Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Με πόσες ντοματιές βγάζω τη χρονιά;

της Χριστίνας Ταχιάου Κάντο μόνος σουμποστάνι, καλλιέργεια, ντομάτες

Βλέπω τις φωτογραφίες που ανεβάζει από τις προετοιμασίες του λαχανόκηπού του στη Μαρώνεια Κομοτηνής ο φίλος μου Γιώργος Βολουδάκης και καμαρώνω λες κι είναι δικός μου! Χώμα τακτοποιημένο, καλοστρωμένο, ήρεμο, έτοιμο να δεχτεί τα ζαρζαβάτια του καλοκαιριού, ενώ έχει ήδη βγάλει τα μαρουλάκια του.

Ο λαχανόκηπος είναι μόλις 150 μέτρα κι εξασφαλίζει αυτάρκεια για τα λαχανικά ολόκληρης της χρονιάς για μια οικογένεια και περισσεύουν για να δίνουν και σε φίλους και συγγενείς.

«Φέτος θα έχω φυτέψει συνολικά 200 ρίζες ντομάτας, 100 πιπεριές, 5-10 αγγουριές, 30-20 ρίζες μελιτζάνες, 5 ρίζες κολοκύθια και μου φτάνουν για όλο το χρόνο.» Από κοντά, επίσης, 150 φασολιές (αλλά αυτές φυτεύονται 5-6 μαζί), 50 καλαμποκιές αλλά και πιο «διακοσμητικά» λαχανικά όπως πολύχρωμες πιπεριές, ντοματίνια, ρόκα.

Ο καιρός δε βοήθησε εκεί στο βορρά. Οι συνεχείς βροχές δυσκόλεψαν πολύ την προετοιμασία και το φύτεμα. «Φέτος ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας αλλά θα τα καταφέρουμε. Έχω 20 κομποστοποιητές στους οποίους βάζω το γκαζόν που κουρεύω, κλαδιά και φύλλα και φτιάχνω κομπόστ για το λαχανόκηπο. Βάζω, επίσης, και κοπριά από κατσίκι ενώ δεν βάζω καθόλου λίπασμα και δεν ψεκάζω. Προτιμώ τοπικές ποικιλίες, αλλά χρησιμοποιώ και υβρίδια.»

Το μυστικό βρίσκεται στην προετοιμασία: την καλή επεξεργασία του εδάφους και σωστή ενσωμάτωση του κομπόστ με την κοπριά, σε ελαφρύ χώμα. Στη συνέχεια χρειάζεται καλό ξεχορτάριασμα και καλό ξεβοτάνισμα. Κάθε φυτό έχει τις δικές του ιδιορρυθμίες. Για παράδειγμα, η ντομάτα δε χρειάζεται πολύ κλάδεμα, καθώς το κλίμα είναι ξηρό και με μελτέμια, οπότε το φυτό χρειάζεται φύλλωμα για να μη «στεγνώνει». Πέρσι ο Γιώργος έβγαλε μια ντομάτα για ρεκόρ: 1 κιλό 100 γραμμάρια

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταψύχεται, ενώ ένα μεγάλο μέρος γίνεται σάλτσα και μπαίνει σε γυάλινα βάζα. «Στο χωριό ο καθένας μπορεί να έχει αυτάρκεια στα περισσότερα είδη διατροφής. Κι όμως βλέπεις πολλούς να ψωνίζουν από το μανάβη ή να αγοράζουν αβγά, ενώ θα μπορούσαν να έχουν τις κότες τους. Είναι τόσο εύκολο!»

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'