Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γεωργός ή τροφοσυλλέκτης;

του Φιλάρετου Ψημμένου Wikiγεωργία, τροφοσυλλέκτες, Πήλιο

Ένα δίλημμα που πριν από μένα αναγκάστηκαν να το απαντήσουν οι προϊστορικοί άνθρωποι. Δυο κόσμοι εντελώς διαφορετικοί. Προηγήθηκαν οι τροφοσυλλέκτες, οι κυνηγοί και μετά κάποιοι από αυτούς μετατράπηκαν σταδιακά σε γεωργούς, έως ότου η κοινωνία των γεωργών επικράτησε σχεδόν σε όλη τη γη.

Τροφοσυλλέκτης σημαίνει αναζητώ την τροφή, κάνω χιλιόμετρα για να την βρω, χορταίνω και όταν ξαναπεινάσω ξανά στο κυνήγι, αναπτύσσω γνώσεις σχετικές με την αναγνώριση, τη βρωσιμότητα, τη συλλογή και τη συντήρηση και όταν πετύχω μια μεγάλη μπάζα το ρίχνω στο γλέντι με τους συντρόφους μου! Υπάρχουν όμως φορές που μετά από πολύ περπάτημα το πιάτο μένει αδειανό, θες ο καιρός που δεν ευνόησε, θες άλλοι τροφοσυλλέκτες που προηγήθηκαν, θες η ώρα η κακιά κι γκαντεμιά, πέφτει πείνα.

Γεωργός σημαίνει προγραμματισμός, κρατάω τον περσινό σπόρο, διαλέγω τη γη, την περιποιούμαι,  φτιάχνω φυτώριο, φυτεύω, ποτίζω, καταπολεμώ τις ασθένειες και τους εχθρούς των φυτών, συγκομίζω, επεξεργάζομαι, συλλέγω γνώσεις σχετικές με όλα αυτά αλλά και εξελίσσω τους σπόρους μου, φτιάχνω ποικιλίες με πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά και όταν πετύχω μια αποδοτική συγκομιδή το ρίχνω στο γλέντι, καλώντας και άλλους αγρότες. Υπάρχουν όμως φορές που η σοδειά καταστρέφεται, θες ο καιρός που δεν ευνόησε, θες έντομα κι αρρώστιες που επέδραμαν, θες η ώρα η κακιά κι γκαντεμιά, πέφτει πείνα.

Τώρα γιατί όλα αυτά τα επικολυρικά; Φέτος αποφάσισα να βάλω έναν μεγαλούτσικο μπαξέ, δηλαδή καμιά εκατοστή ρίζες ζαρζαβάτια, συν κρεμμυδάκια και μυριστικά, συν φράουλες, συν καρότα και φασόλια, συν τα 80 δένδρα του κτήματος, συν ο βοτανικός κήπος. Ζορίστηκα! Δίπλα η πηλιορείτικη φύση ζει μια πράσινη έκρηξη! Πότε θα μαζέψω τις οβριές και τα σπαράγγια, τα τσιτσίραυλα, τα κρίταμα, τα λουλούδια του σαμπούκου, της αχιλλέας, του κράταιγου και όπου να 'ναι θα ξεκινήσουν τα ανοιξιάτικα μανιτάρια.

Παρηγοριέμαι γνωρίζοντας ότι κάθε γεωργός κρύβει μέσα του ένα τροφοσυλλέκτη. Έτσι θα πορευτούμε φέτος, του βουνού και του μπαξέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'