Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αλάτι ψιλό, αλάτι χονδρό… αλάτι γενικώς

της Στέλλας Αλαφούζου Wikiαλάτι, ανθός αλατιού, αλάτι Ιμαλαΐων, καπνιστό αλάτι

Τις τελευταίες μέρες η κουζίνα στο σπίτι μου τιμά τα ψητά και εκείνα στον ατμό. Πώς τα τρως όμως όλα αυτά τα φιλέτα, τα ψάρια ακόμα και τα λαχανικά χωρίς το κατιτίς τους; Λίγο χρώμα, κάποιο παιχνίδι... Τη λύση βρήκα στα «άλλα» αλάτια. Ή, για να είμαι ειλικρινής, τη λύση μου ενέπνευσε το αγαπημένο μου ρακάδικο στον Πειραιά όταν, μαζί με το μισοψημένο μου black angus, προσγείωσε στο τραπέζι πιατελάκι λευκό με παιχνιδιάρικα αλάτια. Την επομένη επισκέφθηκα κατάστημα με μπαχαρικά. Φόρτωσα μια σακούλα αλμύρα και χρώμα. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να αποφασίσω αν περισσότερο μ’ αρέσει να τα χαζεύω ή να τα δοκιμάζω. Τέλος πάντων... Αυτά είναι τα αγαπημένα μου.

Photo: semiswede.com
Photo: semiswede.com

Ανθός
Μοιάζει σαν να πέρασες κρύσταλλο από τον τρίφτη της παρμεζάνας. Θαλασσινό αλάτι που συλλέγεται με το χέρι από τις αλυκές. Ακατέργαστο και πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, φθόριο, κάλιο, ασβέστιο. Τελευταίο-τελευταίο πάνω στο ψητό μου ψάρι αμέσως μετά το λεμόνι.

Photo: livingonthevedge.net
Photo: livingonthevedge.net

Μαύρο καπνιστό αλάτι
Συχνά θα το συναντήσετε σκούρο γκρι ή και καφέ πέρα από μαύρο. Πρόκειται για αλάτι που μετά από επεξεργασία, για να του αφαιρεθεί η υγρασία της θάλασσας, περνά στη διαδικασία του καπνίσματος. Στην περίπτωση του πολύ μαύρου καπνιστού αλατιού, οι πυραμίδες αρωματίζονται με ενεργοποιημένο άνθρακα από ηφαιστειογενείς περιοχές. Είναι πολύ δυνατά αλάτια που ταιριάζουν καλά σε barbeque.

Photo: twigandleafbotanicals@Flickr
Photo: twigandleafbotanicals@Flickr

Το ροζάκι των Ιμαλαΐων
Είναι αυτό που χρησιμοποιώ καθημερινά στην κουζίνα μου ακόμα και όταν βράζω νερό για μακαρόνια. Σίγουρα αμφιλεγόμενο σε σχέση με τον ανθό, όμως πιο οικονομικό για τέτοια μαζική χρήση και πάντα προτιμότερο από το κοινό αλάτι. Πρόκειται για ορυκτό πλούσιο σε σίδηρο – που μονίμως μου λείπει. Πλούσια η γεύση του. Παιχνιδιάρικο το χρώμα του. Το σκορπάω στις σαλάτες, στα κρέατα και γενικώς.

Photo: gracefulfitnessblog.com
Photo: gracefulfitnessblog.com

Το κοκκινάκι της Χαβάης
Είναι το αγαπημένο μου για συνταγές εξωτικές και μαρινάρισμα. Χρωστά το χρώμα του στον ηφαιστειακό πυλό. Μου δίνει μια όρεξη να πλέξω κολιέ με ιβίσκους κλπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Στέλλας Αλαφούζου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'