Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Όσα δεν μας λένε οι μάγειροι

της Αλέκας Κυφιώτη Κάντο μόνος σουκουζίνα, μυστικά

Με επιμονή και υπομονή, μετά από πολύωρες συζητήσεις και σκληρό ρεπορτάζ, που - πρέπει να ομολογήσω - δεν ήταν πάντα «με τον σταυρό στο χέρι», κατάφερα να αποσπάσω από διάφορους μαγείρους - επαγγελματίες και μη - τα απόκρυφα μυστικά τους. Ξέρετε, αυτά που δεν λένε ποτέ κι εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί το δικό τους πιάτο έχει διαφορά από το δικό σου. Αφού, λοιπόν, πέρασα και κάμποσες ώρες στην κουζίνα μου δοκιμάζοντάς τα, η μαρτυριάρα, σας παραθέτω αυτά που εγώ θεωρώ ως τα καλύτερα:

Photo: margaretlee@Flickr
Photo: margaretlee@Flickr

1. Τα ρεβύθια γίνονται πιο νόστιμα και μαλακά αν στο νερό που θα τα μουλιάσετε για να τα αφήσετε μια νύχτα πριν τα βράσετε, προσθέσετε ένα ποτήρι λευκό, ξηρό κρασί.

Photo: abak@Flickr
Photo: abak@Flickr

2. Η γεύση της σάλτσας που συνοδεύει τα μανιτάρια «απογειώνεται» αν λιώσετε μια αντσούγα και την ανακατέψετε καλά χωρίς να φαίνεται στη σάλτσα.

Photo:thefoodieskitchen@Flickr
Photo:thefoodieskitchen@Flickr

3. Κρέατα και ψάρια φιλετάρονται πολύ πιο εύκολα αν τα βάλετε ένα εικοσάλεπτο στην κατάψυξη πριν τα κόψετε.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

4. Τα λαχανικά διατηρούνται πράσινα και ζωντανά αν ρίξετε ένα φλυτζάνι του καφέ λεμόνι στο νερό που τα βράζετε ή στο νερό που τα ζεματάτε για να τα καταψύξετε στη συνέχεια.

Photo: kitchenbeard@Flickr
Photo: kitchenbeard@Flickr

5. Πριν ψήσετε ή βράσετε ένα κατεψυγμένο ψάρι και αφού βεβαίως το έχετε αποψύξει, τρίψτε το καλά από μέσα και από έξω με αλάτι, αλεύρι και λεμόνι. Στη συνέχεια θα το ξεπλύνετε και θα το μαγειρέψετε. Το ψάρι γίνεται ωραιότατο. 

Photo: zellarock@Flickr
Photo: zellarock@Flickr

6. Πλένετε τα πράσινα σαλατικά σας με χλιαρό νερό. Γίνονται πιο τραγανά.

Photo: whatsgabycooking.com
Photo: whatsgabycooking.com

7. Μην πετάτε το μπαγιάτικο ψωμί. Τρίψτε το στο μούλτι, βάλτε την τριμμένη ψίχα για ένα τέταρτο περίπου στον φούρνο και, αφού κρυώσει, φυλάξτε το για να πανάρετε τα σνίτσελ.

Photo: vegancrunk.blogspot.gr
Photo: vegancrunk.blogspot.gr

8. Πανάρετε το μπέικον με αλεύρι πριν το βάλετε στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό δεν θα «κατσαρώσει».

Photo: JennyLeeAdrian@Flickr
Photo: JennyLeeAdrian@Flickr

9. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ωμό κρεμμύδι σε κάποια σάλτσα (π.χ. στο γουακαμόλε) και δεν πρόκειται να την καταναλώσετε στα επόμενα 20 λεπτά, ξεπλύνετε τα κομμένα κρεμμύδια κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια σκουπίστε τα με χαρτί κουζίνας. Το νερό απομακρύνει τα αέρια του θείου που υπάρχουν στο κρεμμύδι και έτσι δεν καταστρέφεται η σάλτσα.

10. Αυτό το δέκατο, το περιμένω από εσάς. και το 11ο, και το 12ο... Παρακαλώ θερμά, συμπληρώστε, στο χώρο των σχολίων, όσα μυστικά κόλπα γνωρίζετε εσείς.

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'