Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κτήμα Γεροβασιλείου: πέντε χρονιές πρωτιάς

του Δημήτρη Μπούτου κρασί, κτήμα Γεροβασιλείου, διακρίσεις

Το φημισμένο, ιδίως στο οινόφιλο κοινό, περιοδικό Wine and spirits έχει χαρίσει ουκ ολίγες διακρίσεις, διθυραμβικές αναφορές και υψηλές βαθμολογίες στα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου. Πέρυσι το καλοκαίρι γράφαμε για τις τυφλές δοκιμές του εντύπου που ανέδειξαν έξι ετικέτες του Κτήματος (αναλυτικά θα τις δείτε εδώ) ενώ τον φετινό Ιούλιο το έγκριτο περιοδικό αξιολόγησε πέντε από τα κρασιά περιλαμβάνοντάς τα στην ετήσια καθιερωμένη του αξιολόγηση (Year's Best) των ελληνικών οίνων. 

Photo: monambelles.de
Photo: monambelles.de

Για πέμπτη φορά συνολικά (και τέταρτη μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια) το Κτήμα Γεροβασιλείου ανακηρύσσεται σε «Οινοποιείο της Χρονιάς» (Winery of the year) και βρίσκεται ανάμεσα στα 100 κορυφαία οινοποιεία του έτους που διανύουμε. Πώς προέκυψε τούτη η διάκριση; Με τις γνωστές τυφλές γευστικές δοκιμές, που φέτος έγιναν σε περίπου 12.5000 δείγματα από όλον τον κόσμο! Η υψηλή βαθμολογία των κρασιών του Γεροβασιλείου, κερδισμένη εδώ και καιρό, και η συνέπεια στην υψηλή τους ποιότητα φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο καθοριστικό.      

Η πρωτιά έμελλε να είναι διπλή: δόθηκε ξεχωριστή διάκριση στο Avaton 2011 του Κτήματος, που, με βαθμολογία 93 πόντων, συμπεριλήφθηκε στα «100 Καλύτερα Κρασιά της Χρονιάς», με τη σημείωση πως εκφράζει απολύτως την τυπικότητα της περιοχής προέλευσής του. Και όχι άδικα, αφού παράγεται από τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Το δε Λημνιό, που αναφέρεται από τον Αριστοφάνη ως «λημνία ἄμπελος» τον 5ο αιώνα π.Χ., είναι η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία και κυριαρχεί στη σύσταση του κρασιού.

Τη ζύμωσή του ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για να προκύψει με κόκκινο βαθύ χρώμα και μυρωδιές από μπαχάρια και φρούτα. Η εξόχως τιμητική βράβευση του Κτήματος Γεροβασιλείου θα γίνει σε σε ειδική εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο στις 21 Οκτωβρίου 2014.

Photo: premiumgreekwines@Flickr
Photo: premiumgreekwines@Flickr

Περισσότερα γύρω από τις βραβεύσεις και τις διακεκριμένες ετικέτες του Κτήματος, στην επίσημη και ενημερωμένη ιστοσελίδα gerovassiliou.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'