Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Στην Κρητική Γωνιά του Μάλεμε

της Ευφροσύνης Κάτσουνα WikiΚρήτη, κρητική κουζίνα, κρητικά προϊόντα

Όταν συναντώ ανθρώπους που ασχολούνται με κάτι που αγαπούν και παράλληλα μου υπενθυμίζουν γιατί πρέπει να είμαστε περήφανοι για την κρητική κληρονομιά μας, θέλω πολύ να το μοιράζομαι μαζί σας. Από τον Μάιο του 2003 ο Μανώλης Παπαραφτάκης και η Ειρήνη Χνάρη διατηρούν ένα κατάστημα εκλεκτών παραδοσιακών προϊόντων, την Κρητική Γωνιά. Η Ειρήνη είναι από τα Λειβάδια Μυλοποτάμου, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη, και ο Μανώλης είναι από το ιστορικό Μάλεμε, όπου και έχουν την επιχείρησή τους.

Με υποδέχτηκαν ένα απόγευμα και μιλήσαμε λίγο για την ιστορία του κτίσματος που στεγάζεται το εκλεκτό αυτό μαγαζί, τα εύκολα και τα δύσκολα του να διατηρείς μια μικρή επιχείρηση αλλά και τη μαγεία της αναζήτησης των καλύτερων τοπικών προϊόντων χωρίς συντηρητικά, λιπάσματα, χημικές ουσίες.

Μπαίνοντας μέσα μύρισα όλες τις μυρωδιές της Κρήτης, βότανα, τυριά, κρασιά, ξύλο, λάδι, όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά. Αμέσως μετά συνειδητοποίησα ότι είναι διακοσμημένο από ανακυκλώσιμα υλικά και κυρίως παλέτες, καλοδουλεμένες, γουστόζικες που δένουν μαγικά με την παράδοση.

Στον ίδιο χώρο το 1930 ο παππούς του Μανώλη διατηρούσε ένα καφενείο – μπακάλικο ενώ πάνω ήταν το σπίτι του. Όταν οι Γερμανοί ήρθαν στο νησί το επίτασσαν για αρχηγείο ενώ στη γερμανική επίθεση της 20ης Μαΐου το 1941, με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, οι Γερμανοί στρατιώτες εκτέλεσαν τον παππού του Μανώλη μαζί με άλλους χωριανούς.

Σήμερα ο Μανώλης και η Ειρήνη με πολλή αγάπη στην παράδοση έφτιαξαν έναν χώρο που προσφέρει τα καλύτερα προϊόντα της περιοχής. «Δεν πουλάμε κάτι που εμείς δεν τρώμε κι ας ξέρουμε ότι το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο. Απευθυνόμαστε σε ντόπιους που έχουν μεγαλώσει με τον ίδιο τρόπο διατροφής και σε ταξιδιώτες, όχι τουρίστες. Ο ταξιδιώτης ψάχνει το καλύτερο, θέλει να γνωρίσει και να γευτεί τα καλύτερα στον τόπο που έχει επιλέξει να πάει. Εμείς αυτούς θέλουμε, συνειδητά, κι ας είναι ένα μικρό ποσοστό». 

Με αυτή τη φιλοσοφία τα παιδιά έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα κατάστημα που προσφέρει όλα τα καλούδια: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από αψέκαστες ελιές, τυριά από ντόπιους παραγωγούς, βιολογικό κρασί, τσικουδιά, ρακόμελο, μέλι θυμαρίσιο, θαλασσινό αλάτι, βότανα και μυρωδικά, ελιές, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, τουρσιά, φυτικά καλλυντικά και κυρίως μεράκι.

«Στην Κρήτη έχουμε πλούσιο πολιτισμό και μεγάλη διατροφική ιστορία. Εμείς αυτό θέλουμε να προσφέρουμε, το καθαρό, το αυθεντικό, αυτό που τρώμε στο σπίτι μας, που κερνάμε τους φίλους μας. Αυτό που ζούμε στο μαγαζί μας είναι καθαρά βιωματικό, είναι ο τρόπος που μεγαλώσαμε, η παράδοση, οι γεύσεις, οι εικόνες και οι μυρωδιές που από μικροί βιώνουμε».

Περισσότερα στη σελίδα τους στο facebook. E-mail επικοινωνίας: cretancornermaleme@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'