρια συστατικά του περισσότερα από έναν τόνο ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα, που αλλιώς θα πετιόντουσαν και δεν θα έφταναν ποτέ στην αγορά. Μέρος όσων θα συλλεχθούν με αφορμή τούτη την εκδήλωση θα διατεθούν σε όσους από εμάς το έχουν ανάγκη, μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και της Κοινωνικής Κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος”. Ωραία, λοιπόν, οι αρχιμάγειρες θα βάλουν κατσαρόλες να δουλεύουν στα μάξιμα, ποιος θα ετοιμάσει όλα τα λαχανικά; Εγώ, εσείς, εθελοντές που το Σάββατο, 10 του μήνα στις 12 μ.μ., θα ξεκινήσουμε να πλένουμε, να καθαρίζουμε και να κόβουμε στο Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, στο Γκάζι) ό,τι θα μπει στη μαρμίτα της επομένης.

Καθοριστική η βοήθεια της οργάνωσης ΜΠΟΡΟΥΜΕ, της WWF Ελλάς, του British Council, του Βack to Commons και του προγράμματος EU FUSIONS, ακριβείς περιγραφές για τη δράση τους και το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε μέσω της σχετικής σελίδας στο facebook.

Κατά τα επίσημα λεγόμενα, βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η ανάδειξη του πιο αποτελεσματικού τρόπου καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων μέσα από πιο σωστή διαχείριση της τροφής. Προτεραιότητα είναι η μείωση της σπατάλης κρίνοντας με λιγότερα αισθητικά κριτήρια και πιο δίκαιο μοίρασμα του κόστους της σπατάλης μεταξύ παραγωγού και εμπόρου, καθώς και η αναδιανομή της τροφής σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Από την αντίστοιχη εκδήλωση στη Βουδαπέστη
Από την αντίστοιχη εκδήλωση στη Βουδαπέστη

«Οι λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων είναι εύκολες και νόστιμες, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά κυρίως στα στάδια παραγωγής και πώλησης τροφίμων. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, ούτε η τσέπη μας αλλά ούτε και ο πλανήτης αντέχουν το μέγεθος της σπατάλης που βλέπουμε σήμερα. Το Με-Νού για 5000 θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα από τους πολίτες προς τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς οτι η τροφή είναι πολύτιμη και είναι ανεπίτρεπτο να σπαταλάται, ειδικά σε μια εποχή που πολύ συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο την έχουν ανάγκη. Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων είναι ευθύνη όλων μας, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε το πιο σημαντικό βήμα προς ένα διατροφικό σύστημα που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο», σχολιάζει η Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback.

Για τα νεότερα της εκδήλωσης μπορείτε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις στο facebook ενώ οι πρόθυμοι να βοηθήσουν εθελοντικά θα βρουν εδώ τη σχετική φόρμα.

Ραντεβού την Κυριακή στην πλατεία Κοτζιά!

Για μια πρώτη γεύση, ιδού το βίντεο από την περσινή αντίστοιχη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη:

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'