Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τεστ IQ για βλίτα

του Φιλάρετου Ψημμένου Κάντο μόνος σουφυτά, μποστάνι, χόρτα, βλίτα

Κάθε πρωί γύρω στις 6:30, που κατεβαίνω στον μπαξέ, μου γεννιέται μια αρρωστημένη επιθυμία να κάνω τεστ IQ στα βλίτα. Κάθε καλλιεργημένη και ξεχορταριασμένη επιφάνεια έχει γεμίσει βλίτα. Στην αρχή σκέφτηκα, ωραία, θα έχουμε χωρίς κόπο εξασφαλισμένο το σαλατικό μας. Το επόμενο βήμα ήταν να εντάξω βρασμένα βλίτα στη σαλάτα του πρωινού του ξενώνα μας. Όμως αυτά ήταν ατελείωτα. Δέκα μάζευα, εκατό έβρισκα μεγαλωμένα την επόμενη μέρα.

φωτό: Φιλάρετος Ψημμένος
φωτό: Φιλάρετος Ψημμένος

Άρχισα να τα ξεβοτανίζω. Μάταιος κόπος. Βλίτα παντού. Βλίτα χοντρά, βλίτα ψιλά, βλίτα κοντά, βλίτα ψηλά, βλίτα λεπτόφυλλα, βλίτα πλατύφυλλα! Καιρός, λοιπόν, να βλιτοφιλοσοφήσουμε. Γιατί τα βλίτα βγαίνουν μόνο στα καλλιεργημένα μέρη; Από πού έρχονται οι σπόροι και γιατί ενεργοποιούνται μόνο όταν το έδαφος σκαφτεί; Πώς συνδέθηκε το βλίτο με τη χαζομάρα; Υπάρχουν συνταγές για βλίτα ή γίνονται μόνο βραστά;

Με ένα μικρό ψάξιμο στο internet έχω κάποιες πληροφορίες (θολές και αντικρουόμενες ως συνήθως). Κατ’ αρχήν επιστημονικά το βλίτο λέγεται Amaranthus Blitum. Είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου. Από ουσίες έχει βιταμίνες Ε και C και από ιχνοστοιχεία κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και φώσφορο. Δεν έχουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα αλλά είναι μαλακτικά. Είναι η αγαπημένη σαλάτα του ελληνικού καλοκαιριού, μάλλον λόγω της αφθονίας και της φτήνιας τους. Από συνταγές τίποτα το ιδιαίτερο, άντε να τους προσθέσεις λίγο σκορδάκι και καμιά βραστή ντομάτα. Μέχρι στιγμής κανένας σεφ δεν έχει ασχοληθεί μαζί τους για να γίνουν το επόμενο μεγάλο γαστρονομικό θέμα!

Τώρα περί βλακείας, μόνο μια αναφορά ότι... ανεπισήμως αναφέρεται πως αν πιεις πολύ βλιτοζουμί, μειώνεται η αντίληψή σου και αποβλακώνεσαι! Δεν νομίζω να ισχύει, γιατί με τόσα βλίτα που τρώμε κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα θα είχαμε γίνει όλοι Φόρεστ Γκαμπ. Τώρα, βέβαια, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, σκέφτομαι ότι μπορεί και να έχει μια δόση αλήθειας. Τι μένει μετά από όλα αυτά; Ένας μπαξές γεμάτος βλίτα και η σχέση αγάπης – μίσους του μπαξεβάνου γι’ αυτά. Το αγαπάς γιατί είναι η εύκολη σαλάτα – το μισείς γιατί φυτρώνουν εκεί που δεν τα σπέρνεις.

Αυτή όμως είναι η ομορφιά της ζωής. Να πολεμάς, να αφήνεσαι στο αναπόφευκτο, να την παλεύεις ξανά, να εκμεταλλεύεσαι τον εχθρό, να τρέφεσαι από τη δυσκολία σου.

Συνταγή (;) για βραστά βλίτα

Υλικά

  • βλίτα φρεσκοκομμένα
  • αλάτι, νερό, λαδόξυδο

Παρασκευή

Αλατίζουμε γενναία και βράζουμε νερό σε φαρδιά κατσαρόλα. Όταν βράσει, ρίχνουμε τα βλίτα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε μεγάλο ρηχό πιάτο. Περιχύνουμε με καλά χτυπημένο λαδόξυδο. Μετά το φαγητό λύνουμε ένα Sudoku, να δούμε αν έχει αμβλυνθεί η αντίληψή μας. Αν όλα βαίνουν καλώς, επαναλαμβάνουμε την επόμενη μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'