Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Διώξτε την κάμπια απ' το γρασίδι

του Κώστα Λιονουδάκη Κάντο μόνος σουκήπος, κάμπιες, γρασίδι

Πριν φύγετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές σας, θυμηθείτε να φροντίσετε λίγο το γκαζόν του κήπου σας για να μη το βρείτε ολόξερο όταν θα επιστρέψετε. Αυτή την εποχή, μόλις μπαίνει ο Αύγουστος και μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, όλο και περισσότεροι χλοοτάπητες γκαζόν προσβάλλονται από έναν αδυσώπητο εχθρό, την αγροτίδα ή καραφατμέ όπως λέγεται (Agrotis sp., oικ. Noctuidae).           

Photo: janerc@Flickr
Photo: janerc@Flickr

Η καραφατμέ είναι ένα σκουρόχρωμο νυκτόβιο πεταλουδάκι, του οποίου οι κάμπιες λατρεύουν να τρέφονται με τη βάση των φύλλων του γκαζόν και τα ριζώματά τους. Έτσι, ο χλοοτάπητας σταδιακά εμφανίζει κιτρίνισμα σε διάφορα σημεία που καταλήγουν σ' έντονες ξηράνσεις και το γκαζόν παίρνει ανά θέσεις την όψη του ξηρού άχυρου. Όμως, αν δεν το πάρετε είδηση για να το αντιμετωπίσετε, οι κάμπιες πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και σε λίγες μέρες μπορεί να καταστραφεί ολόκληρος ο χλοοτάπητας.

Προληπτικά, λοιπόν, σκαλίστε με τα χέρια σας σε δαφορα σημεία του γκαζόν, απογευματινές ώρες, για να ελέγξετε μήπως εντοπίσετε τις κάμπιες της καραφατμέ. Επίσης, μια καλή ένδειξη προσβολής από κάμπιες είναι αν δούμε να πετάνε πολλά πουλιά πάνω από το γκαζόν, καθώς η κάμπια αποτελεί μια εξαιρετική τροφή γι' αυτά.

Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών στο γκαζόν συστήνεται ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας ή φυσικό πύρεθρο και επανάληψη σε δεκαπέντε ημέρες. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις, λόγω μεγάλης προσβολής, αναγκαζόμαστε να ψεκάσουμε με χημικό εντομοκτόνο για να μπορέσουμε ν' αντιμετωπίσουμε την καραφατμέ αποτελεσματικά.

Καλές διακοπές!

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'