Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Διαλέγω φυτά για την καλοκαιρινή σπορά

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουμποστάνι, καλλιέργεια, λαχανικά, σπορά, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρι, πεπόνι, καλαμπόκι, κολοκύθια, καρπούζι, λουλούδια

Αφού έχουμε προετοιμάσει το μποστάνι μας, το χώμα μας θα είναι γόνιμο και αφράτο. Έτοιμο να υποδεχτεί και να φροντίσει όσο καλύτερα γίνεται τα καλοκαιρινά φυτάκια μας, τα οποία θα πρέπει να τα έχουμε ξεκινήσει σε σπορείο ή να τα αγοράσουμε έτοιμα για φύτευση. Αν τα σπείρουμε μόνοι μας, έχουμε το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε πιο σπάνια φυτά, που ενδεχομένως να μη διατίθενται στα φυτώρια. Επίσης είναι αρκετά φθηνότερο να σπείρουμε εμείς τα φυτά μας παρά να τα αγοράσουμε. Στα μειονεκτήματα είναι ο χρόνος που απαιτείται για να τα προετοιμάσουμε από τον χειμώνα για να είναι έτοιμα όταν έρθει η εποχή τους. Μια καλή στρατηγική είναι να σπέρνουμε ορισμένα “εκλεκτικά” είδη μόνοι μας. Τέτοια σπόρια μπορούμε να προμηθευτούμε από τοπικά δίκτυα, όπως το Πελίτι, από το διαδίκτυο και από ορισμένα φυτώρια, συμπληρώνοντας τα κενά στο μποστάνι μας με φυτά που θα αγοράσουμε. Θα προτιμήσουμε να αγοράσουμε φυτά που είναι υγιή, για να αποφύγουμε την πιθανότητα να φέρουμε κάποια μόλυνση στο μποστάνι μας και φυτά που καλλιεργούνται με όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά λιπάσματα για να αντέχουν στη φυσική καλλιέργεια.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Η μελιτζάνα, όπως και η ντομάτα, θέλει χώρο να αναπτυχθεί σωστά. Φυτεύουμε σε απόσταση 50-70 εκ. το ένα φυτό από το άλλο. Σε περίπτωση που έχουμε αρκετά γόνιμο χώμα και ο τόπος που καλλιεργούμε έχει έντονες ξηρασίες, τότε μπορούμε να τα φυτέψουμε στα 40 εκ. καθώς η μελιτζάνα θέλει αρκετό νερό και τα μεγάλα κενά θα ξεραίνουν το έδαφος.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Η πιπεριά είναι πιο ανθεκτική στο κλίμα της χώρας μας καθώς αντέχει ως φυτό στην έντονη ζεστή και την ξηρασία. Μπορεί να φυτευτεί σε απόσταση 40-60 εκ. το ένα φυτό από το άλλο. Προτιμά τα μικρά κενά, καθώς έτσι προστατεύεται από τον αέρα και στηρίζεται καλύτερα, και διαθέτει μικρά φύλλα που δεν ενοχλούν τα γειτονικά της φυτά.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Το αγγούρι και το πεπόνι μπορούν να φυτευτούν αρκετά κοντά το ένα με το άλλο, ειδικά αν αναρριχηθούν. Φυτεύονται σε αποστάσεις 20-40 εκ., ανάλογα με τη γονιμότητα του χώματός μας και της ποικιλίας. Το αγγούρι προτιμά τα χώματα που συγκρατούν το νερό ενώ το πεπόνι όχι και τόσο.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Το καλαμπόκι θέλει πολύ μικρή απόσταση φύτευσης, 15-30 εκ. μεταξύ των φυτών. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται από τον αέρα και γίνεται με μεγαλύτερη επιτυχία η γονιμοποίησή του. Επίσης τους αρέσουν τα χώματα που συγκρατούν την υγρασία.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Οι κολοκυθιές και τα καρπούζια θέλουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Στα 70-90 εκ. ανάλογα με το έδαφος και την ποικιλία πάντα. Αυτά τα φυτά διαθέτουν μεγάλες ρίζες και απαιτούν χώρο με μαλακό χώμα για να διεισδύσουν.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Θα σπείρουμε ήλιους δίπλα στα αναρριχώμενα φυτά ώστε να δημιουργήσουμε ένα φυσικό στήριγμα για να αναρριχηθούν, καθώς το ηλιολούλουδο αναπτύσσει ένα δυνατό και ψηλό κορμό. Επίσης, εκτός από τα ευεργετικά του σπόρια, τα μεγάλα του άνθη προσκαλούν τους επικονιαστές που είναι απαραίτητοι για ένα επιτυχημένο μποστάνι.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Θα φυτέψουμε κατιφέδες και βασιλικούς περιφερειακά του μποστανιού μας, επειδή λειτουργούν σαν φυσικά εντομοαπωθητικά προστατεύοντας τους καρπούς μας από εχθρούς.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Θα τοποθετήσουμε πολύτιμα βότανα σε όποια κενά δημιουργηθούν, για να μας προσφέρουν τις πλούσιες γεύσεις τους στα φαγητά αλλά και για καλυτέρευση της ποιότητας των καρπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'