Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: όλα τα μελομακάρονα

του Δημήτρη Μπούτου Κάντο μόνος σουμελομακάρονα, Χριστούγεννα, καρύδια, μέλι, σιρόπι

Κάθε φορά που ο φούρνος μας ξεφουρνίζει μελομακάρονα, περίπου τέτοιες μέρες δηλαδή, η ίδια απορία: αφού εξαφανίζουμε πιατέλες επί πιατελών εν μία νυκτί, γιατί δεν τα ετοιμάζουμε όλο τον χρόνο; Μάλλον, καταλήγω, χάνουν κάτι από την αίγλη τους αν δεν φτάσει ο καιρός να κρεμαστούν τα φωτάκια στο στολισμένο δέντρο. Και τότε η κουζίνα ευωδιάζει μέλι, κανέλα και γαρίφαλο, πάνω στην πιατέλα υψώνεται πυραμίδα καλοστημένη με μπόλικο χοντροκοπανισμένο καρύδι. Τα περισσότερα σπίτια ευλαβικά ακολουθούν την καθιερωμένη τους συνταγή - αν, όπως εμείς, ανήκετε στους ανικανοποίητους, που ακόμα δεν έχουν “κλειδώσει” στο ιδεώδες μελομακάρονο, πειραματιστείτε με τις πέντε εκδοχές των bostanistas και κάντε κλικ σε όποια σας κάνει “κλικ”.

Photo: mydailyjoys.com
Photo: mydailyjoys.com

Η αρχή ανήκει στους εμπειρότερους, οπότε στην Αγλαΐα Κρεμέζη και στα ονομαστά μελομακάρονα της μητέρας της, Φροσούλας: κριτσανιστά και όχι μουσκεμένα στο μέλι. Με απλότητα γήινη - έκπληξη το λιγοστό μαύρο πιπέρι στη ζύμη - κερδίζουν γεύση όλο και πιο βαθιά όσο μένουν στον πάγκο (και μπορούν να μείνουν εκεί χωρίς να αλλοιωθούν ως και 3 εβδομάδες).

Photo: jhard@Flickr
Photo: jhard@Flickr

Έπονται εκείνα της της Ολυμπιάδας-Μαρίας Ολυμπίτη, μπλεγμένα με μια γλυκιά ιστορία, που φανερώθηκε από τη συνταγή τους, λησμονημένη σε ένα πορτοφόλι του 1960. Φουλ του πορτοκαλιού: ξύσμα και χυμός για τη ζύμη, φλούδα για το ζεστό σιρόπι, σύμφωνα με τις ξανά και ξανά δοκιμασμένες οδηγίες μιας παλιάς γιαγιάς.

«Μελομακάρονα για όλους» έβαλε στόχο η Αντιγόνη Παφίλη - το 'πε και το 'κανε: 250 μελομακάρονα με την πρώτη! Αν είστε επιφυλακτικοί, μειώστε ποσότητες στο μισό. Διαφορετικά; Ετοιμάστε λεκάνες, σηκώστε μανίκια, στρώστε ταψιά και φωνάξτε φίλους να αρχίσουν τα ζυμώματα. Μοιράστε τα σε κουτιά και δωρίστε τα σε όσους θέλετε να γλυκάνετε.

Κι επειδή η σοκολάτα πάντοτε βρίσκει τρόπο να ταιριάξει, η Έβελυν Φώσκολου φωτογραφίζει και δίνει οδηγίες βήμα προς βήμα για τα μελομακάρονα των νεωτεριστών, που, μετά το απαραίτητο μέλωμα, κάνουν βουτιές στη λιωμένη κουβερτούρα. Καρύδι ή τρούφα από πάνω; Μήπως και τα δύο; 

Για το τέλος η ποντιακή τους εκδοχή, τα περιώνυμα Ισλί (ή Ιτσλί), γιορτινό γλύκισμα των Καραμανλήδων. Θυμίζουν τα συνήθη μελομακάρονα όμως είναι ογκωδέστερα και αεράτα, με καρύδι, κανέλα και γαρίφαλο και στη γέμιση, όπως μας τα ετοίμασε πριν από κάμποσο καιρό η, πλέον αρμόδια, κυρία Μαρίτσα Τραπεζουντίδου.

Όποιον τρόπο κι αν προτιμήσετε, θυμηθείτε το μέγα μυστικό του καλού μελομακάρονου: το τόσο - όσο μέλωμα, ώστε το σιρόπι να το κάνει μαλακό, έτοιμο να σπάσει στην πρώτη μπουκιά, θριφτό και στέρεο μαζί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'