Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ο γεωπόνος απαντά: σε όλους και για όλα

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςφύτρες, φυτά, εδαφοκάλυψη, ορτανσία, αγριόχορτα, βεράντα

Ερώτηση 1η
Μένω στο Παγκράτι και η βεράντα μου είναι περικλυκλωμένη από πολυκατοικίες και γραφεία με μεγάλα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται όλα τα φυτά μου εκτός από έναν τηλέγραφο. Ποια φυτά είναι κατάλληλα για τέτοιες, "εγκλωβισμένες" βεράντες σαν τη δικιά μου; Μπορώ να φυτέψω κάποιο φυτό που να λειτουργήσει σαν απάγκιο για πιο ευαίσθητα λουλούδια;

Photo: danaashmore@Flickr
Photo: danaashmore@Flickr

Απάντηση
Για τις συνθήκες που περιγράφεις, ανθεκτικά φυτά είναι η αγγελική, ο ελαίαγνος, η πικροδάφνη, το βιβούρνο, ο πυράκανθος, το γιούκα, ο σχίνος και ο ράμνος. Αυτά τα φυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια προστασία για να τοποθετηθούν άλλα φυτά. Επίσης τα γεράνια και τα πελαργόνια είναι ανθεκτικά φυτά που θα μπορούσαν σε αυτό το περιβάλλον να δώσουν ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Σε κάθε περίπτωση, εξασφάλισε συχνό πότισμα και διαβροχή στα φύλλα των φυτών για να αντιμετωπιστούν οι ξηροθερμικές συνθήκες.

Ερώτηση 2η
Σε πολλά φυτά μου χρησιμοποιώ βότσαλα ως εδαφοκάλυψη στις γλάστρες τους.Υπάρχει περίπτωση να αυξάνουν την ποσότητα του ασβεστίου στο χώμα; Παρατηρώ πως αφότου κάλυψα με βότσαλα το χώμα τους πολλά από αυτά δείχνουν ταλαιπωρημένα.

Photo: photobucket.com
Photo: photobucket.com

Απάντηση
Η προσθήκη βότσαλου ως εδαφοκάλυψη δεν αυξάνει την ποσότητα του ασβεστίου στο χώμα, όμως αυξάνει την υγρασία του, καθώς μειώνεται η εξατμισοδιαπνοή. Συνεπώς, πιθανότατα παραποτίζεις καθώς δεν διαπιστώνεις αν στεγνώνει πρώτα το χώμα. Το υπερβολικό πότισμα προκαλεί κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων.

Ερώτηση 3η
Στον κήπο μου έχω αγριοσυκιές και μεγάλους σχίνους από τους οποίους θέλω να απαλλαγώ. Πώς μπορώ να το κάνω με οικολογικό τρόπο; Να σταματήσουν δηλαδή να φυτρώνουν αγριόχορτα στον κήπο μου αλλά χωρίς κάψιμο ή χημικά;

Σχίνος, richardsgardencenter.com
Σχίνος, richardsgardencenter.com

Απάντηση
Για να απαλλαγείς από αγριοσυκιές και άγριους σχίνους, θα πρέπει να κάνεις ένα βαθύ κόψιμο στους βλαστούς και να αλείψεις επανειλημμένα τις τομές με πετρέλαιο. Όσον αφορά τα διάφορά ζιζάνια του κήπου, αποτελεσματική καταπολέμηση προσφέρει η καλλιέργεια με ψυχανθή για χλωρά λίπανση με βίκο ή κτηνοτροφικό μπιζέλι και μετά ενσωμάτωσή του στο έδαφος την άνοιξη.

Ερώτηση 4η
Μερικοί φίλοι ερασιτέχνες κηπουροί μου είπαν πως οι ορτανσίες είναι σωστό να κλαδεύονται τέλος Αυγούστου. Ισχύει; Τα κομμένα τους κλαδιά κάνουν για μοσχεύματα; Για το μόσχευμα αρκεί ο βλαστός ή πρέπει να αποκοπεί και τμήμα της ρίζας μαζί;

Photo: chiotsrun@Flickr
Photo: chiotsrun@Flickr

Απάντηση
Οι ορτανσίες κλαδεύονται αρχές Σεπτέμβρη και τέλος χειμώνα. Τα φθινοπωρινά μοσχεύματα από το κλάδεμα είναι κατάλληλα για ριζοβολία και πολλαπλασιασμό. Επίσης, η ορτανσία πολλαπλασιάζεται και με τη διαίρεση του φυτού (βλαστός και ρίζα) στο τέλος του χειμώνα.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'