Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μποστάνι: όσα μου έμαθε το καλοκαίρι

του Άντυ Παξινού Α΄Βοήθειεςβιολογική καλλιέργεια, φυσική καλλιέργεια, μποστάνι, καλοκαίρι, λίπασμα, έντομα, λαχανικά, καλοκαιρινά λαχανικά, αστική κηπουρική

Ένα καλοκαίρι ακόμα πέρασε, με νέες εμπειρίες, νέες γεύσεις, νέα παθήματα που έγιναν όμως μαθήματα. Το καλοκαίρι θεωρείται η πιο... προκλητική εποχή για όσους καλλιεργούν, ειδικότερα για τα μποστάνια μέσα στις πόλεις. Η αφόρητη ζέστη και η έλλειψη πράσινου στην τσιμεντούπολη προκαλούν αρκετές δυσκολίες.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Βεβαίως τα φυτά διαθέτουν φυσική άμυνα εναντίον της υπερβολικής ζέστης. Αλλά όταν αυτή είναι έντονη και κρατάει για πολύ καιρό, τότε οι άμυνες των φυτών υποχωρούν με συνέπεια να είναι πιο ευάλωτα σε παθήσεις. Σε συνδυασμό με το ότι το μποστανάκι μας θα μοιάζει με όαση μέσα στην πόλη για τα φυτοφάγα έντομα, θα έρθουμε αντιμέτωποι με αρκετές προκλήσεις.

Ακόμα περισσότερες για εμάς, που δεν εμπιστευόμαστε τη λύση των χημικών λιπασμάτων και των τοξικών εντομοκτόνων καθώς βλάπτουν την υγεία και το περιβάλλον μας. Για εμάς, λοιπόν, ο καλύτερος σύμμαχος θα είναι το φυσικό γόνιμο χώμα που θα καλύπτεται από ένα πλούσιο εύρος ιχνοστοιχείων το οποίο θα φροντίζει τα φυτά μας, να είναι δυνατά, και θα ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ας δούμε μερικές επιτυχίες για το φετινό καλοκαίρι και μερικές παρατηρήσεις:

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

1) Ντοματάκι μαύρο, με πολύ έντονη γεύση και άρωμα, μέτριας γλυκάδας. Προτιμούμε την καλλιέργεια φυτών με μικρό καρπό καθώς ανάλογες με το μέγεθος του καρπού είναι και οι μέρες που απαιτείται για να σχηματιστεί. Ένας μικρός καρπός χρειάζεται λίγες μέρες μόνο να ωριμάσει με συνέπεια τα μικρά διαστήματα μεταξύ των έντονων καυσώνων να καταφέρνουμε να παράγουμε υγιείς καρπούς. Σε αντίθεση με τους μεγάλους καρπούς, που χρειάζονται μεγάλο διάστημα χωρίς έντονη ζέστη για να ωριμάσουν, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να έχουν τραύματα και καψίματα που θα επηρεάσουν την καρποφορία του φυτού.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

2) Ντοματάκι βελανίδι, ποικιλία σκληρόφλουδη και πολύ γλυκιά. Συχνός εχθρός της ντομάτας είναι η βρωμούσα καθώς μέσα στην πόλη δεν έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς και πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα. Μια λύση είναι να ψεκάζουμε τα φυτά μας με φυσικά σκευάσματα βανίλιας ή αψιθιάς που θα αποπροσανατολίζουν τα έντομα με την έντονη μυρωδιά τους. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόλις εμφανιστεί, αλλιώς, αν δεν επέμβουμε άμεσα, θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

3) Ντομάτα purple Cherokee, παραδοσιακή ποικιλία με πλούσια γεύση και πολλή ιστορία. Ορισμένες φορές θα θυσιάσουμε την ποσότητα για την ποιότητα, όπως στην περίπτωση αυτής της εξαιρετικής ντομάτας. Αρκεί να φροντίσουμε αυτά τα φυτά, σαν ιδιαίτερα που είναι, και να τα προφυλάξουμε φυτεύοντάς τα σε κάποιο σημείο που να σκιάζονται τις μεσημεριανές ώρες, όπως κάτω από ένα δέντρο ή πίσω από ένα μικρό τείχος. Ακόμα υπάρχει η επιλογή του πανιού σκίασης για φυτά, ειδικά φτιαγμένο για αυτό τον σκοπό.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

4) Αγγουράκι, ποικιλία για πίκλες. Η αγγουριά είναι ένα φυτό που συνήθως δεν συμπαθεί τον έντονο ήλιο με συνέπεια, όταν είναι εκτεθειμένο, να προσβάλλεται από τετράνυχο, ένα έντομο που εκμεταλλεύεται την κατάπτωση του φυτού και του επιτίθεται πολύ δραστικά. Κατά την εμπειρία μου, ο τετράνυχος πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται αν εμφανιστεί. Για αυτό τον λόγο πρέπει να προβλέψουμε να μη συμβεί. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την παρατήρηση, να σημειώνουμε, δηλαδή, ποια φυτά και πότε προσβλήθηκαν ώστε την επόμενη φορά θα φροντίσουμε αυτά να τα φυτέψουμε σε πιο σκιασμένα σημεία ή να τα σκιάσουμε όταν φτάνει εκείνη η περίοδος. Βοηθάει επίσης το γόνιμο χώμα και η πολυκαλλιέργεια με διαφορετικά είδη φυτών, ιδιαίτερα αρωματικών, που έχουν εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

Τούτο ήταν το πρώτο μέρος των παρατηρήσεων, έπεται η συνέχεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'