Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Οδηγίες συμπεριφοράς προς κάκτους

του Δημήτρη Καμπουράκη Κάντο μόνος σουκάκτοι, παχύφυτα, πότισμα

Μην ποτίζετε τους κάκτους σας τον χειμώνα. Ξέρω ότι νιώθετε άσχημα ξέροντας ότι τα φυτά σας έχουν μήνες να νιώσουν νερό στη ρίζα τους, όμως ο κάκτος διαφέρει πολύ και από έναν άνθρωπο ή από ένα γαϊδούρι που δίχως νερό καταρρέουν.

Η καταπληκτική συλλογή του Δημήτρη Καμπουράκη (Photo: Δάφνη Κουγέα)
Η καταπληκτική συλλογή του Δημήτρη Καμπουράκη (Photo: Δάφνη Κουγέα)

Είναι τόσο εκπαιδευμένοι στην επιβίωση σε απόλυτα ξηρό κλίμα, που συλλέγουν όση υγρασία τους χρειάζεται από την ίδια την ατμόσφαιρα. Όταν βρέχει, ακόμα κι αν ο κάκτος σας βρίσκεται σε στεγασμένο μέρος, είναι καλοποτισμένος. Αν παρά ταύτα επιμένετε, ρίξτε τους ελάχιστο νερό μια φορά κάθε ενάμισι μήνα και μάλιστα σε μέρα και ώρα που τους βλέπει ο ήλιος, όχι βράδυ.

Να ξέρετε πάντως ότι αν τους ποτίζετε χειμωνιάτικα, έχετε πολλές πιθανότητες να δείτε την άνοιξη πολλούς απ’ τους κάκτους σας να μετατρέπονται σε σάπιο ζελέ. Η αποσύνθεση αρχίζει από το σημείο σύνδεσης ρίζας και κορμού, για να προχωρήσει προς τα πάνω. Στο πρώτο του στάδιο, το πρόβλημα είναι αθέατο κι όταν το διαπιστώσετε είναι πια ανίατο. Επίσης, μη μεταφυτεύετε τους κάκτους σας χειμωνιάτικα. Δεν είναι η κατάλληλη εποχή. Περιμένετε τις αρχές της άνοιξης, τότε που ξυπνούν κι αρχίζουν ν’ αναπτύσσονται.

Γενικώς οι κάκτοι δεν είναι φίλοι του χειμώνα. Αν βρίσκεστε σε περιοχή ή υψόμετρο που η θερμοκρασία πέφτει κάτω απ’ το μηδέν, τραβήξτε τους σε στεγασμένο χώρο ή, αν έχετε τη δυνατότητα, μεταφέρετέ τους σε μεσημβρινή βεράντα. Οι κάκτοι μισούν τον βοριά και τις βορινές γωνιές όπου ο παγωμένος χειμωνιάτικος αέρας σφυρίζει μέρα νύχτα. Υπάρχει μάλιστα μια οικογένεια με εκατοντάδες είδη, οι ευφόρβια (euphorbia), που είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο κρύο και την παγωνιά. Αυτούς φροντίστε να τους βάλετε οπωσδήποτε σε απάνεμο και σκεπασμένο μέρος.

Αν χιονίσει, φωτογραφήστε τα υπέροχα χιονογλυπτά που φτιάχνουν, βγάλτε όμως γρήγορα το χιόνι από πάνω τους μ’ ένα σκουπάκι. Τα Χριστούγεννα στολίστε τους άφοβα με φωτάκια. Δεν έχουν παρατηρηθεί απώλειες ή προβλήματα απ’ αυτό, ίσα-ίσα που λίγη ζέστη τους κάνει να χουχουλιάζουν. Μην κρεμάτε όμως πάνω τους κουδούνια και μπλιμπλίκια που βγάζουν ήχους, διότι τα κακτοειδή έχουν μάθει στις βαθιές σιωπές των έρημων εκτάσεων και κάτι τέτοια τεντώνουν τα νεύρα τους.

Μη διανοηθείτε να τους ρίξετε λίπασμα τον χειμώνα. Μη θαρρείτε πως ταΐζοντας τους θ’ αντέξουν πιο πολύ στα κρύα. Είπαμε, δεν είναι άνθρωποι. Το λίπασμα τον χειμώνα δημιουργεί σοκ στους κάκτους και οι πιο ευαίσθητοι απ’ αυτούς πεθαίνουν ακαριαία μέσα σε λίγες ώρες. Λίπανση θα κάνετε τον Μάρτιο και θα την σταματήσετε στα τέλη Οκτώβρη.

Οι κάκτοι χρειάζονται την αγάπη και τη φροντίδα του ιδιοκτήτη τους αλλά είναι πιο αξιοπρεπείς και απόμακροι από τα άλλα φυτά. Ζητούν σεβασμό στους ρυθμούς τους, που είναι εξαιρετικά αργοί. Μην τους πιέζετε, ούτε στο νερό, ούτε στο φαγητό, ούτε στην περιποίηση. Στοιχειώδης φροντίδα και μια καθημερινή ματιά σας από μακριά είναι αρκετά για να τους κάνουν να νιώσουν ασφαλείς και ήρεμοι. Κι όταν οι κάκτοι είναι καλά, βγάζουν τα πιο όμορφα και σπάνια άνθη της φύσης. Τα άνθη της ερήμου.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Καμπουράκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'