Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Να μοσχομυρίσει το ψυγείο!

του Δημήτρη Μπούτου Κάντο μόνος σουψυγείο, οσμές, μαγειρική σόδα, λεβάντα

Aν το καλοσκεφτείς, μαζί με τον φούρνο και τις μαγειρικές εστίες αποτελεί την ψυχή του νοικοκυριού και την πηγή σχεδόν όλων των μαγειρεμάτων όσο η ζέστη δεν μας εγκαταλείπει. Το γλυκό γουργουρητό του, ιδίως των παλαιότερων μοντέλων, γεμίζει την ενοχλητική ησυχία της κουζίνας και σε αυτό καταφεύγεις στις μεγάλες πείνες, μπροστά στην πόρτα του σε βρίσκουν οι νυχτερινές λιγούρες με τη σκέψη «κάτι θέλω τώρα αλλά τι;».

Όταν όμως οι οσμές από ξεχασμένα λαχανικά ή τυράκια, που δεν μαγειρεύτηκαν όταν έπρεπε, το κατακλύσουν, το ψυγείο από Μέκκα των λιχουδιών μετατρέπεται σε δύσοσμο κιβώτιο. Ιδίως τώρα, στην επιστροφή από τις διακοπές, όλο και κάτι θα έχει ξεχαστεί αφάγωτο δημιουργώντας διόλου ευχάριστες μυρωδιές. Οι μέθοδοι για την απομάκρυνσή τους πολλές: ένα πιατάκι από φρέσκο ελληνικό καφέ ή σόδα στη γωνία, κούπες λεμονιού μοιρασμένες σε διάφορα σημεία... Εδώ και καιρό όμως βρήκα στο gardenista.com το πιο διακριτικό και καλαίσθητο κόλπο αξιοποιώντας την ούτως ή άλλως αποτελεσματική μαγειρική σόδα και το εφαρμόζω ολοχρονίς.

Πρώτο βήμα, το προσεκτικό καθάρισμα του ψυγείου: πετάω όσα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί ανεπιστρεπτί και καθαρίζω επιμελώς ράφια και γωνίες από πιθανά υγρά και υπολείμματα. Στη συνέχεια με μαγειρική σόδα και λεβάντα ετοιμάζω το φυσικό αποσμητικό που με αραιή ανανέωση θα απαλλάξει το ψυγείο δια παντός από δυσάρεστες μυρωδιές, γιατί, όσο προσεκτικά κι αν το καθαρίσω, όλο και κάποιο καροτάκι θα παραπέσει και θα ξεχαστεί πίσω από τα τάπερ ή τα κουτιά με τις μπίρες.

Γεμίζω μια αλατιέρα ή ένα παρόμοιο σκεύος με τρυπητό καπάκι κατά τα ¾ με μαγειρική σόδα, που από μόνη της είναι ό,τι πρέπει για να διώξει για τις απωθητικές οσμές σε κλειστούς χώρους. Τρίβω ανάμεσα στα δάχτυλά ξυλαράκια λεβάντας και ρίχνω μικρή ποσότητα από τους σπόρους της στην επιφάνεια της σόδας. Ανακατεύω ελαφρώς με ένα μικρό κουτάλι και κλείνω την αλατιέρα.

Τοποθετώ το αυτοσχέδιο αποσμητικό μου σε κάποιο από τα ράφια, πίσω από τα φρούτα ή από ένα μεγάλο τάπερ. Παρότι κλειστό, οι τρύπες στο καπάκι του σκεύους επιτρέπουν στη σόδα και στην αρωματική λεβάντα να δράσουν ευωδιαστά ενώ κρύβοντάς το μεταξύ μπουκαλιών και τροφίμων έχω την τέλεια κάλυψη. Ανοίγοντας την πόρτα του ψυγείου πολλοί θα το μυρίσουν, ελάχιστοι θα το αντιληφθούν.

Άσε που είναι ιδεώδης λύση για το καλοκαίρι και εν γένει περιόδους παρατεταμένης απουσίας από το σπίτι. Ανανεώνω το περιεχόμενό του ανά δύο ή τρεις μήνες και ξενοιάζω. Όσοι δεν συμπαθείτε τη μυρωδιά της λεβάντας, πρόβλημα ουδέν: αντικαταστήστε την με οποιοδήποτε αρωματικό της αρεσκείας σας, βανίλια για παράδειγμα.

* Φωτογραφίες και ιδέα, από την ευρηματική Erin Boyle του gardenista.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'