Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αγόρια, τις γραβάτες σας!

της Λεονί Σταφυλά Κάντο μόνος σουαυγά, πασχαλινά αυγά

Αρχές της δεκαετίας του ’90 η Σάρον Στόουν, αμέσως μετά το «Βασικό Ένστικτο», που την είχε αναδείξει σε μια από τις πιο σέξι γυναίκες του πλανήτη, έρχεται στην Ελλάδα και συμμετέχει σε ένα μεγάλο πάρτι σε κέντρο της παραλιακής. Την άλλη μέρα οι κοσμικές στήλες της εποχής βούιξαν: «η Αμερικανίδα σταρ έλυσε και πήρε μαζί της περισσότερες από 100 γραβάτες ανδρών που διασκέδαζαν στο πάρτι». Δεν ξέρω τι έκανε τις γραβάτες που μάζευε όπου εμφανιζόταν η Στόουν αλλά πολύ θα ήθελα να είχα σήμερα ένα κομμάτι από τη συλλογή της. Γιατί, ψάχνοντας στο Internet, ανακάλυψα ότι οι μεταξωτές γραβάτες, αν τυλιχτούν γύρω από ένα αυγό και βράσουν για αρκετά λεπτά μαζί, θα χαρίσουν τα χρώματα και τα σχέδιά τους στο αυγό και θα κάνουν την πασχαλινή πιατέλα να ξεχωρίζει!

Το θέμα είναι να πειστεί ο σύντροφος να αποχωριστεί κάποιες από τις γραβάτες του και, φαντάζομαι το ξέρετε, αυτό είναι δύσκολο. Υπάρχουν όμως επιχειρήματα. «Αυτές, οι τόσο φαρδιές, δεν φοριούνται πια. Κι άλλωστε τα λαχούρια ήταν στη μόδα τον περασμένο αιώνα»... Τέλος πάντων, στην ανάγκη, μπορείτε να βρείτε μεταξωτές φθηνές γραβάτες στα λεγόμενα κινέζικα. Ή και μαντήλια μεταξωτά και μπλούζες. Η ποιότητα δεν έχει σημασία, το σημαντικό είναι τα σχέδια και τα χρώματα. Όσο πιο άσχημα και κραυγαλέα τα σχέδια της γραβάτας, τόσο πιο ωραία θα είναι τα αυγά. Κι όσο πιο σκούρα και έντονα τα χρώματα, τόσο πιο εντυπωσιακά.

Εγώ κατόρθωσα να αποσπάσω δυο γραβάτες. Η μία σε ένα πράσινο χρώμα με κίτρινους ρόμβους μου έδωσε ένα αυγό σε αρκετά αχνό χρώμα. Η άλλη όμως, σκούρο μπορντό με σκούρα μπλε σχέδια, έφερε πολύ πιο έντονα βαμμένα αυγά.

Αυγά βαμμένα με... μεταξωτές γραβάτες!

Θα χρειαστείτε:

  • Όσα αυγά θέλετε - φροντίστε μόνο να είναι λευκά (συνήθως τα βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές) και καθαρά.
  • Μεταξωτές γραβάτες (ή άλλο λεπτό μεταξωτό ύφασμα), όσες χρειάζονται για τα αυγά σας.
  • Λευκό βαμβακερό ύφασμα, ένα παλιό μακό, μια παλιά μαξιλαροθήκη (εγώ αγόρασα στο ΙΚΕΑ, με 2 ευρώ, ένα μέτρο λεπτό βαμβακερό ύφασμα στο τμήμα με τις κουρτίνες).
  • Σπάγκο κουζίνας
  • Ξύδι

Ξηλώστε τις γραβάτες και κόψτε το μεταξωτό ύφασμα σε τετράγωνα. Τυλίξτε το ύφασμα σαν πουγκί γύρω από το ωμό αυγό και με τον σπάγκο στερεώστε το. Προσέξτε το αυγό να ακουμπάει από την καλή μεριά του υφάσματος και στρώστε όσο καλύτερα μπορείτε τις δίπλες για να μην υπάρχουν πολλές ανομοιομορφίες στη βαφή.

Κόψτε και το βαμβακερό ύφασμα σε τετράγωνα κομμάτια και τυλίξτε το ήδη ντυμένο αυγό σε σχήμα πουγκιού και πάλι. Το άσπρο ύφασμα παίζει το ρόλο της ασπίδας, να μη μπλέξουν τα χρώματα. Στερεώστε με σπάγκο.

Βάλτε τα αυγά σε κατσαρόλα που να τα χωράει σε μια στρώση και σκεπάστε με μπόλικο νερό. Προσθέστε 3 κουταλιές ξύδι και βάλτε να βράσουν. Από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός, θα χαμηλώσετε την θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζουν και θα υπολογίσετε 20-25 λεπτά. Βγάλτε τα από το νερό σε ένα σουρωτήρι και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.

Ξετυλίξτε τα πανιά και ιδού τα πιο πρωτότυπα πασχαλινά αυγά.

Συμβουλή SOS:
Η γνώμη μου είναι ότι αυτά τα αυγά δεν πρέπει να φαγωθούν καθώς οι βαφές για τα υφάσματα δεν είναι κατάλληλες. Επειδή λοιπόν αυτά τα αυγά θα μείνουν ως διακοσμητικά, μη το παρακάνετε, θα είναι σπατάλη. Δύο-τρία είναι αρκετά για να στολίσουν την πιατέλα με τα κανονικά βαμμένα αυγά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'