Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μάης: ανθίζουν όλα ξέφρενα!

του Άντυ Παξινού Wikiμποστάνι, καλλιέργεια, άνοιξη, Μάιος, λουλούδια, αγγούρι, ντομάτα, κολοκυθάκια

Ο Μάης είναι ο αγαπημένος μου μήνας, καθώς κάθε πρωινό είναι μια έκπληξη στον κήπο. Τα περισσότερα άνθη καμαρώνουν περήφανα, διαδέχοντας το ένα το άλλο, συνθέτοντας κάθε μέρα έναν νέο χρωματισμό στην αυλή. Τα λαχανικά παύουν να έχουν αργή ανάπτυξη και από ευχή πλέον μεγαλώνουν ιλιγγιωδώς και γίνονται υπόσχεση για γευστικούς καρπούς και αρώματα. Τα δέντρα γεμάτα άνθη με πλούσια γύρη, με τις μέλισσες να τα περιτριγυρίζουν, συμβολίζοντας την αγωνία να φάμε τα φρούτα τους.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Σύμφωνα με τον μύθο, η Αμαρυλλίδα ήταν μια παρθένα νύμφη, συνεσταλμένη, ντροπαλή αλλά και σκληροτράχηλη. Ερωτεύτηκε σφοδρά τον Αλταίονα, έναν βοσκό τόσο όμορφο όσο ο Απόλλωνας και τόσο δυνατό όσο ο Ηρακλής, αλλά με παγωμένη καρδιά. Αποφάσισε, λοιπόν, να κερδίσει την αγάπη του, χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες. Έχει χρησιμοποιηθεί από αμέτρητους ζωγράφους και φωτογράφους ως σύμβολο της υπερηφάνειας, της αποφασιστικότητας και της λαμπερής ομορφιάς.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Η τριανταφυλλιά σαγηνεύει τους περαστικούς, με την αστείρευτη ομορφιά και το διακριτικό άρωμά της. Καθιερώνοντάς την διαχρονικά ως σύμβολο της ομορφιάς και της αγάπης.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Η Ακουϊλέγια είναι ένα άνθος που η τρισδιάστατη ομορφιά του δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί σε μια φωτογραφία. Λέγεται ότι το όνομα Aquilegia προέρχεται από την λατινική λέξη "aquilinum," που σημαίνει αετίσιος, λόγω των λουλουδιών της που μοιάζουν με νύχια αετού. Μια άλλη εκδοχή για το όνομα συνδέει την Aquilegia με τις λέξεις "aqua" που σημάνει νερό και "lego" που σημαίνει συλλέγω και αποδίδεται στην ιδιότητα του άνθους να διατηρεί μεγάλες ποσότητες από νέκταρ στα πέταλά του. Το όνομα Columbine (Κολομπίνα) έχει επίσης λατινική προέλευση. Η λέξη προέρχεται από το "columba", που σημαίνει περιστέρι. Το όνομα αυτό δόθηκε γιατί οι συστάδες των αντεστραμμένων λουλουδιών της ακουιλέγιας μοιάζουν καταπληκτικά με σμήνος περιστεριών.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Άνθος αγγουριού, με τον καρπό του. Φυτεμένο σε χώμα ανακατεμένο με τύρφη και εδαφοκάλυψη με άχυρο, ώστε να διατηρείται η υγρασία στο έδαφος και να εμποδίζεται η εξάτμιση του. Η αγγουριά θέλει αρκετό νερό στις ρίζες αλλά όχι στα φύλλα που θα αυξήσουν της πιθανότητες για αρκετές παθήσεις.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ανθός μαύρης ντομάτας, με καταγωγή από τις περιοχές γύρω από τη μαύρη θάλασσα. Μια παραδοσιακή ποικιλία με μεγάλες αντοχές στο κρύο, καθιστώντας την ιδανική για πρώιμη αλλά και όψιμη καλλιέργεια.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ντομάτα αυγουλάτη Κρήτης, μια ντομάτα με κοντή ανάπτυξη αλλά πλούσια παραγωγή, ιδανική για καλλιέργεια σε μπαλκόνι.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Κολοκυθάκι με πλούσια ανάπτυξη και μεγάλα φύλλα, θέλει αρκετό χώρο σε συγκαλλιέργεια με άλλα φυτά. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την σκιά από τα φύλλα της για την καλλιέργεια φυτών που δεν θέλουν πολύ ήλιο, όπως τα μαρούλια για παράδειγμα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Παρατηρούμε πόσο έξυπνα έχει σχεδιαστεί η πασιφλόρα, ώστε, παίρνοντας το νέκταρ, ο μπάμπουρας σκουπίζει την πλάτη του με ειδικές βούρτσες που κρατάνε την γύρη. Με αυτό τον εφευρετικό τρόπο τα άνθη επικονιάζονται και ανταλλάζουν γενετικό υλικό. Βέβαια όλοι οι επικονιαστές μπορούν να κλέψουν λίγο νέκταρ αλλά κάθε άνθος καρποφορεί με συγκεκριμένους επικονιαστές. Για παράδειγμα, η μέλισσα δεν είναι αρκετά ψηλή να φτάσει τη βούρτσα της πασιφλόρας, επομένως απαιτείται ο μπάμπουρας να πετύχει η καρποφορία. Για αυτό είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα και χημικά, ώστε να ελκύουμε μεγάλη ποικιλία επικονιαστών για να έχουμε εγγυημένη καρποφορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'