Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το μάζεμα της μπάμιας

της Χριστίνας Ταχιάου μπάμιες, καλλιέργεια, συγκομιδή

Για όσους δεν έχουν βιώματα από αγροτικές εργασίες, η μπάμια βγαίνει απ’ το σακουλάκι. Άντε να φανταστεί κάποιος ότι πρόκειται για ένα ψηλό φυτό με πολύ γοητευτικό λουλούδι!

Πέτυχα τον Χασάν σ’ ένα χωριό έξω από την Κομοτηνή, στο τριών στρεμμάτων χωράφι όπου καλλιεργεί μπάμιες. Το μάζεμα γίνεται νωρίς το πρωί, από τις 6 έως τις 11 περίπου. «Μετά πιάνει ζέστη», λέει, ενώ κινείται με άνεση ανάμεσα στα πανύψηλα φυτά. Αγρότης είναι η δουλειά του, εξάλλου, κι αυτές είναι οι τελευταίες ημέρες μαζέματος της μπάμιας. Περίπου ως το τέλος Αυγούστου θα έχουν μαζευτεί όλες.

Το φυτό βγάζει ένα υπέροχο λουλούδι. Κρεμ - κίτρινο, σε σχήμα τρομπέτας, κομψό και δυνατό, δεν φαντάζεσαι ότι μπορεί να προέρχεται από φυτό που δίνει τόσο μικρούς καρπούς.

Το μάζεμα της μπάμιας είναι μπελάς: μικρές, μαλακές, χνουδωτές, πρέπει μια - μια να κοπούν προσεκτικά ενώ το φυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα. Είναι και μινιόν κι ελαφριές οι άτιμες, με αποτέλεσμα να θέλει πολύ κόπο για να βγει το κιλό.

Photo: eileenmkane@Flickr
Photo: eileenmkane@Flickr

«Πόσο πηγαίνει το κιλό, Χασάν;», ρώτησα. «Στον έμπορο 0,80. Όταν τις πουλώ εγώ, στα 2 ευρώ». Πολλές φορές γκρινιάζουμε για τις τιμές στο ράφι, κακολογούμε τους αγρότες, γινόμαστε άδικοι. Ας μπαίνουμε, όμως, πού και πού στο χωράφι, για να βλέπουμε πώς φτάνει η μπάμια, το κολοκύθι, η μελιτζάνα στην κατσαρόλα μας, το κεράσι, το ροδάκινο, το καρπούζι στο ψυγείο μας. Ίσως, έτσι, αποκτήσουμε λίγο περισσότερη κατανόηση για τον κόπο του άλλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'