Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Όλοι σήμερα στη γιορτή των σπόρων!

του Άντυ Παξινού Wikiσπόροι, παραδοσιακές ποικιλίες, ανταλλαγή σπόρων, διατήρηση σπόρων

«Κάθε χρόνος που περνάει οι αλληλένδετες κρίσεις του πλανήτη μας γίνονται πιο εμφανείς. Η βιομηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής έχει υποβαθμίσει τη γη μας, έχει καταστρέψει τη βιοποικιλότητα και έχει ξεριζώσει αγρότες από τα μέσα συντήρησης και τον πολιτισμό τους. Με την ιδιωτικοποίηση και την πιστοποίηση των σπόρων, η παλιά οικονομία δημιούργησε μια οικολογική κρίση και μια οικονομική καταστροφή. Είναι επιτακτική ανάγκη να ανακτήσουμε την κοινή χρήση των σπόρων, της γης μας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Κάθε χρόνος που περνάει η ανάγκη για συλλογική δράση γίνεται πιο επιτακτική ενώ οι λύσεις σε αυτές τις κρίσεις γίνονται πιο προφανείς. Σταθείτε στο πλάι μας, καθώς δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε την ελευθερία των σπόρων».

Με αφορμή το παραπάνω κάλεσμα της Vandana Shiva, κορυφαίας ακτιβίστριας του διεθνούς περιβαλλοντικού και οικοδιατροφικού κινήματος, η Παγκόσμια Συμμαχία των Σπόρων (Global Alliance for Seed Freedom) όρισε το διάστημα μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 20 Οκτωβρίου ως μήνα δράσεων σε όλο τον πλανήτη με σκοπό να ενημερωθούν όλο και περισσότεροι σχετικά με τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και τη σημασία τους για τη σημερινή οικονομία και αγροτική παραγωγή.

Έτσι, λίγο πριν τη λήξη της περιόδου αυτής, η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι μάς καλεί όλους σήμερα, Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στο 2o Αθηναϊκό Φεστιβάλ για την ελευθερία των σπόρων, μια γιορτή που θα στηθεί στην πλατεία Κοραή από τις 10:30 π.μ. ως και τις 7:30 μ.μ.

Στη γιορτή θα μοιραστούν δωρεάν σπόροι και σπορόφυτα από ντόπιες ποικιλίες χειμερινών λαχανικών που συντηρούνται με αγάπη και μεράκι από τους επιμελείς σποροφύλακες του Πελίτι, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε με παραδοσιακά μουσικά σχήματα, θα οργανωθούν εικαστικά δρώμενα για μεγάλα και μικρότερα παιδιά και ασφαλώς ομιλίες για την αξία των παραδοσιακών σπόρων και τη νομοθεσία που τους διέπει.

«Υπάρχουν πολλά να γιορτάσουμε. Αλλά ακόμα περισσότερα να κάνουμε. Οι σπόροι μας είναι σπόροι αντίστασης. Ελάτε να τους φυτέψουμε μαζί», κλείνει το μήνυμα της Shiva.

Περισσότερες πληροφορίες: peliti.gr

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'