Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Λεμονάτα φυτά: δροσερά, ευωδιαστά, πολύτιμα

του Άντυ Παξινού Wikiλεμονόχορτο, λουίζα, σιτρονέλα, αρωματικά, κήπος, μπαλκόνι

Τη φρέσκια γεύση και το άρωμα του λεμονιού, εκτός από το λεμόνι, μπορούμε να τα βρούμε στους καρπούς αλλά και τα φύλλα σε αρκετά μεγάλο εύρος φυτών. Η χαρακτηριστική τους μυρωδιά αποδίδεται στα φυσικά συστατικά της σιτρονέλας, την σιτρονελάλη, την γερανιόλη και το λεμονένιο. Σε διαφορετικά ποσοστά και συνδυασμούς, ανάλογα με το φυτό και το είδος.

Λουίζα, nutmegsseven.co.uk
Λουίζα, nutmegsseven.co.uk

Μερικά φυτά που περιέχουν αυτά τα συστατικά είναι το λεμονόχορτο (lemongrass), ένα διαδεδομένο φυτό στην ασιατική κουζίνα αλλά και για την παρασκευή αιθέριου ελαίου σιτρονέλας. Το μελισσόχορτο, η λουίζα, το λεμονοθύμαρο, η αρμπαρόριζα - ειδικά η ποικιλία Pelargonium citrosum που στα φυτώρια ονομάζεται χαϊδευτικά ως σιτρονέλα - η λεμονομέντα (Monarda citriodora), ο λεμονοβασιλικός (Ocimum × citriodorum), το λεμονοκυπάρισσο, ο ευκάλυπτος, τα εσπεριδοειδή κ.ά.

Λεμονομέντα, ericinsf@Flickr
Λεμονομέντα, ericinsf@Flickr

Τα φυτά αυτά, εκτός από το δροσερό άρωμά τους, τα περισσότερα μας προσφέρουν τις γαστριμαργικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Συγκεκριμένα έχουν τονωτική, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, για τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, τα εντερικά παράσιτα, τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος και τα προβλήματα της περιόδου. Αλλά ακόμα πιο γνωστά είναι για τη χρήση τους ως εντομοαπωθητικά και, ακόμα περισσότερο, για την αντιμετώπιση των κουνουπιών.

Λεμονόχορτο, chpaquette@Flickr
Λεμονόχορτο, chpaquette@Flickr

Καλλιεργήστε μεγάλη ποικιλία φυτών με λεμονάτη μυρωδιά ώστε να προστατεύουν το σπίτι και το μποστάνι σας από κουνούπια και άλλα επικίνδυνα έντομα. Ακόμα θα σας χαρίζουν μια φρέσκια δροσερή μυρωδιά, όποτε τα ακουμπάτε ή τα ποτίζετε. Επίσης μπορείτε να κορφολογάτε από αυτά καθημερινά λίγα φύλλα, τα οποία θα ψιλοκόψετε και θα τοποθετήσετε σε ζεστό νερό για μισή ώρα. Στη συνέχεια θα σουρώσετε και θα το τοποθετήσετε με ένα κουταλάκι τσίπουρο σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, με σκοπό να το χρησιμοποιείτε ως φυσικό εντομοαπωθητικό (για εσάς και τα φυτά σας), αποσμητικό, καθαριστικό αλλά ακόμα και ως ένα δροσιστικό τονωτικό όταν έχει πολύ ζέστη.

Προτιμήστε φυτά που είναι φαγώσιμα, καθώς μπορούν να γίνουν πολύ νόστιμα μυρωδικό τα αποξηραμένα φύλλα τους, σε πολλά φαγητά - ειδικά στα ψάρια, τα πουλερικά, τα τηγανητά, στις σούπες και τις σάλτσες. Αλλά ακόμα και τα φρέσκα φύλλα είναι πολύ δροσερά, ψιλοκομμένα σε μια σαλάτα με μεγάλη ποικιλία φύλλων. Θα εκπλαγείτε από το πόσους ξεχωριστούς και μοναδικούς τόνους λεμονιού μπορεί ν' αναγνωρίσει η γλώσσα σας. Μπορείτε να συνθέσετε συνταγές που αντί για λεμόνια να χρησιμοποιήσετε φύλλα με γεύση λεμονιού ώστε πλέον η εμπειρία της γεύσης του λεμονιού να σας είναι κάθε φορά πρωτόγνωρη.

naturalmommie.com
naturalmommie.com

Η αγαπημένη μου συνταγή, που φτιάχνω σχεδόν καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι λίγα γλυκά κόκκινα μήλα, ένα λεμόνι και ένα μάτσο φρέσκα φυλλαράκια από λουίζα και μελισσόχορτο από το μποστάνι μου. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγα φρέσκα φύλλα από λεμονόχορτο αν έχουμε την τύχη να έχουμε ένα γλαστράκι. Θα στύψουμε τον χυμό από τα φρούτα και θα ψιλοκόψουμε όλα τα φυλλαράκια. Θα τοποθετήσουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα στον χυμό και θα τα αφήσουμε να κάτσουν ένα βράδυ σε ένα αεροστεγές κλειστό παγούρι. Το πρωί θα το σουρώσουμε, θα το βάλουμε στο ψυγείο και θα έχουμε έτοιμο ένα δροσιστικό αφέψημα, ειδικό για ένα τονωτικό διάλειμμα από τις εργασίες του μποστανιού μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'