Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πεκάν: αξίζει να έρθει και στην Ελλάδα

του Κώστα Λιονουδάκη Wikiκαρύδια, πεκάν, καλλιέργεια

Μοιάζει με το καρύδι αλλά δεν είναι. Παρόμοια γεύση, παρόμοιες χρήσεις αλλά λίγο πιο επίμηκες σχήμα. Μιλάμε για τον καρπό του πεκάν που τρώγεται από νωπό ως ξηρός καρπός ενώ χρησιμοποιείται - όπως άλλωστε και το λάδι που βγαίνει από την ψίχα του - τόσο στη μαγειρική όσο και τη ζαχαροπλαστική.

Photo: 100daysofrealfood.com
Photo: 100daysofrealfood.com

Το πεκάν είναι πολυετές φυλλοβόλο δέντρο, μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα ύψος και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις καρυδιές. Κατάγεται από τη βόρεια και κεντρική Αμερική ενώ ηγέτιδα χώρα της παγκόσμιας παραγωγής πεκάν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά στη Μεσόγειο, σε χώρες όπως στην Κύπρο και το Ισραήλ. Αν και το πεκάν συμπεριλαμβάνεται στις προωθούμενες ποικιλίες, λίγες μόνο οργανωμένες φυτείες μικρής έκτασης  έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Photo: dblightsey@Flickr
Photo: dblightsey@Flickr

Σχετικά με την καλλιέργεια του πεκάν, έχετε υπόψιν σας τα παρακάτω:

  • Εισέρχεται σε καρποφορία τον 4ο με 5ο χρόνο μετά τη φύτευσή του αλλά οι μεγάλες αποδόσεις ξεκινούν μετά τα 15 χρόνια. Η παραγωγική ζωή του δένδρου μπορεί να ξεπεράσει τα 100 χρόνια.
  • Κατάλληλα εδάφη είναι τα ελαφρά ή μέσης σύστασης, βαθιά, πλούσια και προσχωματικά με καλή αποστράγγιση και μικρή περιεκτικότητα σε άλατα και ασβέστιο.
  • Χρειάζεται μια μακρά χωρίς παγετούς βλαστική περίοδο με ζεστές μέρες και θερμές νύχτες για να ωριμάσει τους καρπούς του. Οι τρυφεροί βλαστοί του καταστρέφονται σε θερμοκρασίες ελάχιστα κάτω από το μηδέν.
  • Κανονικές αποστάσεις φύτευσης θεωρούνται τα 10 x 10 μέτρα. Σε μικρότερες αποστάσεις τα φυτά αναπτύσσουν πιο μικρή κόμη.
  • Το πεκάν έχει την τάση να παρενιαυτοφορεί, δηλαδή την μια χρονιά να δίνει μεγάλη παραγωγή και την επόμενη πολύ μικρή. Οι προβλεπόμενες αποδόσεις μπορεί να φτάσουν στα 700-1200 κιλά καρπού με φλοιό ανά στρέμμα ή στα 250 - 400 κιλά ψίχας.
  • Σχετικά με τη λίπανση, το πεκάν είναι απαιτητικό σε άζωτο. Ιδιαίτερα τα ενήλικα δένδρα χρειάζονται ισχυρές αζωτούχες λιπάνσεις για να αναπτύξουν ζωηρή βλάστηση και να διατηρήσουν την παραγωγική τους ικανότητα.
  • Κλάδεμα διαμόρφωσης: συστήνεται το κυπελλοειδές (3-4 πλάγιοι βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50ο - 60ο με τον κορμό)  και το “τύπου πυραμίδας” (4-5 κύριοι βραχίονες που κατανέμονται κάθετα και με οριζόντια κατεύθυνση πάνω στον κορμό)
  • Το πεκάν δεν προσβάλλεται από πολλούς εχθρούς και ασθένειες και κυρίως από την καρπόκαψα που προκαλεί πολλές ζημιές στους καρπούς της κοινής καρυδιάς. Προβλήματα, μπορεί να έχουμε από τετράνυχους μετά τον Ιούνιο που προσβάλλουν το φύλλωμα ενώ σε υγρές περιοχές ο μύκητας Cladosporium effosum προκαλεί σοβαρή ζημιά στα φύλλα και ελαττώνει την απόδοση.
Photo: wikimedia.org
Photo: wikimedia.org

Τα πεκάν θεωρούνται ώριμα για συγκομιδή όταν το πράσινο περικάρπιο τους χάσει το χρώμα του και αρχίσει να σχίζεται. Η συγκομιδή, ανάλογα με την ποικιλία, αρχίζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Μετά τη συγκομιδή, οι καρποί αποξηραίνονται. Τα πεκάν, όπως και τα καρύδια, περιέχουν μεγάλη ποσότητα λαδιού και έτσι υπόκεινται σε τάγγισμα κατά την συντήρηση. Η αποθήκευση σε θερμοκρασία 0-1o C και σχετική υγρασία 75-80% εξασφαλίζει καλή συντήρηση του καρπού.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'