Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χριστουγεννιάτικα cupcakes για το λουτρό

της Αλέκας Κυφιώτη Κάντο μόνος σουσαπούνι, χειροποίητα σαπούνια, δώρα

Θυμάστε εκείνη τη διαφήμιση που παιζόταν πριν από πολλά χρόνια, με σλόγκαν “μην την πιείτε... λουστείτε”, η οποία διαφήμιζε ένα σαμπουάν μπύρας; Εγώ, λοιπόν, φέτος έφτιαξα χριστουγεννιάτικα σαπουνάκια – cupcakes για να τα χαρίσω στους φίλους μου. Σκέφτηκα, μάλιστα, στην κάρτα με τις απαραίτητες ευχές να προσθέσω “μην τα φάτε... πλυθείτε”. Και επειδή θεωρώ ότι έχουν πολλή πλάκα όλα αυτά (υλικά και άυλα) που άλλο νομίζεις και άλλο τελικά αποδεικνύεται ότι είναι (ίσως έχετε δει στο bostanistas τα κανταϊφένια τυροπιτάκια μου, το αλμυρό τσιζκέικ και τα παλμιέ με ελιά) αποφάσισα φέτος να φτιάξω χριστουγεννιάτικα σαπουνάκια που μοιάζουν με cupcakes και να στολίσω με αυτά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου.

Την ιδέα μου την έδωσε η καλή μου φίλη Τίνα, η οποία πουλά τις πρώτες ύλες αλλά και έτοιμα σαπούνια - μεταξύ άλλων - στα κατάστημάτά της Athinarom, στην Αθήνα (Καπνικαρέας 19, Μοναστηράκι, τηλ: 210 6911022) και στη Θεσσαλονίκη (Π.Π. Γερμανού 5 και Τσιμισκή, 1ος όρ., τηλ: 2310 275476 / athinarom.gr). Αυτή η ιδέα μου άρεσε πολύ γιατί το κάθε σαπούνι είναι φτιαγμένο από τα χεράκια μου, με αγάπη και νοιάξιμο γι' αυτόν που θα το προσφέρω, αλλά και γιατί η τιμή των πρώτων υλών είναι προσιτή σε όλους. Η βάση γλυκερίνης στοιχίζει 8€, τα αρώματα 2€ τα 10ml και τα χρώματα επίσης 2€ τα 10ml.

Πάμε λοιπόν - τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι :
Καλουπάκια σιλικόνης για cupcakes, θερμόμετρο φαγητού, δύο κανάτες γυάλινες ή πλαστικές, σπάτουλα σιλικόνης, μίξερ χειρός, κορνέ, φιάλη με σπρέυ ψεκασμού με λίγο οινόπνευμα ή αλκοολούχο λοσιόν.

Υλικά για 3 cupcakes

Για τις βάσεις τους:

  • 200 γρ. λευκή βάση γλυκερίνης
  • 40 σταγόνες άρωμα φουντούκι ή σοκολάτα
  • 10 σταγόνες χρώμα νερού καφέ ή κόκκινο

Για τις κορυφές:

  • 200 γρ. λευκή βάση γλυκερίνης
  • 40 σταγόνες άρωμα πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. υγρή γλυκερίνη
  • 50 ml νερό

Οδηγίες παρασκευής - Για τις βάσεις:
Κόψτε τη λευκή βάση γλυκερίνης σε κυβάκια. Βάλτε τα κυβάκια σε μια κανάτα και τοποθετήστε τα στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά περίπου ή σε μπεν μαρί μέχρι να λιώσει. Ελέγξτε τη θερμοκρασία να είναι 60 °C, προσθέστε το άρωμα και το χρώμα, ανακατέψτε καλά και ρίξτε το στα καλουπάκια των cupcakes. Ψεκάστε με οινόπνευμα για να φύγουν οι φυσαλίδες και αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια ξεκαλουπώστε. Αν βιάζεστε να κρυώσει, τοποθετήστε το στη κατάψυξη για 5 λεπτά.

Για τις κορυφές:
Κόψτε σε κυβάκια τη λευκή βάση γλυκερίνης. Βάλτε τα κυβάκια σε μια κανάτα και τοποθετήστε τα στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά περίπου ή σε μπεν μαρί μέχρι να λιώσει. Ελέγξτε τη θερμοκρασία να είναι 60 °C, προσθέστε το άρωμα, την υγρή γλυκερίνη και το νερό και ανακατέψτε με το μίξερ χειρός. Ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα σας και να γίνεται σαν σαντιγύ. Τότε με γρήγορες κινήσεις, πριν κρυώσει και σκληρύνει, βάλτε το με σπάτουλα στο κορνέ και γρήγορα διακοσμήστε με αυτό τις βάσεις των cupcakes που έχετε ήδη φτιάξει. Ανάλογα με τη μύτη κορνέ που έχετε επιλέξει, κάνετε και διαφορετικό σχέδιο.

Tips:
Αν θέλετε η κορυφή σας να έχει χρώμα, προσθέστε 10 σταγόνες πράσινο χρώμα μόλις έχει λιώσει η βάση γλυκερίνης.
Αν θέλετε να διακοσμήσετε με αστεράκια ή άλλα σχεδιάκια, μπορείτε να λειὠσετε λίγη βάση γλυκερίνης σε καλουπάκια με σχέδια. Μπορείτε να προσθέσετε γκλίτερ, στρασάκια κι ό,τι άλλο θα προτείνει η φαντασία σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'